Krajnje sumnjiva kupoprodaja u kompleksu "Zagrad"

Krak afere oko Karlovačke banke zahvatio Rijeku: U par dana udvostručena cijena kvadrata

Robert Frank

Riječ je o poslovnom prostoru u kompleksu Zagrad čija je cijena 2008. godine u tjedan dana narasla sa 603 tisuće eura na 1,1 milijun, a jedna od potpisnica kupoprodajnog ugovora je Marija Šola



RIJEKA  Molim vas, nemojte pisati o mom mužu. On je u tom poslu bio iskorišten. Ne želimo se toga ni prisjećati, jer je tada skoro umro – kazala nam je u kraćem telefonskom razgovoru supruga Franje Rukavine, 62-godišnjeg HNS-ovog gradskog vijećnika grada Novske koji je 2008. bio direktor tvrtke Agro-gradnja Jasenovac.


Jedna krajnje sumnjiva kupoprodaja u kojoj je ta tvrtka u samo tjedan dana bila najprije kupac pa prodavatelj iste nekretnine, ali s velikom razlikom u cijeni, snažna je indicija kako su se krakovi nelegalnog poslovanja Karlovačke banke i njenih tvrtki kćeri protegli i do samog centra Rijeke. Franjo Rukavina, kako kaže njegova supruga, kao odgovorna osoba Agro-gradnje Jasenovac, 3. lipnja 2008. godine navodno je iskorišten kao zastupnik te tvrtke koja je za 603 tisuće eura od riječke tvrtke Austrograd u stambeno-poslovnom objektu Zagrad kupila poslovni prostor od 274 četvorna metra. Samo tjedan kasnije, već 10. lipnja 2008. godine, Agro-gradnja Jasenovac, s Franjom Rukavinom kao potpisnikom, taj je isti prostor prodala tvrtki Kaba nekretnine za čak milijun i 96 tisuća eura!


Potpisnik kupoprodajnog ugovora u ime Kaba nekretnina je njihova tadašnja direktorica Marija Šola koja je zajedno s tri sina, od kojih je jedan Sandi Šola, član NO-a i bivši predsjednik Uprave Karlovačke banke te aktualni predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza, uhićena zbog malverzacija oko kredita i poslovanja s nekretninama u Karlovačkoj banci. 


Potpisao oba





Dvije godine nakon sumnjive kupoprodaje između Agro-gradnje Jasenovac i Kaba nekretnina, točnije 31. kolovoza 2010., Kaba nekretnine prodale su taj prostor Karlovačkoj banci za milijun i 94 tisuće eura, što se poklapa s cijenom za koju su Kaba nekretnine poslovni prostor kupile od Agro-gradnje Jasenovac. Otada u tom prostoru radi riječka podružnica Karlovačke banke. 



Prema mišljenju naših izvora, ova kupoprodaja s preplaćivanjem vrijednosti nekretnine kojoj se u sedam dana cijena povećala za gotovo dvostruko jedan je od modela po kojem je izvlačen novac iz Karlovačke banke i tvrtki kćeri poput Kaba nekretnina čiji je zadnji vlasnik, kao fizička osoba, bio Sandi Šola. U ime Agro-gradnje Jasenovac oba je kupoprodajna ugovora, i onaj od 3. lipnja 2008. kojim se kupuje za 603 tisuće eura, i onaj od 10. lipnja 2008. kojim se za milijun i 96 tisuća eura prodaje poslovni prostor, potpisao tadašnji direktor Franjo Rukavina, našem listu zasad nedostupan, isto kao i vlasnik firme Srđan Drača.


Njih smo namjeravali pitati da objasne odakle im ideja da njihova mala građevinska tvrtka iz Jasenovca u centru Rijeke u kompleksu Zagrad kupi poslovni prostor za kojeg su, vjerojatno ne baš slučajno, u samo sedam dana našli kupca spremnog taj isti prostor platiti 493 tisuće eura skuplje. Pitanje je da li je Agro-gradnja Jasenovac u samo sedam dana na kupoprodaji tog poslovnog prostora bruto dobit od skoro četiri milijuna kuna ostvarila jer je unaprijed bio dogovoren scenarij s Kaba nekretninama ili su vlasnik i direktor Agro-gradnje Jasenovac ušli u poslovni rizik koji im se isplatio prije nego što su i mogli pomisliti. S obzirom na način funkcioniranja Karlovačke banke i nekih njenih povezanih društava u vremenu od 2007. do 2012. godine, zbog čega je Marija Šola zajedno sa sinovima pritvorena, te uzimajući u obzir reakcije supruge Franje Rukavine, koja tvrdi kako je njen suprug u »kupoprodaji poslovnog prostora bio iskorišten i tada je skoro umro«, teško je povjerovati da su vlasnik i direktor bez jasnog i unaprijed definiranog dogovora s Kaba nekretninama kupili 274 četvorna metra u riječkom Zagradu.


S druge strane, postavlja se pitanje zašto su Kaba nekretnine poslovni prostor od Agro-gradnje Jasenovac platile 493 tisuće eura skuplje od cijene koju je ta tvrtka platila samo pet radnih dana prije njihove kupoprodaje. Kaba nekretnine su, uostalom, u knjizi položenih isprava na zemljišno-knjižnom odjelu Općinskog suda u Rijeci bez problema mogle obaviti uvid u spis te utvrditi kako je Agro-gradnja Jasenovac tu nekretninu platila 603 tisuće eura. S tom informacijom, osim ako nije postojao tajni plan o svjesnom preplaćivanju i naknadnoj podjeli plijena, Kaba nekretnine su poslovni prostor mogle kupiti po puno povoljnijoj cijeni čime bi nestala sumnja u netransparentnost ove transakcije.      


Krajnje sumnjivo


Tvrtka Agro-gradnja Jasenovac je malo nakon krajnje sumnjivo obavljene kupoprodaje poslovnog prostora u Rijeci zapala u probleme. Stečajni upravitelj Mato Čičak rekao nam je da je Agro-gradnja Jasenovac u stečaju završila zbog duga prema Poreznoj upravi i Karlovačkoj banci čija joj je tvrtka kćer Kaba nekretnine u lipnju 2008. za nekoliko stotina tisuća eura po svemu sudeći preplatila poslovni prostor. Čičak nam je rekao da pitanje te cijene, prema njegovom mišljenju, može biti dio istrage oko Karlovačke banke.


– No ta kupoprodaja sa stečajem nema veze. Agro-gradnja je kroz tu kupoprodaju profitirala, dok je druga stvar kako su radile Kaba nekretnine i Karlovačka banka. Uglavnom, stečaj Agro-gradnje Jasenovac završio sam 2012.  Do tada je tvrtka dulje vrijeme vegetirala i bila blokirana, kazao nam je Čičak.