Konferencija ESPP

MICHAEL GRAZIANO Mozak je stroj, a svijest ćemo moći stvoriti umjetno

Aneli Dragojević Mijatović

Riječ je o stroju koji inzistira da je »nešto više«, pripisujući sebi neki semi-magični moment, »mistično svojstvo«, no zapravo je to vrlo složen inženjerski proces u našim glavama koji se može umjetno proizvesti, tvrdi profesor s Princetona na skupu Europskog društva za filozofiju i psihologiju



RIJEKA Naši mozgovi su mašine koje je moguće umjetno konstruirati, te će se u budućnosti to sigurno dogoditi, da ćemo stvoriti umjetnu inteligenciju koja će posjedovati svijest o sebi i drugima, kao što je i sami imamo. Našim istraživanjima zahvatili smo mogućnost takvog razvoja događaja, koji će istovremeno označiti ogroman tranzicijski proces čovječanstva, smatra prof. dr. sc. Michael Graziano, sa Sveučilišta Princeton, koji je održao uvodno predavanje na trodnevnom skupu ESPP 2018 – 26. godišnjoj konferenciji Europskog društva za filozofiju i psihologiju, koja je u ponedjeljak počela na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Konferenciju odlikuje interdiciplinarnost, a 170 sudionika, stranih i domaćih, bavi se temama na razmeđu filozofije, psihologije te ostalih bliskih interdisciplinarnih polja koje spadaju pod kognitivne znanosti. Cilj je konferencije poboljšati razumijevanje ljudskog uma i društvenosti kroz interdisciplinarno istraživanje.


Što je svijest


Skup je pozdravila prodekanica za nastavu i studente Filozofskog fakulteta, prof. dr. sc. Irena Vodopija-Krstanović, naglasivši upravo važnost njegove interdisciplinarnosti, koja je u skladu sa strateškim ciljevima Fakulteta. U ime Sveučilišta u Rijeci nazočne je pozdravio prorektor za znanost prof. dr. sc. Alen Ružić.


Graziano je govorio o tome što je svijest i kako je mozak, složen od neurona, kreira te kako je se može umjetno kreirati. Predstavio je svoju istraživačku platformu koju naziva Attention Schema Theory (AST), pri čemu laboratorijski razvija teoretski i eksperimentalni pristup ovim pitanjima.


Michael Graziano, snimio Ivica TOMIĆ


Michael Graziano, snimio Ivica TOMIĆ





Cilj AST-a je, kako se navodi i u sažetku Grazianova izlaganja, razumjeti svijest dovoljno dobro da bi je se moglo umjetno stvoriti, konstruirati, odnosno kako bismo »jednog dana mogli izgraditi umjetne, svjesne mašine«.


Predviđanje ponašanja


Mozak je složeni sklop koji nam omogućuje socijalnu inteligenciju, a AST nastoji objasniti kako se mašine koje procesuiraju informacije mogu ponašati kao ljudi, inzistirajući na tome da imaju svijest i opisujući je na način na koji to mi činimo, odnosno pripisujući slična svojstva drugima.


Pojednostavljeno, riječ je o tome kako mašine inzistiraju na tome da su »nešto više«, tražeći, odnosno pripisujući sebi neki polučarobni moment, »mistično svojstvo«, no riječ je zapravo o vrlo složenom, inženjerskom procesu u našim glavama.


Graziano je objasnio svoju shemu kroz ključne komponente: ponajprije, stvari oko sebe percipiramo kroz pojednostavljene, neprecizne modele, te na njih obraćamo ili ne obraćamo pažnju. AST pomaže pojedincu da predvidi ponašanje drugih, ali i da predvidi i kontrolira vlastito ponašanje i postupke, poručio je.


Michael Graziano, ESPP, mozak, svijest, Europsko društvo za filozofiju i psihologiju, umjetna svijest,