Advent

Kastav će i ove godine imati čarobni prosinac

Andrea Bralić

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Osim novih lokacija, novost je Ured Djeda Mraza u kojem će najmlađi pronaći mjesto za radionice, igru i zabavu



KASTAV Drugo izdanje »Adventa s najljepšim pogledom«, manifestacije koja je Kastav svrstala u nezaobilazne prosinačke destinacije, najavljeno je jučer u Uredu Djeda Mraza jedne od novina ovogodišnjeg izdanja. Bogat i raznovrstan program, namijenjen cijeloj obitelji, od najmanjih do najstarijih, odvija se od 14. do 31. prosinca, a predstavili su ga prvi čovjek Grada Kastva, Matej Mostarac, direktorica Turističke zajednice Kastva Dolores Kukurin, Stanko Vučetić, Andy Cech i Vjeko Alilović.


Najveća ovogodišnja novost je što će se programi odvijati na dodatne tri lokacije te partnerstvo s Visualia festivalom iz Pule, jednim od najpoznatijih festivala u regiji.


Nove atrakcije


Gradonačelnik Matej Mostarac izrazio je zadovoljstvo nadogradnjom prvog izdanja manifestacije i pozvao sve da posjete Kastav i uživaju te se zasluženo opuste u ovo adventsko vrijeme.


– Drago mi je da smo i ove godine objedinili brojna događanja u jednu lijepu priču s najljepšim pogledom na Kvarner. Dođite u Kastav u što većem broju i ispratite ovu godinu u druženju i pozitivnoj atmosferi, kazao je gradonačelnik. Fortica će i dalje biti mjesto na kojem će biti smještena pozornica za glazbene programe, a uz nju tu će se nalaziti i adventske kućice s bogatom ugostiteljskom ponudom kastavskih ugostitelja.

Uz Grad Kastav, organizator manifestacije je i Turistička zajednica pa je na konferenciji direktorica Dolores Kukurin najavila adventske šetnje »S feralići po Loze i Kastve« – atraktivan program koji se realizira u suradnji s Planinarskim društvom Viškovo i u kojem mogu uživati sve generacije te koncert popularne klape Cambi koja nastupa 21. prosinca u 19 sati u adventskom parku Fortica.


Jedna od novih pozicija je Lokvina koja će biti prigodno dekorirana i na kojoj se nalazi Ured Djeda Mraza, organiziran uz sponzorstvo tvrtke Ciciban. U njemu će najmlađi, svakim danom od 16 do 20 sati, pronaći mjesto za brojne radionice, igru i zabavu, fotografiranje i slanje pisama Djedu Mrazu. Kako je najavio organizator tih zbivanja Stanko Vučetić, poseban doživljaj zasigurno će biti svečano paljenje lampica i otvaranje ureda 14. prosinca, doček Djeda Mraza 23. prosinca uz bogat program u kojem sudjeluju djeca iz kastavskih dječjih vrtića, osnovne škole i plesači Gym Dancea, a veliko finale bit će spektakularni ispraćaj Djeda i Bake Mraz 30. prosinca.


Osim ovog zanimljivog sadržaja, na Lokvini će se smjestiti i dvije atraktivne instalacije Visualije te će se posjetitelji moći zabaviti spuštajući se po »Rainbow Slide« toboganu koji mijenja boje ili se natjecati na atraktivnoj i izuzetno zabavnoj »Warp!« instalaciji. Žudika, bajkovit dio Kastva, je rezerviran za još dvije instalacije Visualie koje će zasigurno oduševiti sve generacije. Prva je »Visualia Tree«, stablo koje govori i čeka zagrljaj kako bi zasjalo punim sjajem i kako bi uputilo zvučnu poruku čestitarskog, prijateljskog, ali i ekološkog karaktera. Druga atraktivna instalacija na Lokvini je »Magic Garden«, vrt »led gljiva« koje ožive bojama i zvukom. Pod ložun će se nalaziti instalacija »Residence of Light and Music« koja se sastoji od klupa koje mijenjaju boje i na kojima se osim sjedenja može i svirati. Sve spomenute atrakcije će biti dostupne svakodnevno od 16 do 21 sat.


Zadnje polne


Organizator priprema i bogat program iz kojeg su jučer izdvojili svečano paljenje lampica na Lokvini i Fortici 14. prosinca, koncert klape Cambi 21. prosinca, doček Djeda Mraza koji će u Kastav stići na pravom konju 23. prosinca, blagdansko druženje građana na Badnjak, jedinstven ispraćaj Djeda Mraza 30. prosinca te tradicionalno, šesto u nizu, Zadnje polne va Kastve 31. prosinca. Uz sve navedene programe bit će tu veliki broj glazbenih programa za različite glazbene ukuse, kazališne predstave, tradicionalni Mići Božićni samanj, radionice i drugi atraktivni programi za sve uzraste. Popularni »fotoprozor« osim na Fortici nalazit će se i na vidikovcu ispred kastavske crkve. Svi programi su za posjetitelje besplatni, naglasili su organizatori.


Posljednji dan godine, Kastav već tradicionalno obilježava humanitarnim događanjem »Zadnje polne va Kastve«, koje je najavio njegov idejni začetnik i organizator Andy Cech.


– Očekujemo oko 3.500 ljudi kako bi ispratili staru godinu u posebnom ambijentu, uz ponudu kastavskih ugostitelja i nastupe glazbenika, a sve s humanitarnom notom jer se sav prihod donira potrebitim obiteljima s područja Kastva te beskućnicima, kazao je Cech.


Prema svemu navedenom, Kastav će svojim građanima i posjetiteljima prirediti prosinac za pamćenje, a »Advent s najljepšim pogledom« će se potvrditi kao top manifestacija adventskih događanja na Kvarneru.Organizatori su se zahvalili brojnim sudionicima od vrtića i škole, do Udruge Belica, umirovljenika, Glazbenog društva Spinčići, grupe Gym Dance i svima koji na bilo koji način sudjeluju u ovogodišnjem kastavskom adventskom programu.