Obljetnica

KUD Zvir iz Jelenja već 45 godina oživljava stare grobničke običaje

Sanja Gašpert

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Društvo je vrlo uspješno ostvarivalo svoju misiju očuvanja, njegovanja, unaprjeđenja i promidžbe folklorne baštine



JELENJE Kulturno-umjetničko društvo Zvir iz Jelenja, najznačajnije je i najstarije društvo te vrste na području općine Jelenje, ali i cijelom grobničkom kraju, osnovano 1973. godine te ove godine obilježava 45. godišnjicu osnutka i neprekidnog djelovanja.


– Tijekom proteklih četiri i pol desetljeća stvaranja, Društvo je vrlo uspješno ostvarivalo misiju ove udruge, posebice očuvanje, njegovanja, unaprjeđenja i promidžbe folklorne baštine grobničkog kraja i općine Jelenje. Društvo je svih 45 godina postojanja obogaćivalo svoj program folklornim sadržajima iz cijele Hrvatske. Ipak, prije svega njegovan je domaći autohtoni folklor, uz rad na oživljavanju starih grobničkih običaja. Tako su oživljeni stari grobnički tanci, a vezano uz to napravljena je idejna rekonstrukcija grobničkih nošnji. Otkinut je zaboravu način folklorno-društvene zabave Grobničana na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće pod nazivom »Tanac pod feštu«. Sakupljeno je tridesetak starih grobničkih dječjih igara. Oživljeni su svatovski običaji te starinski napjevi i pjevanje na tanko i debelo, kaže predsjednica KUD-a Zvir Gordana Juretić-Perušić.



Tradicionalni, ove godine 24. susret folklornih skupina iz Hrvatske i inozemstva, »Zatancajmo po domaći«, bit će održan u subotu, 22. rujna u 17.30 sati u Domu kulture Dražice. I ove godine najveća kulturna manifestacija na području općine Jelenje ugostit će renomirane folklorne grupe iz cijele Hrvatske.




Pokrovitelji su Primorsko-goranska županija i Općina Jelenje, uz svesrdnu pomoć sponzora, prije svega uspješne grobničke firme TTO Thermotechnik d.o.o. koja podržava rad KUD-a Zvir kroz sve godine i zahvaljujući kojoj se u nekoliko zadnjih godina rad društva održao. Na ovogodišnjem susretu predstavljaju se članovi UKPD-a Ukrajina iz Slavonskog Broda, KUD-a Vatroslav Lisinski iz Crikvenice, KUD Sloga iz Bapske, KUD-a Bribir iz Bribira, Folklornog ansambla Zora iz Opatije te KUD-a Zvir, koji je i domaćin i organizator.



Folklorna skupina pod vodstvom Alenke Juretić nastupila je na mnogim renomiranim smotrama hrvatskog folklora, gdje je uspješno predstavila prije svega svoju općinu, cijeli grobnički kraj i Primorsko-goransku županiju – Zagreb, Vinkovci, Metković, Split, Slavonski Brod, Đakovo, Čakovec, Barban, Pula, Kutina, Otočac i gostovala u mnogim mjestima diljem Hrvatske. Isto tako sa svojim programima folklorna skupina predstavljala je Hrvatsku na međunarodnim festivalima u raznim europskim zemljama, od Slovenije, Italije, Austrije, Njemačke, Mađarske, Poljske, Slovačke, do Nizozemske, Francuske, Grčke, Makedonije te Meksika.


– Iz istih razloga Juretić je pokrenula međunarodni susret folklornih skupina »Zatancajmo po domaći«, kako bi se zadovoljila velika potreba očuvanja vlastitog identiteta te prezentacija Općine Jelenje i turistička promocija našeg kraja. Iz istih razloga nekoliko godina, pod njenim vodstvom, organizirane su i modne revije tradicijskog oblačila pod nazivom »Z noninega škabelina«, a kroz 40 godina organizirani su mnogobrojni koncerti za različite svečane prigode u Općini Jelenje i šire, primjerice za Božić i doček sv. Nikole, kaže Juretić-Perušić.