Gradonačelnik i župan reagirali na priopćenje Kaptola

Komadina: “Za dom spremni” je čisti ustašluk; Obersnel: Zamislite da Njemačka raspiše referendum o uvođenju pozdrava “Sieg Heil”

Tihana Tomičić

Foto M. GRACIN

Foto M. GRACIN

- Jedino što mogu reći je ovo: dom je za obitelj, za posao smo spremni, a »za dom spremni« je čisti ustašluk – izjavio nam je na ovu inicijativu župan Zlatko Komadina, rekavši da bi svaka riječ više bila – previše. Obersnel pak kaže : "Zamislite samo da Njemačka raspiše referendum o uvođenju pozdrava "Zieg heil" kao službenog pozdrava u svoju vojsku?!"



RIJEKA   Nakon što se Crkva se očitovala o inicijativi ‘Za dom spremni’, predlažući referendum o uvođenju tog pozdrava u Hrvatsku vojsku, za komentar smo pitali župana i gradonačelnika:


- Jedino što mogu reći je ovo: dom je za obitelj, za posao smo spremni, a »za dom spremni« je čisti ustašluk – izjavio nam je danas na ovu inicijativu župan Zlatko Komadina, rekavši da bi svaka riječ više bila – previše.


Gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je, pak, jasno i glasno da se takav referendum ne smije održati:




– Slažem se sa inicijativom održavanja znanstvenog skupa kada je u pitanju analiza povijesnih događanja i činjenica. No, smatram da postoje stvari koje se ne mogu i ne smiju rješavati referendumom, a jedna od takvih je i inicijativa za uvođenjem tog pozdrava u službenu uporabu u Hrvatskoj vojsci. Činjenica je da većinu građana taj pozdrav prije svega asocira na mračno razdoblje hrvatske povijesti – na doba fašističke tvorevine NDH kada su počinjeni strašni zločini protiv čovječnosti što danas, nažalost, mnogi nastoje zaboraviti. Koketiranje sa simbolima tog režima je opasno, ali i posve nepotrebno i smatram da se takav referendum ne smije održati. Naime, NDH je tijekom Drugog svjetskog rata bila tek satelit njemačkog nacističkog režima i Hrvatska se, kao što to čine i druge europske zemlje, mora se jasno ograditi od svih simbola i pozdrava koji se povezuju s tim vremenima. Zamislite samo da Njemačka raspiše referendum o uvođenju pozdrava “Zieg heil” kao službenog pozdrava u svoju vojsku?! – kaže Obersnel.