Preko 10 tisuća maškara

Ludi vikend maškaranih nemotarija: Sve što trebate znati o finalu Riječkog karnevala

Andrej Petrak

Završna povorka Riječkog karnevala počinje u 12, a završava u 20 sati, a nakon prolaska posljednje grupe Halubajskih zvončara, slijedi paljenje pusta na moru i nastavak karnevalskih zabava do kasno u noć, u kafićima, klubovima i Ex port Delti



RIJEKA Sve je spremno za veliki finalni riječki karnevalski vikend, koji će kulminirati u nedjelju na 34. međunarodnoj karnevalskoj povorci, kad će riječkim središtem prodefilirati čak 10.400 maškara u 110 grupa sa 74 alegorijskih kola. Završna povorka Riječkog karnevala počinje u 12, a završava u 20 sati, najavio je direktor Turističke zajednice Rijeke Petar Škarpa, spominjući da se očekuje oko 100.000 gledatelja te dolazak 50 turističkih grupa iz inozemstva.


Osam inozemnih grupa 


Gosti iz inozemstva ove godine dolaze u osam grupa, i to iz Verone, Este i Mirandole u Italiji, Pobrežja-Ptuja u Sloveniji, Herceg Novog u Crnoj Gori i Vrnjačke Banje u Srbiji, uz mješovite grupe KG Nevera iz Učeničkog doma Kvarner i KG Par-nepar s članovima iz Slovenije, Belgije, Francuske i Danske.



Zametski zvončari i maškare posjetili su i razveselili djecu koja su na bolničkom liječenju u Dječjoj bolnici Kantrida te su im donirali bilježnice, flomastere, sokove i kekse. Riječ je o tradicionalnom posjetu zvončara koje su dočekale i odgajateljice Dječjeg vrtića Rijeka koje rade u vrtiću pri dječjoj bolnici, kao i učiteljice područne osnovne škole Kantrida pri dječjoj bolnici. (I. Š. K.)





Tu je i 16 grupa iz cijele Hrvatske, dok Županija sufinancira prijevoz grupa iz Primorsko-goranske županije. Karnevalske grupe duž trase najavljivat će voditelji na šest pozornica: Jadranka Čubrić i Lucio Slama u Ulici Ivana Zajca, Ernest Marinković i Neno Pavinčić na Jelačićevom trgu, Ivica Nikolac i Robert Ivanović u Scarpinoj ulici, Josip Krmpotić i Robert Ferlin u prvoj smjeni te Irena Grdinić i Mario Lipovšek u drugoj smjeni na pozornici na Korzu, Sanda Radiković i Denis Brižić na Trgu Republike Hrvatske te Valerio Benčić-Vale i Tomislav Škulj-Tommy DJ na Jadranskom trgu.


Nakon prolaska i posljednje grupe, tradicionalno spektakularnih Halubajskih zvončara, slijedi paljenje pusta na moru u režiji grupe Pom-F-Ri i nastavak karnevalskih zabava do kasno u noć, u kafićima, klubovima i Ex port Delti gdje će okupljene zabavljati grupa Brevis i Duo Pegla i gosti iznenađenja te na pozornici na Korzu Trio Cukar i kafe. Povorku će biti moguće pratiti putem direktnog prijenosa na Kanalu RI, mrežnim stranicama Riječkog karnevala www.rijecki-karneval.hr i karnevalskom YouTube kanalu ili na portalu dnevnik.hr te u programu Radio Rijeke. Snimka povorke ostat će na webu i YouTubeu Karnevala, a reprizu na Kanalu Ri bit će moguće pogledati u subotu, 4. ožujka, u 10.15 sati te u nedjelju, 5. ožujka, u 9.30 sati. Posebni prilog o Međunarodnoj karnevalskoj povorci izaći će na 32 stranice u Novome listu u ponedjeljak, 27. veljače.


Zabava uz zaradu 


Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ističe da uz zabavu, veselje i ugodna druženja Riječki karneval donosi i značajnu zaradu, prvenstveno uslužnim djelatnostima.



Meštar Toni i kraljica Riječkog karnevala Elaie Filipović najavili su sve ostale programe u finalnom riječkom karnevalskom vikendu. Pod maskama će se u petak zabavljati na Pašcu i u Circolu, a u caffe baru Iskra, zahvaljujući Čiketima, dva dana zaredom, u petak i subotu na humanitarnom karaoke i pidžama partyju. Tower centar ugostit će plesno natjecanje Dance step, dok će na Carnival DJ Sessionu u Ex port Delti nastupiti DJ zvijezda Stefano Noferini. U subotu ujutro na Korzu se tradicionalno kuhaju humanitarna jota i maneštra. Nakon vikenda slijedi Pusni pondejak va Zamete, u utorak pusni ophod Krimejskih feštara, a na samom kraju suđenja i paljenja pusteva na više lokacija u gradu. Tijekom ožujka trajat će humanitarna izložba fotografija »Nasmiješena lica Riječkog karnevala« Foto studija Kurti. Prodajnu izložbu bit će moguće razgledati od 1. do 9. ožujka na velikim panoima na Korzu, te kroz cijeli mjesec u Foto studiju Kurti na webu www.fotokurti.com. Sva sredstva namijenjena su Udruzi Veliko srce malom srcu.


Konferenciji za medije su prisustvovali i predstavnici pokrovitelja Riječkog karnevala: Erste banke Tatjana Sundać, Ine Ivan Krešić, i Jadrolinije Marko Čičin–Šain, koji su redom istaknuli svoju privrženost potpori riječkim karnevalskim i drugim društvenim događanjima, čiji su sponzori.



– U vikendu Međunarodne povorke ugostiteljski objekti ostvare oko 1,5 milijuna kuna veći promet nego uobičajenim vikendom, a valja spomenuti i ugodnu popunjenost smještajnih kapaciteta. Ukupna zarada od karnevala na riječkom području iznosi oko 10 milijuna kuna, u odnosu na ulaganja od dva milijuna kuna, iz čega je jasna gospodarska korist ove rado posjećene manifestacije, rekao je gradonačelnik.


On je najavio 18. karnevalski bal, što će u subotu biti održan u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, a bit će to već dvanaesta takva zgoda, organizirana u suradnji s riječkim rotarijancima, koja je i humanitarnog karaktera. Ove godine bit će prikupljana sredstva za Udrugu osoba s mišićnom distrofijom PGŽ-a, kojoj je potrebna nabavka medicinske opreme za pomoć svojim članovima. Gradonačelnik je uvjeren da će se i ovog puta uspjeti sakupiti dovoljno sredstava za ostvarenje cilja, jer će Guvernerova palača u subotu ugostiti oko 300 uzvanika, među njima i brojne akreditirane veleposlanike, uključujući i veleposlanicu SAD-a Julietu Valls Noyes. Mnogi od prisutnih veleposlanika pogledat će i Međunarodnu povorku u nedjelju, dok će im se tad pridružiti drugi pripadnici diplomatskog zbora. Predsjednica Rotary cluba Rijeka – Sveti Vid Lidija Nikočević najavila je da će balu prisustvovati i rotarijanci iz Kopra, a smatra da karneval, svojim optimizmom, pruža sjajan kontekst za humanitarnu djelatnost kako bi se pomoglo onima koji su u društvu manje vidljivi.