Pomutnja na mreži

LAŽNI LAJKOVI Tko to s izmišljenih profila “pomaže” projekt Rijeka EPK 2020.

Doris Žiković

Promotivni filmovi isprva su dobili pozitivne komentare, pa i negativne, a kasnije i dvadesetak pozitivnih za koje se ispostavilo da su stigli s lažnih profila. U javnosti se sugeriralo da je te profile kreirao TD RIJEKA 2020 kako bi se »oprao« zbog onih koji su negativno reagirali na Jurkotića



RIJEKA Na službenom Facebook profilu Rijeka EPK 2020 početkom ovoga tjedna pojavilo se niz pozitivnih reagiranja na propagandne filmove s Davorom Jurkotićem, snimljenim tijekom Sajma turizma u Berlinu.


U njima, uz djelatnice i djelatnike ureda EPK-a, gradonačelnik Vojko Obersnel, zatim direktor Turističke zajednice Petar Škarpa i ministar turizma Gari Cappelli govore o značaju projekta Rijeka EPK 2020 za grad i županiju.


Međutim, dio pratitelja Facebook profila Rijeka EPK reagirali su i negativno na Jurkotićev humor smatrajući da se nikako nije pokazao primjerenim za svrhe kulturne propagande.


Nagli obrat




A onda, nagli obrat. Tijekom ponedjeljka osvanulo je dvadesetak novih, ali ovaj put pozitivnih komentara, kao i nekolicina komentara kojima se napadaju svi oni koji su te filmove prethodno kritizirali, kaže Željka Barbarić.


Upravo taj nagli preokret Željki Barbarić je bio čudan, što ju je potaklo na otvaranje profila, odnosno, pokazalo se, javnih stranica tih ljudi.


– Prelako je bilo ustanoviti da se iza svih tih imena i prezimena ne kriju nikakvi stvarni glazbenici, umjetnici ni knjigoznalci, već da se radilo o ukradenim fotografijama stvarnih ljudi. Lažni profili, stranice bez lajkova i bez ijedne objave, ili s tek pokojom.


Većina tih profila bila je stvorena toga dana. Njihov pohod na kritičare propagandnih filmova s Jurkotićem naglo je prekinut nakon što se na mojoj stranici rasplamsao razgovor na tu temu. Profili su najednom, u sitne noćne sate, počeli nestajati, dodaje Barbarić.


Jelena Androić, voditeljica odjela za odnose s javnošću Rijeka EPK 2020, kaže da, što se tiče komentara koji su stizali na videouratke »Vijesti EPK 2020 iz Berlina« objavljene na njihovom profilu, te da je jednim dijelom riječ o komentarima s lažnih Facebook profila, saznali su tek nakon objave teksta na jednom lokalnom portalu.


Naglašava da nijedna odgovorna osoba iz TD RIJEKA 2020 d.o.o. kao ni nitko zadužen za komuniciranje projekta nije otvarao lažne profile, niti je ikome dao nalog da takvo što učini. Izuzetno im je žao što su osobe koje su ih otvarale koristile fotografije stvarnih ljudi.


Također im je, kaže Androić, izuzetno žao što je cijelom projektu EPK i cijelom timu koji na njemu radi ovom aferom nanesena velika, nemjerljiva šteta te je u treći plan pao sav njihov rad na nizu aktivnosti koje su u tijeku, a o kojima gotovo svakodnevno izvještavaju mediji.


– Usuglašeni je stav ljudi koji rade na projektu EPK da je raznovrsnost, u komentarima i u mišljenjima poželjna i potrebna te je korištenje gerilskog marketinga u smislu otvaranja lažnih profila dijametralno suprotno tom stavu.


Podsjećamo da nikada ne brišemo komentare s našeg profila, iako tu opciju imamo na raspolaganju, kao administratori Facebook stranice.



To nismo učinili, i ne činimo jer vjerujemo u transparentnost i uvažavamo različita mišljenja iz kojih se nerijetko izrode i smjernice za naš rad. Dakle, mogli smo negativne komentare sakriti, ali nismo, a kamo li da smo za njihovu sanaciju otvarali lažne profile, tvrdi Androić istaknuvši da postoje screenshotovi komentara s lažnih profila, kao i onih za koje vjeruju da su pravi budući da dosad nisu nestali, pa je sve to moguće i osobno provjeriti.


Neki od njih hvale videe s »Vijestima EPK 2020 iz Berlina«, neki ih kude, a neki su neutralni.


Smicalica


U EPK-u ne posjeduju informaciju tko je bio zadužen za »aferu lažnih profila«, ali decidirano ponavljaju da takvo zaduženje nije došlo iz TD RIJEKA 2020 d.o.o. koje upravlja Facebook stranicom Rijeka 2020 – Port of Diversity.


TD RIJEKA 2020 je angažirao odvjetnika specijaliziranog za povrede prava na internetu i postupit će sukladno njegovim uputama i odredbama zakona, dakle poduzet će sve pravne radnje koje će im biti na raspolaganju.


Otkrivanje počinitelja izuzetno im je važno jer je ovom uvredljivom akcijom zbog neke nejasne dobiti cijelom projektu EPK nanesena šteta u javnom dijalogu, tvrdi Androić, zaključivši da ne znaju koji su razlozi za povremeno podmetanje klipova cijelom projektu EPK.


Negativne komentare, pak, još uvijek vide kao želju građana da izraze svoje mišljenje i pridonesu projektu, no u određenoj mjeri vjerojatno su razlog za njih i velika očekivanja građana Rijeke, ali i Hrvatske, od projekta EPK.


U tom svjetlu, lako je shvatiti koliko im odmaže nečija nepromišljena smicalica s lažnim profilima i suluda optužba da su ih otvarali sami, zaključuje Androić.