Stigla nova vlast

Maškare digle zastavu na kraljevičkoj rivi

Alenka Juričić Bukarica

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Primopredaju vlasti pratio je i sveprisutni Adam, kojega će Kraljevičani, prije nego ga spale, voditi svuda sa sobom



KRALJEVICA  Eto, pala je aktualna vlast i u Kraljevici. Ove je subote sada već ex gradonačelnica Nada Turina Đurić, predala ključeve grada maškarama čime je u Kraljevici počela vladavina ludog maškaranog svijeta. Nakon što je podignuta karnevalska zastava na kraljevičkoj rivi, Turina Đurić je maškarama poručila neka naprave takav cirkus da potjeraju sve loše što se dogodilo u prošloj godini. Na pitanje kako se osjeća sada kada je razvlaštena, kazala je kako je maškarana vlast uvijek do sada bila uspješna pa se, što se toga tiče, ne boji.


   – Kraljevica ima tako dugu tradiciju, i to pravih maškara koje su se uvijek znale narugati svemu što je loše. Tako da sam im, sada kada su na vlasti, poručila neka se narugaju svemu što je bilo loše, a i upozore na ono loše što bi moglo doći u 2015., kazala je ex gradonačelnica. Ključeve grada na šest je tjedana preuzeo Alem Bašić, meštar kraljevičkog karnevala i potpredsjednik udruge Mesopustari Kraljevice. Primopredaju vlasti po reguli je pratio i sveprisutni Adam. Dakle – mesopust. Meštar kraljevičkih mesopustara pojasnio je kako Adama Kraljevičani ne dižu na pal, već ga uvijek vode sa sobom, na tanci, gostovanja i slično. Drugi pusti i mesopusti, obešeni na pal, svakako zavide ovom prilično bonvivanskom mesopustu. Kako u Kraljevici ove godine nema maškaranih zabava, tako će mesopustari Kraljevice, a tako i Adam, na fešte u Crikvenicu, Drivenik, Novi Vinodolski… Ali i u Ljubljanu, gdje su tradicionalni gosti. Tako već šestu godinu zadnji dan prije Riječkog karnevala odlaze u maškare u Ig i Ljubljanu gdje su rado viđeni gosti. Meštar kraljevičkih mesopustara, prilikom, preuzimanja ključeva, obećao je kako će maškare čuvati grad. Te najavio i subotnja obahajanja.


   – Mi svake subote u 16 sati idemo od Banja pa do Fare. Kaže se da su od Banja do Fare vavik maškare kantale. Naravno, pripremamo se i za Riječki karneval. U udruzi nas ima oko sto članova, ali kad se ide na karneval nas je uvijek oko 200 i među najbrojnijim grupama smo, kazao nam je meštar.




No, na pitanje u što će se Kraljevičani ove godine maškarat, nije htio otkriti detalje. Ipak, doznali smo da maska ima veze s iseljavanjem Hrvata u inozemstvu uslijed krize. Dakle, vrlo aktualno. A na pitanje hoće li se, obzirom da je mesopust ove godine kratak, uspjeti sve odraditi, kazao je: »Naravno da ćemo sve stići, svake godine se stigne«.


Inače, boje kraljevičkih mesopustara su crvena kao ljubav, žuta kao ljubomora, bijela kao nevinost i crna kao smrt. Što reći nego, Kraljevice mila, Kraljevice draga, peto godišnje doba je počelo! I traje sve do Čiste srijede kada će brižan Adam uz šentencu u dimu i vatri zaključiti ovogodišnju mesopusnu karijeru.