Poruka nezavisnog vijećnika

Koljanin o političkoj krizi u Rijeci: ‘Ja ću dolaziti na sjednice i glasovati po svojoj savjesti’

Damir Cupać

Marinko Koljanin / Snimio Ivica TOMIĆ

Marinko Koljanin / Snimio Ivica TOMIĆ

Pozivam sve vijećnike da se vrate, a ja ću se sigurno vratiti kako bi Gradsko vijeće normalno funkcioniralo. Ne zanimaju me optužbe i napadi da držim SDP-u većinu. Novih izbora se ne bojim jer nisam ni od koga ništa dobio, niti sam išta tražio



RIJEKA  Nezavisni gradski vijećnik Marinko Koljanin najavio je da će dolaziti na sjednice gradskoga parlementa i da ga ne zanima tko neće budući da on iza sebe nema predsjednika stranke kojega mora slušati.


– Oni koji najavljuju da neće dolaziti vrše pritisak, a ni sami ne znaju zašto. Oni koji su napustili sjednicu mislim da ni sami ne znaju zbog čega su to napravili. Ostao sam i onaj četvrtak na sjednici jer nisam dio heterogene grupe i došao sam u subotu na nastavak sjednice. Mogao sam se opravdati kao i ostali, ali ne bih to napravio jer je to obveza koju sam prihvatio, izjavio je Koljanin. Na pitanje zbog čega je ipak otišao s nastavka sjednice zajedno s Hrvojem Burićem odgovorio je da je to zbog performansa Josipa Kukuljana koji je na galeriju došao s kokicama i govorio da nije tu.– Pozivam sve vijećnike da se vrate, a ja ću se sigurno vratiti kako bi Gradsko vijeće normalno funkcioniralo. Ne zanimaju me optužbe i napadi da držim SDP-u većinu. Novih izbora se ne bojim jer nisam ni od koga ništa dobio, niti sam išta tražio. I dalje ću kao vijećnik glasovati po savjesti jer nisam pritisnut nikakvom stranačkom stegom. I neću odlaziti za vrijeme sjednice u kafić, a prije toga slati opravdanje da neću biti na sjednici – poručio je Koljanin. Dodao je da mu ne bi bilo žao da se sutra raspusti gradski parlament, budući da je predložio amandman koji je na kraju prihvaćen, da se s dva milijuna kuna pomogne riječkoj bolnici. – Zaista ne vidim ni jedan suvisao razlog za opstrukciju. Legitimno je izaći na izbore i veselim se tome, a oni koji to žele, neka stvore uvjete da do njih dođe. Objašnjenje da je razlog za opstrukciju smjena Tihomira Čordaševa pet mjeseci nakon što je do nje došlo je tanašno. Glasovao sam protiv smjene vrlo korektnog Tihomira Čordaševa i protiv obrazloženja smjene, ali legitimne pritiske trebalo je raditi u svibnju, a ne u listopadu – ocijenio je Koljanin. Nastavio je da on ništa ne treba i ne mora.– Moja je privilegija da odlučujem po savjesti, a odluke donosim samostalno od slučaja do slučaja i u konzultacijama s građanima. Nisam protiv svakog prijedloga gradonačelnika samo da bih bio protiv, niti mi je problem biti za, ako procijenim da je prijedlog dobar. Bio sam protiv zaduženja za EPK 2020, protiv povećanja naknade, za izjednačavanje javnih i privatnih predškolskih ustanova, za ukidanje grobne naknade. Obraćam se svima koji imaju sličan svjetonazor i način razmišljanja, a on nije ni esdepeovski ni hadezovski, već tolerantni, uključivi, urbani, riječki svjetonazor. Obraćam se svima koji vole Rijeku i Hrvatsku i žele ih učiniti boljim mjestom za život. U Hrvatskoj su stranke velikim dijelom postale same sebi svrha, a posebno dvije najveće. Djelovanje u interesu stranke i za osobni interes ispred je jedinog smisla politike – služenja građanima. Imam odličnu suradnju s HDZ-om i posebno Josipom Ostrogovićem, ali i sa SDP-om i koalicijom jer nisam isključiv. Uvjerio sam se da je moguće ostvariti rezultate ako imaš dobre namjere i ako pokušavaš ostvariti javne, a ne osobne interese – zaključio je Koljanin.