Ni vjetar, ni kiša...

Maškarano ludilo u Rijeci: Više od 10 tisuća maškara u 33. međunarodnoj karnevalskoj povorci

P. N.

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Početak programa, prije same povorke, pripao je Prvim riječkim mažoretkinjama, a nakon prolaska i zadnje grupe, već tradicionalno Halubajskih zvončara, kraj će biti kao uvijek u režiji grupe Pom-F-Ri koja će oko 20 sati na Adamićevom gatu presuditi Pustu jedinstvenom ceremonijom paljenja na moru



Međunarodna karnevalska povorka, 33. po redu, u Rijeci je  okupila više od 10 tisuća sudionika podijeljenih u 110 karnevalskih grupa od kojih njih čak 73 imaju i alegorijska kola, predvođena Meštrom Tonijem, kraljicom Sandrom, Morčićima i Gradskom glazbom Trsat.


Početak programa, prije same povorke, pripao je Prvim riječkim mažoretkinjama, a nakon prolaska i zadnje grupe, već tradicionalno Halubajskih zvončara, kraj će biti kao uvijek u režiji grupe Pom-F-Ri koja će oko 20 sati na Adamićevom gatu presuditi Pustu jedinstvenom ceremonijom paljenja na moru.


Završetkom »velike« povorke, zabava ne prestaje, već se seli u riječke kafiće, klubove i Ex port Deltu gdje će cijeli dan trajati velika završna fešta uz Brevis bend i Trio Vox.





Duž trase je postavljeno šest pozornica, s kojih gledatelje i maškare kroz program povorke vode Jadranka Čubrić i Lucio Slama (Ul. Ivana Zajca), Ernest Marinković i Neno Pavinčić (Jelačićev trg), Ivica Nikolac i Robert Ivanović (Scarpina ulica), na centralnoj pozornici (Korzo) u prvoj smjeni Ivana Bilen i Davor Jurkotić, a u drugoj Irena Grdinić i Mario Lipovšek, potom, Maja Stepančić i Denis Brižić (Trg RH) te Vale i Tomislav Škulj ili Tommy DJ (Jadranski trg).


Iz inozemstva ove godine na karnevalsku povorku dolazi 14 grupa i to iz Italije (Verona,Este, Cordovado, Mirandola), Slovenije (Kočevje i Stojnci), Crne Gore (Kotor i Herceg Novi), Srbije (Čačak i 3 grupe iz Novog Sada) i Makedonije (Strumica). Tu je i dugogodišnja članica povorke Riječkog karnevala Studentska udruga AIESEC te debitanti grupa »Prijatelji knjige« u čijem se redovima nalaze maškaroni iz brojnih zemalja Europe. Osim domaćih karnevalista, u povorci će sudjelovati i 10 karnevalskih grupa s područja cijele Hrvatske.


Za sve koji ne mogu doći na Korzo, povorku je moguće pratiti iz svih krajeva svijeta, izravnim prijenosom na službenoj stranici Riječkog karnevala na ili YouTube kanalu Riječkog karnevala, a u Hrvatskoj se može pratiti i putem izravnog prijenosa na Kanalu Ri te u programu HR Radio Rijeke.


Nakon završetka povorke, snimka će se ponovno moći pogledati na stranici Karnevala, a repriza karnevalske povorke na Kanalu Ri moći će se pogledati u dva termina, podijeljeno u dva dijela: utorak i srijedu, 9. i 10. veljače od 9.30 sati, a druga repriza ide u subotu i nedjelju 13. i 14. veljače od 12 sati.


Zbog održavanja povorke, od 11 do 22 sata za sav je promet zatvoreno središte grada, a od 6 do 24 sata je i zabrana parkiranja na parkiralištima u centru i oko centra grada.