Tribina o sustavu obrazovanja

Kukuriku: Hrvatsko školstvo – Titanic koji tone

Tihana Tomičić

Iz Kukuriku saveza najavljuju da posao koji ih čeka neće biti lagan - trendove treba ne samo zaustaviti, već i obrnuti, kažu, jer nema bolje budućnosti bez kvalitetnog obrazovanja



Ocjenjuju da za reformu visokog obrazovanja nismo bili pripremljeni, pa i danas nakon što je prošlo već šest godina od uvođenja Bolonje sustav ne funkcionira, a brojni zakoni bili su nedorečeni i nerijetko proturiječni. Uz to, događa se lutanje oko državne mature, politike školarina i besplatnih udžbenika, obećanje pa odustajanje od obveznog srednjoškolskog obrazovanja, dogodio se debakl sa zakonima o visokom obrazovanju, znanosti i sveučilištima, postoje znanstvenoistražvački projekti koji traju već šestu godinu, a ugovoreni su na tri, te njihovom evaluacijom ne možemo biti zadovoljni, kažu SDP-ovci.


– Hrvatski obrazovni i znanstvenoistraživački sustavi naš su Titanic, i tonu – ocijenila je stoga Jerković.


Iz Kukuriku saveza najavljuju da posao koji ih čeka neće biti lagan – trendove treba ne samo zaustaviti, već i obrnuti, kažu, jer nema bolje budućnosti bez kvalitetnog obrazovanja, nema razvoja bez veceg ulaganja u znanost i njenog povezivanja sa gospodarstvom, a bez kvalitetne znanstvene djelatnosti nema konkurentnosti, zaključuju.




– Za nas znanost i obrazovanje nisu potrošnja, već ulaganje u vlastiti razvoj i bolju budućnost. Glavni faktori suvremenog razvoja u svijetu već odavno nisu sirovine nego ljudi i ljudski potencijali građeni na znannju i obrazovanju. Njih stvaramo i u njih ulažemo – rekla je Romana Jerković, uz najavu otvorenog dijaloga s akademskom zajednicom oko strukture sveučilišta, oko odnosa na sveučilištu, oko autonomije fakulteta, izbora rektora i dekana, jer to je bio zadnjih pola godine klasičan primjer političkog i intelektualnog nasilja.