Županov govor

Komadina: ‘PGŽ u proračun uplaćuje milijardu kuna više nego nam se vrati. Očekujem da se to valorizira’

Tihana Tomičić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Naša solidarnost s drugim dijelovima Hrvatske nikada nije bila upitna, no tražimo da se valorizira činjenica što ova Županija zadnjih godina u proračun uplaćuje gotovo milijardu kuna više nego što nam se vrati



RIJEKA – I ove godine u HKD-u na Sušaku održano je tradicionalni božićno-novogodišnji prijem župana Zlatka Komadine i njegovih suradnika te uprave sa predstavnicima državne vlasti, crkvenih velikodostojnika, Hrvatske vojske, pravosuđa, lokalnih jedinica te cijelog niza ustanova i institucija koje djeluju u PGŽ.


Župan je i ovoga puta nastavio širiti optimizam zbog dobrih trendova u 2017. godini, ali sve to nije, kako je rekao, “došlo s kišom”.


– Evo nas na kraju godine u kojoj smo, kao regionalna samouprava, uspješno zaključili jedno mandatno razdoblje i zakoračili u novo. Sve nas čekaju novi izazovi na koje ćemo, vjerujem, jednako kao i do sada, svi zajedno znati odgovoriti te zadržati pozitivne trendove rasta i očuvati svoju poziciju među tri najrazvijenije hrvatske županije. Nije to došlo, niti će doći s kišom. Rezultat je to odgovornosti regionalnih i lokalnih vlasti, sposobnosti naših gospodarstvenika i poduzetnika, inovativnosti i kvaliteti sveučilišne, ali i cijele obrazovne zajednice, stoga i ovom prigodom želim izraziti zahvalnost svima vama koji ste dali doprinos razvojnim iskoracima, rekao je župan okupljenima.




Rekao je da Primorsko-goranska županija od Vlade traži decentralizaciju i novu indeksaciju koja će omogućiti razvoj:


– Naša solidarnost s drugim dijelovima Hrvatske nikada nije bila upitna, no tražimo da se valorizira činjenica što ova Županija zadnjih godina u proračun uplaćuje gotovo milijardu kuna više nego što nam se vrati.


Umjesto iscrpljivanja na ideološkim temama, stranačkim svađama i podjelama krajnje je vrijeme da tu energiju usmjerimo životno važnim pitanjima, ekonomskom i gospodarskom rastu, jačanju pravne države i demografskoj obnovi, poručio je Vladi.


– Kada sam pred Skupštinom tražio podršku ovom proračunu rekao sam da je on za 10 posto veći nego ikad i ima najviše kapitalnih projekata otkad kao Županija postojimo. A postojimo 25 godina, točnije tu obljetnicu obilježit ćemo 14. travnja sljedeće godine, rekao je Komadina, koji je zaključio da je ova županijska vlast dokazala da je sposobna i spremna preuzeti i puno veće odgovornosti nego dosad ima.