Općinsko vijeće

Jelenje će imati proračun od 20 milijuna kuna

Sanja Gašpert

Najvažniji projekti početak gradnje nove škole u Dražicama, zajednički s PGŽ-om, energetska obnova i uređenje zdravstvene stanice u Dražicama i reciklažno dvorište u Podhumu



JELENJE Općinsko vijeće Jelenja većinom je glasova usvojilo proračun za 2019. godinu vrijedan 20.639.863 kuna, u kojemu su kao najvažniji projekti istaknuti početak gradnje nove škole u Dražicama, zajednički u suradnji s Primorsko-goranskom županijom, energetska obnova i uređenje zdravstvene stanice u Dražicama i reciklažno dvorište u Podhumu.


– Proračun za 2019. godinu sadrži sve elemente za kvalitetno funkcioniranje naše lokalne samouprave te jamči kvalitetan razvoj u budućem razdoblju. Prije svega misli se na jačanje gospodarstva putem projekta Urbana aglomeracija, kao i razvoj infrastrukture, očuvanje okoliša uz efektivnu lokalnu samoupravu s podrškom ugroženim skupinama društva.


Stoga su u proračunu za 2019. godinu, ali i u projekcijama za 2020. i 2021. godinu, najznačajniji projekti dogradnja zgrade Osnovne škole Jelenje-Dražice u Dražicama, za koji je planirana očekivana pomoć iz drugih proračuna i kreditno zaduženje Općine Jelenje te čija se realizacija realno očekuje kroz tri proračunske godine, energetska obnova i unutarnje uređenje zdravstvene stanice u Dražicama, rekonstrukcija društvenih prostorija u Podkilavcu, izgradnja reciklažnog dvorišta u Podhumu, uređenje sportskih objekata, izgradnja dječjih igrališta, nabavka spremnika za odvojivi otpad, nastavak izgradnje cesta, javne rasvjete, proširenja groblja, kazao je načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja (PGS), dodajući kako će se Općina Jelenje javiti na odgovarajući natječaj i nastojati povući 3,1 milijun kuna iz EU sredstava za izgradnju reciklažnog dvorišta u Podhumu i za energetsku obnovu zdravstvene stanice u Dražicama.




– Također, prema zadnjim informacija s terena, povući ćemo iz hrvatskih fondova dva milijuna kuna za izgradnju nove škole, a ta će se sredstva koristiti kod početka gradnje. Preostalih jedanaest milijuna kuna planira se osigurati u narednim godinama kroz kreditno zaduženje. Započeli smo obnovu zdravstvene stanice, a kompletan projekt rekonstrukcije bit će gotov do sredine sljedeće godine. Naši mještani konačno će imati adekvatnu zgradu namijenjenu za zdravstvo. Za ovaj projekt povukli smo 300 tisuća kuna. Planira se da će dogradnja škole stajati oko 32 milijuna kuna, od čega Županija sudjeluje sa 60 posto, a Općina Jelenje s 40 posto, što će biti realizirano u tri proračunske godine, a početak gradnje očekuje se početkom sljedeće godine, kazao je Marčelja, dodajući kako prema svemu viđenom Općinu Jelenje čeka najveći investicijski ciklus u novijoj povijesti.


Protiv novog proračuna glasovali su svi vijećnici oporbe – iz HDZ-a i nezavisni s Liste birača Vande Radetić-Tomić. HDZ-ovac Ivoslav Ban kazao je kako je »rebalans ovogodišnjeg proračuna loš, a novi je proračun loš na kvadrat«.


– U proračunu su samo dva milijuna kuna rezervirana za novu školu, to je jako malo i mislim da gradnja neće početi sve do jeseni sljedeće godine. Općina Jelenje nema financijske kapacitete za gradnju škole, nego se mora jako puno zadužiti. Kada je na snazi bio zakon o brdsko-planinskom području i imali smo puno više novaca u proračunu, tada su se novci trošili na nepotrebne projekte poput vatrogasnog doma koji danas »zjapi prazan«, kazao je Ban.


Protiv proračuna glasala je i nezavisna Vanda Radetić-Tomić, koja je istaknula kako je »proračun baziran na sredstvima koje Općina mora dobiti od drugih«.


– Rastu prihodi od milodara drugih. Nema razvojnih ulaganja koja donose novac. Iako su papiri gotovi, nema planiranih sredstava za hospicij, a nema ni alternative za tu zgradu koja je prazna i propada, kazala je Radetić-Tomić. Njezin stranački kolega, također nezavisni Vilim Žagar osvrnuo se na izdvajanja za sport i rekreaciju te kazao kako nije u redu da ista sredstva dobivaju udruge koje imaju članove prosječne starosti 70 godina, kao i one koje rade s djecom i mladima.