Zamjenik gradonačelnika

Marko Filipović: ‘Oni koji pišu mrziteljske grafite ubojice su duha grada na Rječini’

Damir Cupać

Foto Rijeka danas, Ivana Mavrić

Foto Rijeka danas, Ivana Mavrić



RIJEKA Rijeku su jutros preplavili crni grafiti puni mrziteljskih poruka. Na zgradi Gradske uprave na Korzu našarano je: ‘Ubojice grada na Rječini’, a druga fasada nastradala je zbog poruke gnusnog sadržaja upućene riječkom gradonačelniku Vojku Obersnelu: ‘Obi, vidimo te na ražnju’.


Grafiteri su pune ruke posla imali i na zgradi Novog lista, gdje su osvanule mrziteljske poruke: ‘Ubojice za pisaćim strojem’ i ‘Trovači hrvatskoga društva’.


Zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović poručio je da oni koji pišu takve grafite ubojice su duha grada na Rječini, duha riječkog načina života koji podrazumijeva toleranciju i uvažavanje.




– Jer, iako svatko ima pravo izraziti svoj stav, nema pravo to činiti uništavanjem i pokušajem zastrašivanja. Slanje poruka kroz vrijeđanje, uništavanja pa čak i prijetnje samo su vandalizam, a oni koji to rade tek su vandali koji ne poštuju svoj grad i nemaju dobre namjere.


Svatko tko želi izraziti svoje mišljenje, kritiku i stav s ciljem boljeg sutra to radi na miran, pristojan i pametan način, a oni kojima je do destrukcije i pukog privlačenja ppažnje, izražavaju se uništavanjem fasada – kazao je Filipović.



Glavna urednica Novog lista Slavica Bakić naglašava, pak, da svatko u Republici Hrvatskoj ima prava i slobode, neovisno o njegovoj rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama.


– Navodi se tako u Ustavu Republike Hrvatske, temeljnom pravnom dokumentu države. Taj isti dokument jamči svima i punu slobodu mišljenja i izražavanja svoga mišljenja i na tim se postavkama temelji i uređivačka politika Novog lista kao dnevno-političke novine koja se zauzima za vladavinu prava, socijalnu pravdu, ljudsko dostojanstvo i zaštitu ljudskih prava, poštivanje pojedinaca i svih demokratskih vrijednosti.



Novi list oduvijek je otvoren za različita mišljenja i aktera društveno-političke scene, ali i naših čitatelja, čija mišljenja i stavove uvažavamo i omogućujemo da se oni »čuju«, kako na stranicama našeg tiskanog izdanja, tako i na našim digitalnim platformama. Nikada nismo ograničavali komentare čitatelja, a brisali smo samo one koji izravno vrijeđaju ili pozivaju i potiču na uporabu nasilja, na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju ili bilo koji oblik nesnošljivosti – navodi Bakić.



Ona dodaje da smo svi svjesni i svjedoci da je govor mržnje postao, nažalost, svakodnevica suvremenog svijeta.


– Ne znamo koji je bio motiv nepoznatog vandala koji je prošle noći poruke mržnje ispisao na našoj zgradi, ali Novi list osuđuje svaki usmeni ili pisani govor koji se svodi na javno poticanje na mržnju prema pojedincima ili skupinama. Oduvijek smo bili, i ostat ćemo i dalje, medij koji će čitateljima nuditi kvalitetno novinarstvo, nesputano uskim političkim, nacionalističkim i ideološkim stavovima – zaključila je Bakić.