Zanimljiva izjava

KULTNI REDATELJ SRĐAN DRAGOJEVIĆ ‘U Srbiji me ne vole, razmišljam o selidbi u – Rijeku’

Kim Cuculić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Ispada da je u ratno doba bilo više slobode i demokracije nego u današnje vrijeme kad sve diktiraju korporacije i banke. U 1990-ima bilo je grozno, a danas je još gore



U Book caffeu »Dnevni boravak« predstavljene su i dvije knjige poznatog srpskog filmskog redatelja Srđana Dragojevića. Hrvatskoj publici najpoznatiji je po filmovima »Mi nismo anđeli«, »Lepa sela lepo gore«, »Rane« i »Parada«, a sad se u Rijeci predstavio i kao književnik.


Tako je možda manje poznato da je za svoju poeziju dobio nagradu »Branko Radičević«, a pjesme i prozu objavljivao je u nekadašnjem studentskom tisku. U knjizi »Rane & dve priče za novu deceniju« (Profil knjiga) objavljeni su scenariji filmova »Rane« i »Parada«, dok prema trećem scenariju »1999.« još nije snimljen film. Druga knjiga naslovljena je »Pre nego što crvima kažem zdravo«, u izdanju Lagune, a donosi filmske scenarije »Nebesa«, »Bilo jednom na istoku« i »Škartovi«.


U razgovoru s filmskim kritičarem Draganom Rubešom, Srđan Dragojević kazao je da mu pisanje scenarija »leži« kao žanr, dok je svoje scenarije opisao kao metažanr koji je nešto između drame, scenarija i romana.




– Danas mi je, što je paradoksalno, u Srbiji teže dobiti novac za film nego u vrijeme rata. Ispada da je u ratno doba bilo više slobode i demokracije nego u današnje vrijeme kad sve diktiraju korporacije i banke. U 1990-ima bilo je grozno, a danas je još gore – ljudi nemaju stalan posao, a zbog bolesti dobiju otkaz. Zato se nemojmo zavaravati da je ovo dobro vrijeme. Ono što se događalo u devedesetim godinama bio je pakao, a sad se samo promijenio oblik pakla – smatra Dragojević.


Srđan Dragojević sebe je opisao kao filmskog aktivista koji pokušava mijenjati ljude nabolje. Kazao je i da nije omiljen u Srbiji, u kojoj već godinama odbijaju njegove filmove. Rekao je i da dosta čita hrvatsku književnost i da postoji puno dobrih romana, ali se premalo ekraniziraju za film.


Ovom je prilikom čestitao nogometnom klubu Rijeka, a s obzirom na trenutačnu situaciju u Srbiji razmišlja o tome da se preseli u Rijeku. Dragojević je na vRIsku predstavio i svoju slikovnicu »Kakagrad«, u pisanju koje mu je pomoglo i iskustvo kliničkog psihologa.