Novi detalj

Masoni ili Valdenzi na Kozali? Može li jedna pločica upotpuniti priču o povijesti slobodnih zidara

Sandy Uran

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Pogled mi je slučajno skrenuo prema grobnici na kojoj sam primijetio pločicu sa čudnim simbolima i natpisom »Lux lucet in tenebris«, a to je simbol, koji je koristio vjerski pokret Valdenza, nastao još u 12. stoljeću, ali to je i naziv jednog masonskog časopisa, objašnjava dr. sc. Željko Bartulović



Prema nekim navodima masoni su u Rijeci prisutni od 1769. kad je utemeljena, od strane Nizozemaca i Francuza, zaposlenika Nizozemske Rafinerije šećera (nekadašnja tvornica Rikard Benčić), prva slobodnozidarska loža u Rijeci. Logično je da su i masoni svoje posljednje počivalište dobili na groblju Kozala, ali za razliku od američkih masona koje svoje grobnice ukrašavaju simbolima masona u Rijeci to nije slučaj.


O grobnicama poznatih riječkih masona već smo pisali, a jedan novi detalj na groblju Kozala potaknuo nas je na novi tekst. Stara grobnica na kojoj nema križa, što je dakako samo po sebi ne definira kao masonsku, krasi pločica s natpisom »Lux lucet in tenebris« – Svjetlo svijetli u tami. Za pločicu bi se moglo reći da je nedavno postavljena ili je riječ o pločici koja je nakon restauracije postavljena na staro mjesto.


 Nadgrobna ploča s tim natpisom otvara mnoga pitanja a kako masoni i sve što je vezano uz njih uvijek pobuđuje pažnju javnosti razgovarali smo s dr. sc. Ljubinkom Toševom Karpowicz, koja je nedavno dovršila knjigu o riječkoj masoneriji pod nazivom »Masonerija, Rijeka i politika 1796-1943« i dr. sc. Željkom Bartulovićem, recenzentom knjige. Dr. Bartulović nam je ispričao kako je tijekom jednog posjeta groblju uočio grobnicu na kojoj se nalazi zanimljiv znak. Riječ je o grobnici obitelji Gottardi.





– Kad sam uočio pločicu, nisam obraćao previše pažnje na prezime, kazao je dr. Bartulović, a potom nastavio: Nisam siguran točno o kome se radi, jer u Rijeci postoji i obitelj čije se prezime piše Gotthardi, a Ruggero Gotthardi bio je predstavnik Rijeke na Mirovnom kongresu nakon Prvog svjetskog rata. O njemu postoje indicije da je bio član slobodnozidarskog pokreta. To je bogatstvo riječke prošlosti. Na ovoj grobnici ne postoji križ, ali je isto tako dokazano tijekom istraživanja da su na grobnicama poznatih masona prisutni križevi. Nema pravila. Bilo bi zanimljivo da nas netko tko zna nešto više o ovoj obitelji Gottardi kontaktira. Možda će nas odvesti na put prema Valdenzima.



Isti simboli – više značenja


– Pogled mi je slučajno skrenuo prema grobnici na kojoj sam primijetio pločicu sa čudnim simbolima i natpisom »Lux lucet in tenebris« – Svjetlo svijetli u tami. Pokušao sam istražiti značenje. Pronašao sam više različitih objašnjenja. Vjerski pokret Valdenza, nastao još u 12. stoljeću koristi taj simbol u značenju unošenja svjetla u mrak, to jest vjere i prosvjećivanja. No, taj moto ujedno je naziv jednog slobodnozidarskog časopisa.


Znači li to da različite društvene ili vjerske grupacije koriste iste simbole?


– Takvih primjera ima dosta, kaže Bartulović. Mnogi simboli se nalaze i na grobljima, vjerskim objektima pa i kod masona, a imaju više značenja. Na primjer, simbol trokuta i svevidećeg oka iz kojeg izlaze zrake svjetla možemo naći i u kršćanskim crkvama i kod masona. Kad je riječ o simbolima masona, evo još jedne zanimljivosti. Na dovratku ulaza zgrade nekadašnje Prve riječke štedionice na Titovom trgu, nalaze se simboli pčela i saća, grozda i klasja koji su simboli zajedništva, marljivog rada, plodnosti, ali se koriste i kao slobodnozidarski simboli. Na pročelju zgrade se nalazi više kipova. Na primjer, Merkur simbolizira trgovinu, bankarstvo, ali može biti i masonski simbol. Na prostoru Istre prije i nakon Prvog svjetskog rata djelovala je Družba sv. Ćirila i Metoda koja je pomagala siromašne učenike i studente, Hrvate i Slovence, te se smatra značajnim dijelom hrvatskog narodnog pokreta u Istri. Pomalo mi je zbunjujuće da se članovi Družbe u knjizi svećenika Bože Milanovića o narodnom preporodu u Istri nazivaju »braća zidari«.


To je zaista neobična podudarnost crkvenog kruga s masonstvom. Jeste li još negdje pronašli točke dodira?



Valdenzi, valdežani ili lionski siromasi su kršćanski vjerski pokret nastao u 12. stoljeću u Francuskoj. Pokret je osnovao Pierre Valdo. Valdenzi su se zalagali za društvenu jednakost i ravnopravnost žena, a protivili su se ratovima i dogmi Katoličke crkve. Valdenzi, koji postoje i danas, imaju liberalno gledište prema homoseksualnosti, eutanaziji, abortusu itd.



– U literaturi dostupnoj javnosti, recimo u knjizi Branka Somena »Povijest slobodnog zidarstva«, spominju se lože u Rijeci, kao i djelovanje masona na Sušaku između dva svjetska rata, nastavlja Bartulović. Ložu, to jest manju jedinicu »vjenčić«, članovi su htjeli nazvati imenom narodnog preporoditelja biskupa Juraja Dobrile, odnosno preporoditelja svećenika Vjekoslava Spinčića s Kastva, ispričao nam je dr. Bartulović, a potom istaknuo: Što se tiče odnosa Katoličke crkve i masona, Crkva ne priznaje masonstvo, ali kako je riječ o univerzalnim i dugopostojećim organizacijama, za pretpostaviti je da ponekad dođe do neslužbenog kontakta, makar pojedinaca, i pored različitosti stavova.


Policijske zapljene


Zapitali smo dr. sc. Ljubinku Toševu Karpowicz što će njena knjiga o riječkim masonima donijeti čitatelju, te kako je skupljala materijal o uglavnom tajnoj organizaciji?


– Knjiga se bavi masonima s političkog aspekta, odnosno govori o njihovom utjecaju na društveno-političke aktivnosti – kazala je dr. Karpowicz i potom naglasila: Knjiga bi najkasnije trebala biti dovršena do kraja studenog, tako da bi onda u tom nadolazećem razdoblju priredili promociju. U uvodu, koji svakako treba pročitati, ukazala sam na to kako je iznimno teško doći do materijala, da je sve što sam pronašla uglavnom sekundarne naravi, odnosno da masoni pišu sami o sebi te se onda to treba razlučiti. Vrlo je teško doći do informacija koje su neposredno pisane. No ipak, njihovi dokumenti u originalnom vidu su jedino oni koje je zaplijenila policija. Često je bio slučaj da su članovi masona bili i pripadnici policije, tako da bi nerijetko bili obaviješteni o nekoj raciji ili zaplijeni, te bi na vrijeme i sklonili taj materijal na sigurno. U mojoj se knjizi nalaze dokumenti što ih je zaplijenila policija, a sada su pohranjeni u Državnom arhivu u Rijeci. Zato pozivam sve one koji imaju neku korisnu informaciju vezanu za masone u Rijeci da me slobodno kontaktiraju.