Jednogodišnji projekt

KRAVATA DUGA DESET METARA NA KORZU Poklon učenika i profesora Trgovačke i tekstilne škole

Sanja Gašpert

Njome su ukrasili pročelje Robne kuće Korzo te tako podsjetili javnost da je Hrvatska domovina kravate i da je upravo kravata jedini hrvatski simbol koji je univerzalno poznat i prepoznatljiv



RIJEKA/ZAGREB U povodu 18. listopada, Svjetskog dana kravate, učenici i profesori Trgovačke i tekstilne škole u Rijeci odlučili su darivati svome gradu i sugrađanima kravatu dugačku čak deset metara, oslikanu riječkim simbolima i njome ukrasiti pročelje Robne kuće Korzo te tako podsjetiti javnost da je Hrvatska domovina kravate i da je upravo kravata jedini hrvatski simbol koji je univerzalno poznat i prepoznatljiv.


Kravata, koja krasi Korzo, nastala je u okviru jednogodišnjeg školskog projekta u kojem su sudjelovali učenici smjera krojač i modni dizajner, uz stručno vodstvo svojih nastavnica – Sanje Jagić Hviždalek, prof., Renate Štefan Barišić, prof., Maje Zalokar, prof., Maje Bižaca, prof., Larise Čučković, prof. i Melite Rabak, prof.


Snimio Ivica TOMIĆ


Snimio Ivica TOMIĆ





Kako su istaknuli u Školi, bio je to velik i iznimno zahtjevan posao, s obzirom da je trebalo osigurati potreban materijal, tehnički osmisliti, dizajnirati, skrojiti, sašiti i oslikati kravatu.


Na Svjetski dan kravate, 18. listopada, učenice Škole, odjevene u elegantne modele inspirirane kravatom, zainteresiranim su građanima na Korzu pokazivale umijeće vezivanja kravate.


– Posebno zahvaljujemo učenicima i profesorima Građevinske tehničke škole i profesoru Tehničke škole Rijeka Sanjinu Gotiću te Denisu Mičeviću, pripadniku Javne vatrogasne postaje Rijeka, na uloženom trudu i volji da svoje bogato iskustvo i znanje podijele s nama, istaknuli su u Trgovačkoj školi.


Svjetski dan kravate obilježava se i u Zagrebu. Vezivanjem kravate na spomeniku banu Jelačiću na glavnom zagrebačkom trgu, u Zagrebu je otvoren drugi festival Dani kravate, koji će trajati do 21. listopada, a koji slavi Hrvatsku kao domovinu kravate i promiču kravatu kao hrvatsku, europsku i svjetsku kulturnu baštinu.


Održana je i Velika smjena straže, koju je predvodila Počasna satnija Kravat pukovnije uz druge povijesne postrojbe – Počasno-zaštitnu bojnu HV-a, Zrinsku gardu iz Čakovca i Turopoljski banderij iz Velike Gorice.


Academia Cravatica organizirala je otvorenje jedinstvene izložbe, »Kravata – simbol predsjedanja EU«, u prostoru Sabora Republike Hrvatske. Svečano su predstavljene kravate zemalja predsjedateljica Europske unije. Naime, dr. Edith Mock, udovica Aloisa Mocka, darovala je ustanovi Academiji Cravatici kravatu svoga pokojnog supruga.


Alois Mock, nekadašnji potpredsjednik Vlade Republike Austrije i njezin ministar vanjskih poslova, ujedno je i jedan od najpopularnijih europskih i austrijskih političara s kraja 20. stoljeća, a upravo je darovanu kravatu nosio u noći referenduma i austrijskog »Da« pristupanju Europskoj uniji. Inače, države članice EU-a izmjenjuju se kao predsjedateljice Vijeća svakih šest mjeseci, pri čemu će ova čast Hrvatskoj pripasti 2020. godine, a prilikom predaje dužnosti između pojedinih zemalja predsjedateljica daruje se upravo – kravata.