Inovativni kutak

Jedinstveni suvenir: U jednoj kući u Viškovu nastaju posve posebne puzzle

Sanda Milinković

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Slagalica »Tropismene glagoljične puzzle« obuhvaća sva slova latinične abecede preklopljene sa slovima glagoljične azbuke. Na svakoj je puzzli isto to slovo otisnuto na Brailleovom pismu da bi ga mogle pročitati i slijepe te slabovidne osobe



Obiteljska kuća u Viškovu skriva pravi mali inovativni i kreativni kutak. Zlatko i Nela Šakić osmislili su zanimljive tropismene puzzle kojima oduševljavaju Hrvatsku, ali i svijet. Međunarodno priznanje ovog budućeg riječkog suvenira stiglo je u obliku dviju zlatnih medalja sa 17. Međunarodnog sajma inovacija »Arca 2019.« koji se prošlog mjeseca održao u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Jedna je zlatna medalja Šakiću dodijeljena u konkurenciji ARCA-e, a druga od strane Makedonskog saveza inovatora. Šakić nam otkriva da su suci bili oduševljeni proizvodom.


– Kazali su da je slagalica nešto potpuno novo i da na jedan novi i inovativni način promovira staro hrvatsko pismo glagoljicu. Kažu da bi zbog toga trebala i morala postati hrvatski nacionalni suvenir te da bi je Ministarstvo turizma trebalo prepoznati kao takvoga, priča nam Šakić.


Pozitivne reakcije


Priča je započela kad je Šakić, po zanimanju bravar, modelirao imena svoje djece te ih pomoću 3D printera izradio kao puzzle na latinici. Ideja je došla sasvim slučajno, a nakon imena djece, nove su se kreacije počele nizati same od sebe.




U »printeraju«, kako Šakić naziva svoju radionicu, kreativni proces jednostavno ne miruje. Uz gotovo pa nečujan rad 3D printera, supružnici nam objašnjavaju da je od ideje do gotovog proizvoda prošlo vrlo malo vremena. Tropismene puzzle su osmišljene u svibnju, a već su u kolovozu otvorili vlastiti obrt, »3Design ŠaNell«. Svoj su proizvod zaštitili, a prije otvaranja obrta s prototipom su posjetili Turističku zajednicu Baške te Turističku zajednicu grada Rijeke, gdje nisu izostale pozitivne reakcije.


Slagalica »Tropismene glagoljične puzzle« obuhvaća sva slova latinične abecede preklopljene sa slovima glagoljične azbuke. Na svakoj je puzzli, ovisno o latinično/glagoljičnom slovu koje se nalazi na njoj, isto to slovo otisnuto na Brailleovom pismu da bi ga mogle pročitati i slijepe te slabovidne osobe.


Foto Roni Brmalj


Foto Roni Brmalj



– Kombinacijom ili spajanjem pojedinačnih puzzli, mogu se tvoriti razne riječi koje se zatim čitaju na dva, odnosno tri pisma, objašnjava nam Šakić.


Edukacijski suvenir


Supružnici naglašavaju da je ovaj suvenir prije svega edukacijski jer na zabavan i jednostavan način djeci i odraslima približava staro hrvatsko pismo – glagoljicu. Jedna od njihovih želja jest da se suvenir koristi u školama, gdje bi se kroz radionice djeci na kreativan način moglo približiti staro hrvatsko pismo.


Osim što može ukrasiti bilo koju prostoriju te služiti kao edukativni materijal, ove puzzle svakako mogu biti suvenir koji će turiste podsjetiti na boravak u Hrvatskoj, a pritom očuvati glagoljašku baštinu naše kulture.


Kažu nam da su svojim izumom već oduševili otok Krk i njegove stanovnike, gdje će, nadaju se, zaživjeti i prodaja ovog suvenira u ljetnim mjesecima.


Novih ideja ne nedostaje jer, kako kaže Šakić: »Otkako smo skužili kako ide, samo se igramo«. Stoga smo osim puzzli mogli vidjeti i posebno rađene lampe s isprintanim fotografijama.


– Takvu jednu lampu radimo za Ronjge, kaže nam Šakić dok nam pokazuje prekrasno modelirane note kraj kojih se isprepliće naziv mjesta. Krajnji proizvod će krasiti i replika stare kuće koja će dati posljednji pečat ovom jedinstvenom suveniru.


Zelena plastika


Foto Roni Brmalj


Foto Roni Brmalj



Pored ovoga, supružnici razmišljaju o izradi privjesaka za ključeve te lančića na kojima će kupci moći »složiti« svoje ime na spomenutim pismima.


Posebno je zanimljivo što je svaka puzzla modelirana unikatno, te kasnije izrađena pomoću 3D printera uz korištenje »zelene plastike«, biorazgradivog PLA materijala – kukuruznog škroba.


– Materijal trenutačno naručujemo iz Osijeka, ali u Hrvatskoj ga baš i nema, priznaje nam Nela koja, osim što je šefica obrta, svaku puzzlu osobno i brusi. Šakići suvenire izrađuju u svijetloj boji kamena, iako su eksperimentirali s crvenom i žutom bojom. Zaključili su da je to puno teže, a Nela dodaje da se »bijela boja kamena ionako bolje uklapa u naše krajeve«.


Za izradu puzzli potrebno je oko sat vremena u 3D printeru, a neki su modeli posebno izazovni.


– Malo je teže oblikovati slova s kvačicama, poput »š« ili »ć« jer se njih treba pažljivije brusiti, objašnjava Nela.


Iako su svoj proizvod zaštitili, još je dugi put do toga da se ove jedinstvene puzzle okite naljepnicama »Izvorni Riječki suvenir« i »Izvorno Hrvatsko«. Razlog tome je dugotrajan proces birokracije te slanje mnogih e-mailova i zahtjeva.


Foto Roni Brmalj


Foto Roni Brmalj



Kruna dizajna


Supružnici se šale da im više vremena odlazi na ispunjavanje svakojakih formulara nego na proizvodnju i oblikovanje puzzli.


U »printeraju« smo imali prilike vidjeti i tropismene puzzle na podlogama koje odgovaraju izrađenoj riječi. Tako je primjerice »Krk« postavljen na podlogu u obliku čitavog otoka, dok se naziv »Galeb« smjestio na podlogu u obliku prepoznatljivog broda.


Marljivi supružnici ne miruju i stalno planiraju nove projekte. Jedan od njih će uključivati sve hrvatske otoke koji će dobiti svoj suvenir sličan onome kakav su izradili za otok Krk. Svoj unikatni proizvod planiraju nastaviti promovirati na domaćim i međunarodnim sajmovima, a kažu nam da tako promoviraju i hrvatsku kulturnu baštinu.


Na kraju razgovora, Šakić nam je otkrio da postoji mogućnost izrađivanja čitave Bašćanske ploče koja bi bila ultimativna kruna čitavog dizajna. Dok smo se divili količini vremena, strpljenja i umijeća koje će biti potrebno za ostvarenje tako velikog projekta, njegova se supruga kroz smijeh upitala: »A koliko ću tek tad puzzli morati izbrusiti…?«