Počeli radovi ispred Zajca

Kreće nova faza uređenja Kazališnog parka kod “Zajca”. Evo što se sada radi

Ljiljana Hlača

Oko cijelog platoa postavljena je ograda / Foto  Sergej DRECHSLER

Oko cijelog platoa postavljena je ograda / Foto Sergej DRECHSLER

Predviđena je nova kompletna strojarnica kao podzemna prostorija pored fontane, te uređenje skulpture. U rubnom dijelu prema Ulici Ivana Zajca izvest će se hortikulturni radovi



RIJEKA  Započela je treća faza uređenja Kazališnog parka, a fokus te faze je prostor ispred riječkog kazališta, odnosno oko Džamonjine fontane. Ploče oko fontane – koja je bez vode – već su poskidane. Prostor je ograđen metalnom ogradom.


Taj dio nije bio obuhvaćen ranijim radovima a Kazališni park, smješten u centru grada između Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca i glavne gradske tržnice s ukupnom površinom od oko 6.813 četvornih metara, uređivao se do sada dva puta, 2005. i 2008. godine.


Kako smo već pisali, treća faza radova predviđa izvedbu nove kompletne strojarnice kao podzemne prostorije pored fontane gdje je smještena njena oprema, uređenje same skulpture, a oko fontane postavit će se nove kamene ploče. U rubnom dijelu prema Ulici Ivana Zajca i u dva korita ispred ulaza u kazalište izvest će se hortikulturni radovi.


Obnovit će se i Džamonjina fontana / Snimio Sergej DRECHSLER


Obnovit će se i Džamonjina fontana / Snimio Sergej DRECHSLER





Planovi su bili da se sa zahvatom započene početkom sljedeće godine, no Grad Rijeka koji je investitor, odlučio je sve to malo ubrzati. U sadašnji izgled prostora ispred riječkog kazališta uloženo je gotovo 13 milijuna kuna. Za treću fazu osigurano je nekih 4 milijuna kuna.


Prijašnjih godina govorilo se da bi treća faza uređenja tog prostora zapravo uključivala premješaj Džamonjine fontane (koja bi se stavila negdje u zoni parka), ali i same skulpture Ivana pl. Zajca.


Konkretno za kip riječkog skladatelja struka je prijašnjih godina isticala da bi primjerenije mjesto za Zajca bilo da se statua postavi negdje blizu stubišta parka, bez povišenja, te da bude zarotiran prema pročelju teatra. No, od toga se s vremenom odustalo – vjerojatno zbog manjka financijskih sredstava, a i javnost se već navikla na ovakvo stanje.