I dalje kritičan, ali...

JURAJ BUKŠA ‘Obernsel ima legitimitet, uzaludno bi bilo uskratiti podršku proračunu’

Tihana Tomičić

Juraj Bukša, Foto: D. ŠKOMRLJ

Juraj Bukša, Foto: D. ŠKOMRLJ

Imamo lex šerif pa je zato podržati proračun ili ne irelevantna stvar jer je suština u tome da Vojko Obersnel ostaje glavni. To nikako ne znači da ćemo prihvatiti proračun bez po nama nužnih korekcija i izmjena koje ćemo tražiti amandmanima, a tiču se upravo naših programa i projekata, uz još neke o kojima će biti riječi uskoro



Iako je lex šerif prošao u Saboru i stupa na snagu ovih dana, što bitno učvršćuje poziciju riječkoga gradonačelnika oko izglasavanja proračuna za 2018. godinu, riječki HNS ipak želi promijeniti stranu u Gradskom vijeću i pridružiti se onima koji daju podršku budžetu. Na izborima su bili glasni suparnici Vojku Obersnelu, ali sad ga žele podržati. Zašto, tim više što je HNS na državnoj razini u savezu s HDZ-om? To smo pitali donedavnog predsjednika HNS-a Rijeke, ali i člana Uprave ACI-ja Jurja Bukšu, koji je na izborima bio i protukandidat Obersnelu.


Zašto je HNS sad odjednom spreman podržati Obersnelov proračun?


– Od proračuna Grada Rijeke ovisi funkcioniranje našeg svakodnevnog života. Da, predlaže ga Obersnel, ali Obersnel i jest za to dobio legitimitet velikog broja mojih sugrađana na izborima. Iz tog razloga, podrška proračunu. Također pozivam i ostale kolege vijećnike da ga podrže jer želim da Rijeka dobije osnovu za funkcioniranje u idućoj godini.




Na izborima ste bili izravni konkurenti, vi osobno bili ste među glasnijim kritičarima? Je li točno da je vaš uvjet za tu podršku izbor vašeg stranačkog kolege Andreja Poropata za predsjednika Gradskog vijeća?


– I danas sam jedan od većih kritičara Obersnela. Nisam rekao da se slažem s načinom na koji vodi ovaj grad, kao ni s proračunom koji nam je ponudio. No, ja sam manjina u tom Vijeću, kao i Andrej Poropat. A kao što se govori o našoj možebitnoj koaliciji s Obersnelom, govori se i o tome da on upravo finalizira pregovore s Akcijom mladih. Za sada je sve na govorkanju, a ja sam konkretan čovjek, inženjer i prije svega realan, te iz tog kuta mogu reći da s Obersnelom ništa nismo dogovorili. Mi ne samo da tražimo puno, već tražimo i konkretno. Tražimo realizaciju projekata koje smo obećavali Riječanima, jasno definirane rokove za njihovo ispunjenje i iskreno partnerstvo. Autobusni kolodvor, čistoća grada, otvaranje Rijeke moru… Toga u ovom prijedlogu proračuna nema.


Dužni samo glasačima


Pa zašto onda podrška?


– Rekao sam, zbog legitimiteta.



Vi osobno ste profitirali u ACI-ju?


– Istina je da sam promijenio posao, nisam više nastavnik u Pomorskoj školi. No, moram reći da su godine provedene s mojim učenicima u školi jedno neprocjenjivo i meni možda najdraže životno iskustvo. I neizrecivo me raduje što sam s velikim brojem njih, od prve do zadnje generacije, ostao u kontaktu te imam priliku promatrati u kakve divne i uspješne ljude izrastaju. Dozvolim si utvarati i da ja imam bar mrvicu zasluge za to.


Što se ACI-ja tiče, veselim se novim izazovima, veselim se radu, projektima i rezultatima. Na primjer, ako se ostvare preduvjeti, bio bih ponosan da se u mojem mandatu počne realizirati želja Riječana o tome da se grad napokon približi moru, odnosno da Rijeka dobije novu vizuru s marinom u centru grada. Istina, dalek je put do toga s dosta nepoznanica, no i maraton počinje s prvim korakom. To je ono u čemu uživam – rad i dinamika. Posebice rad u struci u kojoj se usavršavam cijeli svoj život, što je jasno svakome tko je pročitao moj životopis.



Stranke Srednjeg bloka očekivale su da će HNS ne samo ostati s njima, već i potpisati koalicijski ugovor, koji bi jamčio međusobne obaveze? Jeste li ih izdali?


– A čime to? Jesu li stranke tog Srednjeg bloka potpisale takav ugovor, pa mi je promaklo? Na posljednje lokalne izbore išli smo sami, a ja sam bio kandidat za gradonačelnika, to je nešto što se ne smije zaboraviti. Mandate u Gradskom vijeću dobili smo podrškom građana jedinom konkretnom programu razvoja našeg grada. Sukladno tome, nikome politički nismo ništa dužni, niti ikoga možemo izdati ili iznevjeriti po tom pitanju. Dužni smo svojim glasačima, građanima ovoga grada i samima sebi. A ja sam u dubini duše dužan i svojim učenicima, njima sam dao jasna obećanja i njihova podrška je nešto što nikada ne bih iznevjerio. Ako ne uspijem nešto napraviti za mlade u ovom mandatu, učinit ću u sljedećem kada budem na vlasti. Ta izbori brzo dođu, važno je samo ne odustajati i ostati iskren. Isto tako, moram napomenuti kako je prije nekoliko tjedana izabrano novo vodstvo naše riječke podružnice koju danas vodi Sandro Vizler.


Ali upravo se u Saboru glasalo o lex šerif – on Obersnelu ionako garantira ostanak na vlasti ako mu proračun u Gradskom vijeću i ne prođe, čemu onda to priklanjanje HNS-a?


– Pa upravo u tome i leži odgovor na vaše prvo pitanje oko podrške proračunu. Imamo taj zakon, odnosno imat ćemo ga do sljedeće sjednice na kojoj će se usvajati proračun, pa je zato podržati proračun ili ne irelevantna stvar jer je suština u tome da Obersnel ostaje glavni. Zato se, ljudi, trebamo probuditi, izaći na izbore odgovorno i napokon shvatiti da to nije igra te da biramo nekoga na pune četiri godine naših života. To nikako ne znači da ćemo prihvatiti proračun bez po nama nužnih korekcija i izmjena koje ćemo tražiti amandmanima, a tiču se upravo gore spomenutih programa i projekata, uz još neke o kojima će biti riječi uskoro.


Bili smo statisti


Ne treba podsjećati da je HNS na razini države u koaliciji s HDZ-om. Kako trpite taj dualizam? To samo potvrđuje teze da je HNS »trgovačka stranka«. Uostalom, vi ste postali član ACI-ja na račun toga, a evo u Rijeci ćete podržati SDP?


– Kad se sjetim prošlog mandata u gradu Rijeci i vladavine Obersnela gdje smo mi bili samo statisti, mislim da smo danas u mnogo jačoj poziciji. Ta pozicija nam daje za pravo zahtijevati provođenje programa koji sam ponudio Riječanima i koji nije ostao nezapažen. Ne treba zaboraviti da je gotovo 3.000 Riječana dalo svoj glas za taj program. Je li za HNS na nacionalnoj razini bilo dobro da napravi korjenitu promjenu ili ne, tek ćemo vidjeti. Ono što je već sada jasno jest da smo se razbudili, da se nakon 6 mjeseci počinjemo konsolidirati.


Za manje od dva tjedna imamo Sabor stranke na kojem ćemo izabrati predsjednika, nova lica se spremaju stati u prve redove. Prije svega mlada lica i to je za mene super stvar. Također za sada možemo reći kako je HNS partner kojeg se poštuje, čije se ideje čuju i provode. Isto tako, u svojim resorima imamo odriješene ruke i zato tako brzo ostvarujemo rezultate. Pogledajte smo obrazovanje. Ministrica je u nekoliko mjeseci napravila čudo, a meni kao donedavnom profesoru to znači jako, jako puno. Uostalom, HNS je svoje mandate osvojio sam i to nam daje pravo da uvijek i u svakoj situaciji uvjetujemo ono što je bolje za Hrvatsku, za Rijeku. Mnogi su oni koji nam to predbacuju, ali protiv njih se ne želim boriti.


To je najčešće način da prikriju svoje loše ili nikakve rezultate. HNS je, i to odgovorno tvrdim, ista stranka s istim načelima. Na nacionalnoj razini danas imamo novog partnera, ali naše su ideje iste. A što se Rijeke tiče, da naglasim još jednom, u prošloj smo »vlasti« bili često tretirani kao statisti te smo upravo iz tog razloga u drugoj polovini mandata zauzeli drugačiji stav od Obersnelovog. Nakon toga smo na izbore izašli sami, ostvarili odličan rezultat i danas smo u neusporedivo jačoj poziciji. To je nešto što, vjerujte mi, nećemo prokockati.


LNG u fokusu interesa


Županijska ekipa HNS-a se potpuno raspala nakon osnivanja Glasa i Unije Kvarnera. Kako mislite »pokrpati« stranku na regionalnoj razini, koji su to potezi koji bi trebali vratiti članstvo?


– Čekaju me izbori za Županijsku organizaciju na kojima se nadam da ću biti izabran za predsjednika HNS-a PGŽ-a. Vjerujte mi, u stranci je i danas velik broj vrlo kvalitetnih ljudi, mladih, stručnjaka. A novi nam se priključuju svakim danom i nastavit će nam se priključivati kako budu rasli naši rezultati. Jedan od fokusa mog djelovanja svakako će biti izgradnja LNG terminala. Bojim se da smo okruženi vrlo nestručnim političarima koji naprosto ne razumiju važnost jedne takve investicije, što smo mogli vidjeti po nedavnim događanjima na Županijskoj skupštini i populističkim istupima pojedinaca koji su si na jedan tragičan način pokušali skupiti političke poene. Ne samo tragičan, već i opasan.


Tu mislim, kako na župana Komadinu, tako i na pripadnike te grupacije kratice UK koju spominjete, ali i Mosta koji je u Županiji protiv plutajućeg LNG terminala, a upravo je njihov ministar u vrijeme svog mandata odlukom promijenio plan izgradnje kopnenog terminala (za koji se od početka zalagao HNS) u plutajući. Toliko o stručnosti i dosljednosti. Istina, postoje mnoge predradnje koje se još moraju napraviti, ali na tome se trebalo početi raditi prekjučer. Nemamo vremena. Želimo li da nas Kopar i u ovome prestigne? Jer hoće ako se ne trgnemo.


LNG terminal je prilika koja se jednostavno ne smije propustiti, to si ne smijemo dozvoliti. Tu količinu investicija, popratnih poslova, radnih mjesta. To nije samo prilika za Omišalj, Rijeku, PGŽ, to je prilika od koje može i sigurno hoće profitirati cijela zemlja. Kako i na koji način ćemo to ostvariti, stručno ću objasniti svakome tko ima bilo kakva pitanja ili nedoumice, a podrška ne smije izostati ni od koga tko iskreno želi omogućiti bolji život našim mladima i budućim generacijama.