Pravomoćna presuda

KONAČNI EPILOG Bivši načelnik Jelenja oslobođen optužbi nakon punih petnaest godina

Slavica Kleva

Juretić nije htio komentirati pravomoćnu oslobađajuću presudu, tek je htio reći da je istovremeno i razočaran i radostan, jer je ipak prošlo puno vremena u dokazivanju nevinosti



RIJEKA Nekadašnji načelnik Općine Jelenje Branko Juretić i nekadašnji član poglavarstva Općine Jelenje zadužen za resor gospodarstva, financija, komunalnih poslova i zaštite okoliša Borislav Klić, pravomoćno su oslobođeni optužbe za kazneno djelo krivotvorenja službene ili poslovne isprave.


Obojica su dočekala pravdu nakon iscrpljujućih godina istrage, pa godina suđenja, ponovljenih suđenja, da bi u konačnici Županijski sud u Splitu odbio žalbu državnog odvjetnika kao neosnovanu i potvrdio presudu suda prvog stupnja, konkretno, riječkog Općinskog suda prošle godine kada su u ponovljenom suđenju oslobođeni optužbe.


Promjena optužnice 


No, vratimo se godinama unazad, epilog je to dugotrajnog sudskog procesa što se vodio na Općinskom sudu u Rijeci. Prvotno se postupak trebao voditi na Županijskom sudu, tek izmjenom odredbi Kaznenog zakona inkriminacije su podvedene na razinu prvostupanjskog suda.




Riječ je o optužnici koja je podignuta 2010. godine za inkriminacije iz 2004. godine. U međuvremenu je optužnica, odnosno činjenični opis, mijenjan i preciziran, nešto je zbog zastare kaznenog progona moralo biti odbijeno pa je umjesto sedmero optuženih, koliko ih je u početku bilo obuhvaćeno optužnicom zbog zlouporabe položaja odgovornih osoba, protupravne gradnje i krivotvorenja, na optužnici ostalo njih četvero. Jedna optuženica je preminula, dok je protiv četvrtog odbijena optužba, pa su ostali Juretić i Klić…


Optužbom su se Juretić kao načelnik Općine Jelenje kao naručitelj i Borislav Klić kao predsjednik stručnog povjerenstva naručitelja teretili da su te 2004. godine u postupku javnog nadmetanja na javnoj sjednici povjerenstva u nazočnosti predstavnika ponuditelja »Šuma usluge, obrt Delnice Jakova Filipovića«, razmatrali nepotpune i neprihvatljive ponude s prilagođenom, neuobičajeno niskom cijenom ponuditelja.


Riječ je o ponuditelju GP Krku i građevinskom obrtu Brka na 0,00 kuna te obrtu Usluga građevinska mehanizacija Boris Bura na 1,00 kunu, bez dostavljenih dokaza o sposobnosti ponuditelja, a pristiglih u vrijeme otvaranja ponuda. U uži izbor izabrali su ponude GP Krka i građevinskog obrta Brka, sačinivši zapisnik koji su potpisali zajedno s prisutnim predstavnikom ponuditelja.


Ponovljeno suđenje 


Nakon prvog suđenja na Općinskom sudu Juretić i Klić bili su uvjetno osuđeni pa su njihovi odvjetnici Berislav Kovačević i Dragan Smolić Ročak u ime Juretića, te Klićev odvjetnik Petar Marović uložili žalbu na nepravomoćnu osuđujuću presudu.


U obrazloženju te prve presude koja je uslijedila nakon niza izvedenih dokaza, predočene materijalne dokumentacije te ispitivanjem svjedoka, djelatnika Općine Jelenje, ali i ponuđača koji su se javili na javni natječaj, stoji da su Juretić i Klić radi odabira pogodovane ponude Borisa Bure originalni zapisnik od 2. studenoga 2004. godine naknadno zamijenili zapisnikom koji su preinačili dopisivanjem teksta u vezi s užim odabirom ponude Građevinske mehanizacije Boris Bura, koji su dali najpovoljniju ponudu. Istog su kao pravog, vlastoručno potpisali i na temelju kojeg su sedam dana kasnije, 9. studenoga 2004. godine, na sastanku povjerenstva donijeli odluku o odabiru pogodovane ponude Građevinska mehanizacija Boris Bura kao najpovoljnije. Žalba Juretićeva odvjetnika je usvojena, pa je Juretiću i Kliću ponovo suđeno. Nakon ponovljenog suđenja i razmatranja dokaza oslobođeni su optužbe za krivotvorenje. Prije nepunih dvadesetak dana, na kraju prošle godine, za Juretića i Klića stiže najljepša vijest koju godinama čekaju, pravomoćno su oslobođeni, zapravo kako nam je i sam Juretić rekao, jer su zapravo odabrali ponudu najjeftinijeg izvođača radova. Nije htio komentirati pravomoćnu oslobađajuću presudu, tek je imao želju reći da je istovremeno i razočaran i radostan, zaključivši kako je ipak prošlo puno vremena u dokazivanju nevinosti.


Dva zapisnika ne postoje


Državni odvjetnik se žalio na oslobađajuću presudu naglasivši da je »u postupku nedvojbeno utvrđeno da postoje dva zapisnika sa sastanka stručnog povjerenstva za izvođenje zemljanih radova na Jelenskom vrhu iz 2004. godine, nasuprot obranama tada okrivljenih Juretića i Klića koji su naveli da je postojao samo jedan zapisnik«. No, Županijski sud u Splitu nije utvrdio da je donesena oslobađajuća presuda bila proturiječna, niti da su razlozi o odlučnim činjenicama nejasni ili proturječni. Dapače, drugostupanjski sud tvrdi da je presuda Općinskog suda razumljiva, da su činjenice jasne i da postoji potpuna usklađenost izreke i obrazloženja presude. Iz rezultata dokazne građe ne proizlaze nedvojbeni dokazi da su Juretić i Klić krivotvorili službenu ispravu. Iako je sud prvog stupnja tražio predmetni zapisnik u originalu, nije ga nabavio jer ga nema u arhivi Općine Jelenje, a samo na taj način bi se eventualno moglo odlučivati i o potrebi grafološkog vještačenja i utvrđivanju stvarnih potpisa na zapisniku«, stoji u obrazloženju drugostupanjskog suda.