Uređenje u tijeku

MILIJUNSKI RADOVI U ZABORAVLJENOJ OAZI Pogledajte kako će izgledati novo lice riječkog Parka Pomerio

Ljiljana Hlača

Riječ je o vrlo ambicioznom projektu, najavljivanom pet godina, čija je realizacija dijelom odgađana zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, ali i zbog činjenice da je riječ o financijski vrlo zahtjevnom projektu



RIJEKA Počelo je uređivanje 5.000 četvornih metara novog parka Pomerio. Radnici tvrtke Godina, kojima je povjeren ovaj posao, obavljaju za sada pripremne radove koji uključuju dopremu materijala i strojeva te ograđivanje područja omeđenog Ulicama Ivana Rendića, Ive Marinkovića, Pomerio i stubištem koje spaja Ulicu Ive Marinkovića i Pomerio. To područje i do sada je bilo »zeleno«, ali zaboravljeno i neuređeno.


Za šest mjeseci, koliko bi radovi trebali trajati, to bi područje trebalo dobiti sasvim drugačiji izgled. Riječ je o vrlo ambicioznom projektu, najavljivanom pet godina, čija je realizacija dijelom odgađana zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, ali i zbog činjenice da je riječ o financijski vrlo zahtjevnom projektu. Cijena radova procijenjena je, naime na oko 6,44 milijuna kuna.


Parkom će dominirati zelene i hortikulturno uređene površine, a bit će sačuvani postojeći hrastovi crnike uz ulaz u javno sklonište te visoka stabla trnovca na sadašnjem dječjem igralištu. Parkom će prolaziti staze za šetnju te će biti uređena i mjesta za odmor korisnika, ali i nove površine za igru djece. Uređen će biti i vodeni zdenac, postavljena nova rasvjetna tijela, parkovne garniture za sjedenje i odmor, klupe za sunčanje, pergola, koševi za smeće, te sprave za igru djece.




snimio Silvano Ježina


snimio Silvano Ježina



Na mjestu većeg visinskog spuštanja u sklopu parkovne površine, a potom i na pješačkom spoju Ulice Ivana Rendića s Ulicom Ive Marinkovića, planirana je i ugradnja pokretne kose platforme kao posebnog uređaja za savladavanje visinskih razlika namijenjene kretanju osoba smanjene pokretljivosti.


Postojeći ulaz u sklonište bit će premješten zbog uređenja dijela kraka stubišta koje spaja Ulice Ive Marinkovića i Pomerio. Bit će izgrađena i nova trafostanica, planirana kao podzemna građevina na samom ulazu u park. Lokacija će biti opremljena javnim sanitarnim čvorom, koji bi trebao biti izgrađen kao manja prizemna građevina prislonjena uz postojeći potporni zid u Ulici Ive Marinkovića. Na krovu te građevine planirano je, u razini s nogostupom Ulice Ive Marinkovića, urediti vidikovac. U Ulici Pomerio bit će premještena tipska autobusna nadstrešnica, uz novo autobusno ugibalište.


Opremljenost parka ukazuje na ambiciozne namjere investitora, a novo zdanje Pomeria bit će test i za njegove korisnike. Naime, praksa je pokazala da Riječani vole svoj grad, ali ga baš ne čuvaju. Dokaz tomu je i uništavanje nedavno postavljenih skupih sprava u okviru Znanstvenog parka na Mlaki, uništavanje javnih WC-a po Rijeci, a na udaru vandala je i hortikultura.


snimio Silvano Ježina


snimio Silvano Ježina



snimio Silvano Ježina


snimio Silvano Ježina