Očuvanje baštine

KONAČNO OBNOVA Velebna palača Luke, jedna od najljepših riječkih zgrada, zasjat će novim sjajem

Jasmin Đečević

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Dio sredstava za obnovu zgrade stiže i iz gradskog proračuna, pa je tako iz sredstava spomeničke rente za 2019. godinu osigurano milijun kuna. Zgrada se nalazi na području zaštićene urbanističke cjeline, a po uređenju, predstavljat će reprezentativni landmark Rijeke jasno uočljiv s mora i kopna



RIJEKA Zgrada Luke, odnosno Lučke uprave na adresi Riva 1, bez sumnje jedno od najljepših zdanja u centru Rijeke, konačno ide u obnovu i kroz iduće dvije godine trebala bi zasjati punim sjajem.


Osim što plijeni svojom ljepotom i povijesnom važnošću, zgrada Luke jedna je od prvih građevina koje gosti grada na Rječini vide nakon izlaska na kolodvoru Žabica pa je njena obnova važna ne samo u kontekstu brige prema baštini, nego i u turističkom pogledu, pogotovo kada uzmemo u obzir da se završetak obnove očekuje u 2020. godini, godini Europske prijestolnice kulture.


Prema informacijama koje smo dobili od Denisa Vukorepe, ravnatelja Lučke uprave Rijeka, vrijednost radova procjenjuje se na oko šest milijuna kuna, no to se odnosi samo na građevinske radove na fasadi. Uz to, dodatna sredstva morat će se uložiti i u novi klimatizacijski sustav, budući da će biti uklonjene sve vanjske klimatizacijske jedinice kako bi fasada bila »čista« odnosno bez klima uređaja.


Kapitalni projekt




– Bilo je vrijeme da se zgrada obnovi, a činjenica da je Rijeka 2020. Europska prijestolnica kulture poslužila je kao još jedan dodatni motiv da se ide u ovaj projekt – objašnjava Vukorepa.


S obzirom na to da je sjeverna strana zgrade izloženija prometu i gužvama, pogotovo u posljednje vrijeme zbog intenzivnijeg prometovanja vlakova, obnova će krenuti s južne, morske strane, a početak radova je planiran u 2019. godini.Dio sredstava za obnovu zgrade Luke stiže i iz gradskog proračuna, pa je tako iz sredstava spomeničke rente za 2019. godinu osigurano milijun kuna.

»Lučka uprava obratila se Gradu s projektom obnove zgrade na Rivi 1, koja predstavlja povijesno važnu građevinu čije uređenje, s obzirom na lokaciju na kojoj je smještena te potrebna ulaganja u uređenje, čini kapitalni projekt te je kao takva uvrštena u proračun za 2019.


Zgrada se nalazi na području zaštićene Urbanističke cjeline Grada Rijeke, a po uređenju, predstavljat će reprezentativni landmark Rijeke jasno uočljiv s mora i kopna. S obzirom na svoju povijest, zgrada je, u kontekstu 2020. godine, kada Rijeka predstavlja Europsku prijestolnicu kulture, važan lokalitet koji svjedoči o više stoljeća dugoj tradiciji Rijeke kao otvorene luke«, navode iz Grada Rijeke.


Inače, zgrada je izgrađena 1885. godine kao Palača Pomorskog gubernija po projektu Josipa Huberta i prema zamisli inženjera Zambonija. Investitor u gradnju bio je Kraljevski pomorski gubernij i zgrada se prvotno koristila za potrebe Kraljevske pomorske uprave pod mađarskom vlasti. U mezaninu palače je bio smješten akvarij u koji se crpila voda crpila mora pa je Rijeka početkom 20. stoljeća imala Museo di mare.



Prema prijedlogu proračuna Grada Rijeke, ukupno se kroz program spomeničke rente za 2019. godinu planira utrošiti 10 milijuna kuna. Više od polovine sredstava namijenjeno je infrastrukturi vezanoj uz projekt Europske prijestolnice kulture, odnosno kompleksu »Benčić« i brodu Galeb, dva milijuna kuna namijenjeno je obnovi pročelja unutar zaštićene Urbanističke cjeline grada Rijeke te već spomenutih milijun kuna za zgradu Luke. Ostali troškovi uključuju, primjerice, zaštitu građe Muzeja grada Rijeke, razne konzervatorske radove i slično.



Simboli pomorstva


»Uzimajući u obzir i činjenicu da se upravo 2019. obilježava 300 godina od povelje cara Karla VI. kojom je Rijeci (i Trstu) dao status slobodne carske luke čime je ucrtan smjer razvoja grada, projekt uređenja zgrade koja predstavlja svojevrsni simbol ovog razvoja uvršten je kao kapitalni projekt u prijedlog proračuna. Sama je zgrada detaljno opisana u izvještaju o konzervatorsko-restauratorskim istraživanjima koja su izvedena na vanjskim pročeljima zgrade. Pročelja su ukrašena historicističkim, kasnorenesansnim elementima. Glavni ulaz usmjeren je prema lučkom gatu i moru, a unutrašnjost građevine skladno je građena.


Valja napomenuti da je Grad Rijeka već i ranijih godina, imajući na umu upravo poziciju, važnost i simboliku pomorske tradicije grada, na sličan način pristupio i uređenju zgrade Jadrolinije, zgrade Jadranskog pomorskog servisa te obnovi, sanaciji i postavi poluportalnih lučkih dizalica na javni prostor lukobrana. Sufinanciranje uređenja zgrade Lučke uprave nastavak je ovog usmjerenja Grada da simbole pomorske privrede, koja se nalazi u temeljima povijesnog riječkog razvoja, istakne i uredi s ciljem prostorne prezentacije riječke pomorske i lučke tradicije«, ističu u Gradu Rijeci.