Pljušte osude

Kožarićeva obitelj zgrožena: ‘Iz poštovanja prema njegovoj veličini opet ćemo postaviti stog sijena’

Kim Cuculić

U najmanju ruku je neobično vidjeti, da ne kažem zastrašujuće, do koje mjere rušilačka energija može biti moćna. Teme koje će u programskom pravcu »Doba moći« donijeti i otvarati projekt Europske prijestolnice kulture bit će nam ogledalo za suočavanje ne samo s prošlošću, nego i sa suvremenošću koju živimo, kaže Tolj



Sredinom prošlog tjedna na riječkom Trgu 128. brigade Hrvatske vojske postavljena je privremena skulptura »Stog sijena« akademika Ivana Kožarića, jednog od najpoznatijih hrvatskih kipara, koja je do početka veljače simbolički trebala označavati početak žetve kulturnih događanja u godini Europske prijestolnice kulture. Nažalost, Kožarićeva skulptura uspjela je »poživjeti« tek koji dan, jer je u subotu oko 22 sata zapaljena. Kako se doznaje iz operativnog dežurstva Policijske uprave Primorsko-goranske, požar je ugašen sat kasnije i tom prilikom nitko nije ozlijeđen. Materijalne štete na okolnim objektima nije bilo, a kriminalistička istraga je u tijeku.


Postavljanje skulpture organizirao je Muzej moderne i suvremene umjetnosti uz potporu obitelji Kožarić i podršku Komunalnog društva »Čistoća«, kao dio programa Europske prijestolnice kulture, programskog pravca »Doba moći«. Rad je, podsjetimo, predstavljen kao prvi u nizu umjetničkih intervencija u javnom prostoru u sklopu projekta »Izvrnuti džep«, unutar kojeg umjetnici i kustosi preobražavaju i personaliziraju urbane lokalitete, integrirajući umjetnost u rutinu svakodnevice, s naglaskom na pitanjima gostoprimstva i tolerancije.


Slaven Tolj, ravnatelj MMSU-a, izražava žaljenje što je uništen Kožarićev rad: »Izazivao je polemike i rasprave od trenutka postavljanja i dobro je da umjetnost izaziva pažnju i otvara diskusiju. Ali nije dobro kad se umjetničke instalacije uništavaju. Ovaj je rad bio dio programske cjeline »Doba moći« i njegov je smisao bio pobuditi pažnju, simbolizirati odnos ruralno-urbano, propitati spremnost urbane Rijeke na toleranciju prema neočekivanoj ruralnoj pojavi usred grada. I komentari koji su se pojavili, rasprave koje je instalacija potaknula bile su dobre, kritičke, zanimljive, ozbiljne, pa i duhovite. No, kratko su trajale jer očito je netko imao posve destruktivnu motivaciju i osjećao krajnju netrpeljivost prema stogu sijena u gradu.




U najmanju ruku je neobično vidjeti, da ne kažem zastrašujuće, do koje mjere rušilačka energija može biti moćna. Teme koje će u programskom pravcu »Doba moći« donijeti i otvarati projekt Europske prijestolnice kulture bit će nam ogledalo za suočavanje ne samo s prošlošću, nego i sa suvremenošću koju živimo. Ovo je, nažalost, jedan od takvih trenutaka. Uvjeren sam da je svima koji su o ovom Kožarićevom radu proteklih dana govorili iz bilo koje pozicije, ovaj čin uništenja skulpture gorak. I zato osuđujem ovo krajnje uništavanje i besmislenu destrukciju. U kontaktu smo s obitelji Ivana Kožarića, koja je također zaprepaštena uništavanjem instalacije. Ivan Kožarić je umjetnik koji ima 98 godina i iz poštovanja prema njegovoj umjetničkoj veličini potrudit ćemo se ovu instalaciju iznova postaviti.«