Skladatelj svjetskog glasa

Kastav slavi 130. godišnjicu rođenja Josipa Mandića

Andrej Petrak

Mandić, podrijetlom iz Mihotića pored Kastva, bio je erudit fascinantnog života u rasponu od imućnog i uspješnog pravnika i priznatog skladatelja u Pragu do političkog prognanika koji je skončao u zatvoru tadašnje socijalističke Čehoslovačke 



KASTAV » Život i glazbeni opus Josipa Mandića bit će predstavljen u srijedu u 20 sati u novoj kastavskoj vijećnici prigodnim koncertom, izložbom te predavanjem voditelja Muzičkog informativnog centra Koncertne direkcije Zagreb, Davora Merkaša, u povodu 130. godišnjice rođenja jednog od najvažnijih hrvatskih skladatelja između dva svjetska rata. Bogata dokumentacija i niz uzbudljivih detalja govore o jednoj gotovo »holivudskoj« biografiji i tragičnom životu nadahnutog umjetnika, narodnog tribuna, političkog bjegunca i, naposlijetku, zatvorenika socijalističkih kazamata, napominju organizatori iz Koncertne direkcije Zagreb. Program obilježavanja 130. obljetnice rođenja Josipa Mandića odvija se kao partnerski program ovogodišnjeg Kastafskog kulturnog leta. 


   – Josip Mandić (1883.-1959.) hrvatski skladatelj čija su djela izvodili najveći svjetski dirigenti njegovog vremena, kao što su primjerice Nikolaj Malko, Georg Széll, Fritz Busch i Václav Talich, s orkestrima poput Češke filharmonije, Drezdenske državne kapele ili Škotske kraljevske filharmonije, doživio je tipičnu sudbinu mnogih velikih umjetnika: nakon smrti potpuno je pao u zaborav, a djela su mu netragom nestala. 


  Povijesna djela


Prema riječima relevantnih kritičara tog vremena, njegova Prva simfonija »prva je moderna simfonija velikih dimenzija jednog našeg autora« (L. Šafranek-Kavić), odnosno »dosad najveće i najbolje reprezentativno instrumentalno djelo naše muzike« (Emil Adamič), dok su Gudački kvartet češki kritičari apostrofirali kao »jedno od najboljih djela moderne jugoslavenske muzike«. Libreta za svoje opere pisao je u suradnji s velikanima kao što su Max Brod i Franz Werfel, a njegova mladenačka opera Petar Svačić povijesno je značajna, jer je to jedina opera na hrvatskom jeziku skladana i javno izvedena u razdoblju između 1902. i 1909., kada je Zagrebačka opera bila zatvorena, napominju organizatori. 


  Veliki erudit




Mandić je, baš kao i njegov otac, brat i stric, veliki intelektualci i humanisti podrijetlom iz Mihotića pored Kastva, ujedno bio i političar, preporoditelj, borac za radnička prava i književnik, erudit fascinantnog života u rasponu od imućnog i uspješnog pravnika i priznatog skladatelja u Pragu do političkog prognanika koji je skončao u zatvoru tadašnje socijalističke Čehoslovačke. 


   Nakon uzbudljive potrage, gotovo 60 godina nakon smrti, autografi njegovih monumentalnih simfonijskih djela i opera ponovno su pronađeni u Beču i Pragu. Sopranistica Monika Cerovčec i pijanist Filip Fak ujedno će po prvi puta izvesti fragmente iz Mandićevih do sada u Hrvatskoj neizvedenih djela: opere Kapetan Niko, simfonijskog opusa Tri balade te opere Mirjana. Ulaz je slobodan.