Planovi

Kreće se s gradnjom vrtića u Marčeljima i širenjem groblja u Viškovu

Biljana Savić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

U prvom kvartalu očekujem ishođenje građevinskih dozvola za kompleks nove škole u Marinićima i sportsko-rekreacijske sadržaje kako bi tijekom godine počeli s radovima. Na proljeće ćemo izgraditi i mini tržnicu u sklopu novouređene javne površine Marinići..., nabraja projekte načelnica Sanja Udović



VIŠKOVO – Godina koja je pred nama bit će izazovna i, uvjerena sam, puna lijepih projekata koje ćemo realizirati, odnosno pokrenuti, kaže načelnica Općine Viškovo Sanja Udović i najavljuje da odmah na proljeće kreću s realizacijom dvaju kapitalnih projekata vrijednih oko 13 milijuna kuna – izgradnjom Područnog vrtića u Marčeljima i proširenjem groblja u Viškovu.


– Vrtić u Marčeljima vrijedan je oko 6 i pol milijuna kuna, a rekonstrukcijom zgrade dobit ćemo prostor za smještaj 50-ak djece. Što se tiče proširenja groblja u Viškovu, ono je vrijedno oko 6 milijuna kuna, a time ćemo riješiti ovaj životno važan problem do izgradnje novog groblja u Bujkima. U prvom kvartalu očekujem ishođenje građevinskih dozvola za kompleks nove škole u Marinićima i sportsko-rekreacijske sadržaje kako bi tijekom godine počeli s radovima.


Marišćina


Na proljeće ćemo izgraditi i mini tržnicu u sklopu novouređene javne površine Marinići. Nastavljamo i s radovima na rekonstrukciji ceste i postavljanju nedostajuće infrastrukture na jednoj od najfrekventnijih općinskih prometnica – cesti Mladenići – Ronjgi. Radovi obuhvaćaju rekonstrukciju prometnice s izgradnjom nogostupa, kolničke konstrukcije, javne rasvjete, oborinske odvodnje, DTK mreže, prelaganje niskonaponske i srednjenaponske elektroenergetske mreže, uređenje bočnih priključaka na cestu, izgradnju kanalizacijske mreže te zamjenu vodoopskrbnog cjevovoda. Ukupna procijenjena vrijednost svih radova iznosi gotovo 19 milijuna kuna s PDV-om, kaže Udović.




Rješavanje problema zvanog Marišćina jedna je od najvećih želja načelnice.


– Želimo da posljedice neučinkovitog i lošeg sustava gospodarenja otpadom više ne snose samo mještani Viškova. Jedna od mojih najvećih želja u 2020. godini je da CZGO Marišćina nema nikakav utjecaj na okoliš i kvalitetu života mještana. Očekujem da država konačno osigura mehanizme za uspostavu cjelovitog i učinkovitog sustava gospodarenja otpadom kroz politike kojima će društvu omogućiti održivi razvoj pa u tom smislu i održivo gospodarenje otpadom koje je dio tog razvoja.


Ako se gradovi i općine budu isključivo oslanjali na Marišćinu, sigurno je da ona uskoro više neće moći primati otpad na ovakav način te ću inzistirati na njezinom zatvaranju, poručuje načelnica Sanja Udović. Kaže da i u 2020. godini nastavljaju sa širenjem vodovodne mreže izgradnjom novih vodovodnih ogranaka u suradnji s KD-om Vodovod i kanalizacija.



– Izgradit ćemo i obnoviti dvije prometnice prema novoj školi Marinići, cestu prema Adriametalu, raskrižje Jugi, cestu Vozišće – Mavri s postavljanjem nedostajućih nogostupa. S nestrpljenjem čekamo i rezultate natječaja Urbane aglomeracije Rijeka gdje možemo povući preko 15 milijuna kuna za još dva kapitalna projekta – Kuću Halubajskega zvončara i Radnu zonu Marišćina. Tradicija, baština, gastronomija, turizam, edukacija, dom Udruge Halubajski zvončari – sve u jednom bit će naša Kuća Halubajskega zvončara, kaže Udović.


Poboljšati sve segmente društva


EU projekti, ističe, bili su i ostaju i dalje jedan od naših glavnih mehanizama pri planiranju i realizaciji razvoja cijele Općine. Trenutačno ih je 8 u provedbi, a vrijedni su više od 12 milijuna kuna.


– Kroz EU projekte provodimo i provodit ćemo poboljšanja u svim segmentima društva – od obrazovanja, djece i mladih, kulture, sporta, socijalne komponente do demografske politike. Ovdje ću posebno izdvojiti novi projekt »Od prevencije do zdravlja«, posljednji u nizu za koji smo potpisali Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava gdje nam je partner Općina Lopar. Svrha je projekta potaknuti stanovništvo na promišljanje o važnosti zdravog načina života.


Organizirat ćemo, među ostalim, po dvije manifestacije »Tjedan zdravlja« tijekom kojeg će se posjetitelji upoznati s konceptom zdrave prehrane, rizicima aktivnog i pasivnog pušenja, mogućnostima rekreacije, tehnikama opuštanja i nošenja sa stresom – sve s ciljem podizanja kvalitete života na višu razinu. Što se tiče naših izvrsnih srednjoškolki, srednjoškolaca, studentica i studenata i njih ćemo u 2020. nastaviti financirati stipendijama u iznosu od 300 do 700 kuna.


Nikada nismo i nećemo ograničavati broj stipendista jer želimo poticati doslovno sve koji ispunjavaju propisane kriterije. Roditelje osnovnoškolaca sigurno će veseliti vijest da smo i za tekuću godinu osigurali sredstva za sufinanciranje nabave radnih bilježnica. Ono što nas posebno veseli je pokretanje programa Viškovska mirovina jer ćemo prvi put u povijesti na ovakav način razraditi i realizirati pomoć našim umirovljenicima koji teško žive, a u tu svrhu osigurali smo u proračunu milijun kuna, zaključuje Sanja Udović.


Unaprijediti razinu sigurnosti u prometu


Kad je riječ o sigurnosti u prometu, općinska načelnica Sanja Udović navodi da će i ove godine nastaviti s postavljanjem vertikalne i horizontalne signalizacije te izgradnjom dijela nedostajućih nogostupa kako bi unaprijedili razinu prometne sigurnosti.


Načelnica podsjeća da u proračunu ima sredstava i za sport. S ulaganjem u sport Općina Viškovo nastavlja izgradnjom atletske staze Halubjan te uređenjem svlačionica NK-a Halubjan. Za dječje igralište u naselju Vrtače izdvojit će oko pola milijuna kuna, a na inicijativu mještana Marčelja na toj će lokaciji izgraditi i sportsko-rekreacijsku zonu.