Pozadinski terminal

Luci Rijeka odobren kredit: Za dovršenje terminala na Škrljevu 8 i pol milijuna eura

Marinko Glavan

Terminal na Škrljevu najveća je investicija Luke Rijeka u zadnjih četrdeset godina  /  Arhiva NL

Terminal na Škrljevu najveća je investicija Luke Rijeka u zadnjih četrdeset godina / Arhiva NL

Radovi na izgradnji Terminala Škrljevo započeli su krajem 2016., a krajem travnja ove godine izdane su prve uporabne dozvole za novoizgrađena skladišta i nadstrešnice. Time je trenutno povećan skladišni prostor na terminalu za dodatnih 25.589,34 metara kvadratnih skladišta 



Luka Rijeka d.d. objavila je prije na stranicama Zagrebačke burze da je društvu odobren kredit od 8,5 milijuna eura, za završetak izgradnje Škrljevo. Prema riječima predsjednika Nadzornog odbora Luke, Alena Jugovića, ta su sredstva potrebna da bi se osiguralo izvođenje dijela radova koji su još preostali na Škrljevu, kako bi terminal bio u punoj funkciji.


– Radovi na izgradnji Terminala Škrljevo započeli su krajem 2016., a krajem travnja ove godine izdane su prve uporabne dozvole za novoizgrađena skladišta i nadstrešnice. Time je trenutno povećan skladišni prostor na terminalu za dodatnih 25.589,34 metara kvadratnih skladišta i 35.553,43 metara kvadratnih nadstrešnica, te je izgrađen i dodatni plato za kontejnere veličine 11.415 metara kvadratnih. U tijeku su radovi na dovršetku prometnica i popratnih objekata, a slijedeći tjedan počinju radovi na preuređenju postojećih skladišta i izgradnji dodatnih nadstrešnica koje će ih povezati. Za završetak projekta odobren je kredit poslovne banke, a o kojem smo izvijestili Zagrebačku burzu – rekao je Jugović, koji nije naveo kod koga je kredit podignut, ni koji su uvjeti otplate.


Terminal na Škrljevu najveća je investicija Luke Rijeka u zadnjih četrdeset godina, a u uređenje terminala do sad je uloženo čak 218 milijuna kuna. Na Škrljevu su, pored zatvorenih skladišta i nadstrešnica, te platoa za kontejnere, uređeni i potpuno natkriveni željeznički kolosijeci, čime će se omogućiti prekrcaj vagona u svim vremenskim uvjetima. Kapacitet terminala na Škrljevu je oko 125 tisuća kontejnera godišnje.