Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
20. studenoga 2019.
Ispis članka: Krimejski feštari na tradicionalnom pusnom ophodu: I ovogodišnji Pust u znaku sjećanja na Joju - Novi List

NoviList.hr

Krimejski feštari na tradicionalnom pusnom ophodu: I ovogodišnji Pust u znaku sjećanja na Joju

Od Vojaka do Trsata

13. veljača 2018 21:42

Napisao: Sanja Gašpert

Foto R. Brmalj

RIJEKA Krimjeski feštari organizirali su  svoj tradicionalni pusni ophod po Krimeji, od Vojaka, preko Krimeje i Podvežice, do Trsata, da bi u večernjim satima ispred doma Mjesnog odbora Krimeja osudili i spalili pusta, a večer je završila pusnim tancem. I ove godine obišli su već znanu rutu te se najduže zadržali kod stare maškaronske obitelji Martinić na Donjoj Vežici, s kojima godinama prijateljuju, a koji su prije nekoliko godina imali i Kraljicu Riječkog karnevala – Ines Martinić.

Krimjeski feštari jedina su tradicijska karnevalska skupina »s lijeve strane Rječine«, odnosno sa Sušaka. Njih četrdesetak već godinama čuva, nosi i pronosi tradiciju maškaranja ne samo na Sušaku ili Rijeci već djelić posebnosti »riječke maske« brojnim gostovanjima prezentira ostatku Hrvatske i Europe. Skupinu posljednjih trideset godina vodi Saša Čaušević zvani Pinelić, koji kaže kako priča o Krimejskim feštarima ima višestoljetnu tradiciju. Naime, prvi zapis o Krimejskim feštarima datira iz 1701. godine, dugo vremena su feštari Sušakom feštali neslužbeno, da bi 1986. godine ponovo pokrenuta feštarska priča. Osim obilaska svog kraja u vrijeme Pusta, Krimejski feštari su i nezaobilazni dio publike svih manifestacija vezanih uz ovaj kraj, kako onih sportskih, tako i glazbenih, a i dugogodišnji su sudionici Međunarodne povorke Riječkog karnevala. Jedna od ikona Krimejskih feštara dugo vremena je bio Frane Pitur, a potom i Josip Šegota Joja, danas obojica, nažalost, pokojni. Upravo u spomen na Šegotu, pust se svake godine zove Joja.