Financijski dokument

Kraljevica dobila najveći proračun do sada, evo na što će se trošiti

Biljana Savić

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Proračun je izrazito fokusiran na kapitalne investicije. U sklopu projekta Putovima Frankopana povukli su znatan dio europskog novca. Također se planiraju i investicije u sklopu urbane aglomeracije Rijeka na rekonstrukciji i izgradnji Trga sv. Nikole



KRALJEVICA Proračun za 2018. godinu Gradsko vijeća Grada Kraljevice usvojilo je s devet glasova za i 3 suzdržana. Za proračun su glasali vijećnici pozicije koju je podržao i vijećnik Đorđe Ivančević iz HSU-a, a suzdržani su bili vijećnici SDP-a i vijećnica Juretić iz Glasa.


Prihodi proračuna Grada Kraljevice za 2018. godinu planirani su na razini 28,5 milijuna kuna kao i planirani rashodi proračuna. Uspoređujući s proračunom za 2018. godinu, ovogodišnji proračun je 24 posto veći od ovogodišnjega, a po ostvarenju iz 2016. godine veći je za gotovo 40 posto.


 – Ovo je najveći proračun Kraljevice ikada, a izrazito je fokusiran na kapitalne investicije. U sklopu projekta Putovima Frankopana povukli smo znatan dio europskog novca. Također se planiraju i investicije u sklopu urbane aglomeracije Rijeka na rekonstrukciji i izgradnji Trga sv. Nikole. Velika je to obveza i odgovornost, ali ćemo se svi zajedno potruditi, jer ovaj proračun je za budućnost svih nas bez obzira na stranačke boje, kazao je gradonačelnik Dalibor Čandrlić i pozvao sve vijećnike da podrže prijedlog proračuna.


Financiranje EU sredstvima




 – Strateški gledano nastavljamo ulaganja u javne prometne površine, energetsku učinkovitost škole i doma i poticanu stanogradnju. Planira se  sufinancirati projekt luke Carovo, a kroz projekcije plan  je i realizacija luke Črišnjeva. Povećan je standard u dijelu vezanom za komunalni red i čistoću, a planirana su i sredstva za održavanje nerazvrstanih cesta. Planirana je i dogradnja groblja u Kraljevici, naglasio je Čandrlić i dodao da su predviđena sredstva za kupnju udžbenika za osnovnu školu, s tim da će korisnici socijalnog programa imati besplatne udžbenike i radne bilježnice. Također, u novom je proračunu planirano  financiranje  produženog boravka  i ranog učenja informatike, a planirana je i nabava 3 pametne ploče za kraljevičku osnovnu školu. U novom proračunu sredstva na pozicijama socijalne skrbi, zdravstva i predškolskog odgoja ostala su na razini ovogodišnjih, a povećan je iznos planiran za jednokratne naknade novorođenima, pa će  u 2018. godini biti 1.500 kn po djetetu. 


 – Kad je riječ o prihodima proračuna koji su važnija od rashoda, oni su planirani realno, u skladu s realizacijom ove i prethodne godine. Budući da očekujemo gospodarski rast i dobre prognoze za Hrvatsku, možda budu i veći. Zbog već prijavljenih projekata očekujemo pomoći iz proračuna višeg reda, kao i sufinanciranje temeljem prijenosa EU sredstava. Upravo EU projekti na prihodovnom dijelu donose 7,5 milijuna kuna bespovratnog novca.



Na aktualnom je satu zanimljivo bilo obećanje Čandrlića, koje je izgovorio odgovarajući na »podsjetnik« vijećnice Juretić o tome da je prije dva mjeseca rekao da će u roku od trideset dana riješiti slučaj ruševina Neptuna u Bakarcu.  – Ma taman da ništa ne izgradim u ovom mandatu i ne realiziram ni jedan projekt iz proračuna, slučaj Neptuna ću riješiti, makar ga srušio svojim rukama. Neka to novinari slobodno zapišu, kazao je Čandrlić.


Nastavak započetih projekata


Na kritiku vijećnice Larise Juretić da je proračun samo nastavio ono što je započela bivša vlast i da joj nije jasno povećanje plaća za gradsku upravu, Čandrlić je odgovorio da je normalno da se neki projekti nastavljaju, ali da se započinju i novi što je, kazao je, vidljivo na svakom koraku. Naglasio je i to da zbog Ambulante sadašnja vlast vraća kredit bivše vlasti, 600 tisuća mjesečno, jer tako jednostavno mora biti. 


 –  Na kraju mi provodimo projekt ambulante, jer mi ga plaćamo, ustvrdio je Čandrlić. Kazao je da povećanja plaća za djelatnike gradske uprave nema, iako se planira zapošljavanja u svrhu povećanog opsega posla u dijelu provođenja projekata.  SDP-ova vijećnica Lea Lekan kazala je da joj je drago da su sredstva u proračunu povećana, ali da će SDP ipak, principijelnosti radi, glasati suzdržano.

 – Ovo nije politički, nego projektni proračun, a to znači da ste suzdržani od svih projekata,  suzdržani od modernizacije škole, uređenja plaža i svega što će svima omogućiti bolji život, komentirao je Čandrlić.