Prazan elitni prostor u centru Rijeke

Mirko Pavičić vraća Gradu Rijeci “El Rio”

Damir Cupać

Rijekatekstil Domus nema važeću osnovu za korištenje poslovnog prostora jer mu je ugovor o zakupu istekao u listopadu 2011., a novi nije zaključio iako mu je bio ponuđen



RIJEKA Dogodilo se čudo neviđeno – tvrtka »kralja Korza« Mirka Pavičića vratit će poslovni prostor na Jadranskom trgu 4 u kojemu je nekada bio ugostiteljski objekt »El Rio«, a koji je mjesecima izvan funkcije što se pokušava maskirati sajmom knjiga. Da se nešto čudno događa s tim poslovnim prostorom, bilo je jasno od rujna prošle godine. Rijekatekstil Domus dobio je, kao i uvijek, prenamjenu iz ugostiteljske u trgovačku djelatnost.


A onda je krajem prošle godine, zaključcima gradonačelnika 7. i 28. prosinca, odobreno posjedniku prostora, trgovačkom društvu Rijekatekstil Domus ustup privremenog korištenja poslovnog prostora površine 343 kvadrata za razdoblje od 1. prosinca 2011. godine do 31. siječnja 2012. godine Strukovnoj skupini nakladnika pri HGK – Županijska komora Rijeka za prigodnu prodaju knjiga isključivo lokalnih nakladnika, uz plaćanje mjesečne naknade za korištenje u iznosu od 29.841 kuna.


Krajem siječnja nakladnici nisu izašli, sajam se i dalje odvijao na Jadranskom trgu 4, a gradonačelnik Vojko Obersnel retroaktivno, krajem veljače 2012. godine, prihvaća zaključak za produženje roka privremenog korištenja do 29. veljače 2012. godine.   


Novi natječaj




Nakon takvog zaključka uslijedila su i logična pitanja ima li zakupac Rijekatekstil Domus valjani ugovor za korištenje, kada je potpisan, kada je rok za stavljanje prostora u funkciju i što će Grad Rijeka napraviti ako je on prošao.



U rujnu 2011. godine na Jadranski trg parkirao se šleper u koji se ukrcavao inventar koji je prije desetak godina tadašnji zakupac Milorad Šmitran pažljivo birao za uređenje »El Rija«. Grad Rijeka je njegovoj tvrtki Fontis na ime ulaganja u poslovni prostor vratio oko 600.000 kuna. – Grad Rijeka nije iznio opremu iz navedenog poslovnog prostora. Prostor je opremio raniji zakupnik Fontis i on je bio vlasnik opreme. Sadašnji posjednik Rijekatekstil Domus d.o.o. kupio je tvrtku ranijeg zakupnika i time postao vlasnik opreme. Podsjećamo, Grad Rijeka ranijem zakupniku nije priznao povrat uloženih sredstava za ugrađenu opremu, već za izvedene radove: elektroinstalaciju, ventilaciju, hidroinstalaciju te zemljane, betonske i izolaterske radove uvjetovane ugradnjom navedenih instalacija. Sve što je priznato, priznato je sukladno Pravilniku o određivanju minimalnih tehničkih uvjeta za uređenje slobodnih poslovnih prostora u vlasništvu Grada Rijeke. Zahtjev ranijeg zakupnika za povrat uloženih sredstava iznosio je oko 1,4 milijuna kuna za građevinsko-obrtničke i instalaterske radove, ali Grad je od traženog odobrio 590.964 kune. Prema podacima koje je dostavio raniji zakupnik, on je u ukupno uređenje prostora, uključujući i opremu, uložio oko 5,8 milijuna kuna, odgovaraju u Direkciji poslovnih objekata.


– Rijekatekstil Domus nema valjanu osnovu za korištenje poslovnog prostora, budući da mu je ugovor o zakupu poslovnog prostora istekao tijekom listopada 2011. godine, a novi ugovor nije zaključio, iako mu je bio ponuđen. Grad Rijeka preuzima prostor od posjednika početkom ožujka 2012. godine, budući da ne postoji mogućnost obnove ugovora o zakupu koji je istekao.


Nakon toga Grad će raspisati natječaj za davanje u zakup navedenog poslovnog prostora. Cijelo vrijeme posjednik prostora uredno podmiruje naknadu za korištenje u visini ponuđene zakupnine za obnovu ugovora o zakupu, oko 51.000 kuna mjesečno, objašnjavaju u Direkciji poslovnih objekata. Pojašnjeno je da rok za stavljanje prostora u funkciju ne postoji zbog isteka ugovora.


 Zanimalo nas je kada je i zašto Grad Rijeka dopustio prenamjenu iz ugostiteljskog u trgovački sadržaj.   


Bez pogodovanja


– Rijekatekstil Domus d.d. se u rujnu 2011. godine obratio Gradu Rijeci sa zahtjevom za prenamjenu prostora iz ugostiteljske djelatnosti u trgovinu odjećom, obućom i modnim dodacima s obrazloženjem da daljnje odvijanje ugostiteljske djelatnosti uz ostvarivanje pozitivnog poslovanja nije bilo moguće. Zaključkom gradonačelnika od 19. rujna 2011. godine, a na prijedlog Odjela gradske uprave za poduzetništvo, odobrena je prenamjena djelatnosti, pojasnili su u Direkciji poslovnih objekata.



Svojevremeno je gradonačelnik Vojko Obersnel rezolutno tvrdio da Grad Rijeka ni na koji način ne pogoduje tvrtkama Mirka Pavičića. A iz slučaja »El Rio« dade se zaključiti da je Grad Rijeka odobrio prenamjenu poslovnog prostora, da je ugovor o zakupu istekao tijekom listopada 2011. godine, da je retroaktivno produžen sajam knjiga, a da se do kraja veljače 2012. godine nije poduzelo ništa kako bi Grad Rijeka vratio u posjed poslovni prostor na adresi Jadranski trg 4. Kao da je riječ o nekoj garaži u prigradu, a ne o poslovnom prostoru na elitnoj lokaciji.


Neobjašnjivo je, ako se ne pogoduje »kralju Korza«, zbog čega se čekalo četiri mjeseca da se poslovni prostor vrati. U međuvremenu je Rijekatekstil Domus izlicitirao i Karolinu Riječku. Tek treba vidjeti kako će se ta priča raspetljati.