Zabavno i duhovito

Maškare na snijegu: U nedjelju svi putevi vode na Platak

Sanja Gašpert



ČAVLE Maškarani Platak, tradicionalno natjecanje maškara, koje se održava posljednjih nekoliko godina na skijalištu Platak pod motom »ki kako more i umi«, ove će godine biti održano u nedjelju, 31. siječnja, u organizaciji TZ općine Čavle i suorganizaciji Radio Rijeke te pod pokroviteljstvom Općine Čavle i Primorsko-goranske županije, najavljeno je to na jučerašnjoj konferenciji za novinare održanoj u riječkom restoranu Morčić, gdje su novinari ujedno posluženi pravim grobničkim doručkom – grobničkim sirom i palentom kompiricom te fritulama.


– Ova priredba zamišljena je kao druženje maškara u jednom posve drugom ambijentu i to je jedan od razloga sve većem odazivu maškara, ali i onih koji se nisu maskirali već su došli vidjeti i osjetiti jedan drukčiji svijet. Svake godine pregršt je maštovitih maski, kao i njihovih alegorijskih kola, koja nije lako dovesti na Platak. No, maškare uvijek iznova dokazuju kako ih ništa ne može spriječiti u ludovanju i zabavi. Maškare na snijegu nesvakidašnji su prizor, ali zato itekako zabavan i duhovit. Maškarani Platak manifestacija je poznata po dobroj zabavi i neformalnom maškaranom druženju. Posebnost ove fešte upravo je lokacija na kojoj se sve odvija – Platak pod snijegom. Spust se odvija ispod Velikog doma, a krilatica Maškaranog Platka je »ki kako umi i more«, tako smo do sada imali i havajske plesačice na skijama, kupače na madracima na napuhavanje, spuštanje na trosjedu i mnogo drugih originalnih zamisli. Tu se ne mjeri brzina, najvažnije je stići do kraja i ostaviti dobar umjetnički dojam na ocjenjivački žiri, kazao je direktor Turističkog ureda TZ Čavle Ivan Salamon.


Vladimir Jurić iz Radio Rijeke istaknuo je kako će se Maškarani Platak,  održati bez obzira na vremenske prilike.




– Prijašnjih je godina bilo i odgoda kada nije bilo snijega, međutim, ove će se godine manifestacija održati bez obzira na vrijeme. Snijega na Platku ima za sanjkanje, prognoza za nedjelju je tmurno vrijeme, a najavljena kiša mogla bi zaobići Platak. Ako snijega ne bude, manifestacija će se održati u Velikom domu, gdje ćemo organizirati maškarane igre, kazao je Jurić, dodajući kako se na Platku u nedjelju očekuje 500-ak posjetitelja, za koje organizatori pripremaju fažol, kuhano vino, fritule, krafne.


Okupljanje sudionika natjecanja bit će u 10 sati kod Velikog doma, početak natjecanja je u 12 sati, ručak za natjecatelje u Velikom domu u 13 sati, a proglašenje pobjednika u 14 sati, nakon čega u Velikom domu slijedi maškarana zabava uz grupu Lady Luna. Organizirani autobusni prijevoz vozi subotom i nedjeljom na Platak, s polaskom u 9 sati s Jelačićevog trga, a povratna karta je 30 kuna.


Podršku manifestaciji i ove godine pružaju Goranski sportski centar, HGSS, Žensko društvo Grobnišćica, Grobnički dondolaši i Dobrovoljno vatrogasno društvo Čavle. Prijave se primaju do sutra na e-mail [email protected] ili na broj telefona 051/549-120, a prijavnice se mogu pronaći na internet stranici čavjanske Turističke zajednice. Također, zainteresirani se mogu prijaviti i u subotu, na Platku.