''Ocean Victory''

JEDNA OD NAJVEĆIH I NAJSKUPLJIH JAHTI NA SVIJETU Ruski bogataš s jahtom od 140 m posjetio Opatiju

Darko Pajić

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić



OPATIJA Na Kvarner je ovih dana stigla mega jahta »Ocean Victory«, jedna od najvećih i najskupljih jahti na svijetu. Duga je 140 metara, ima sedam paluba i najveća je ikada izgrađena u talijanskom brodogradilištu Fincantieri Yachts u Muggianu. Prema dostupnim podacima vlasnik jahte »Ocean Victory« je Rus Viktor Rashnikov, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu koji je svoje bogatstvo stekao u industriji željeza i čelika te je trenutno na čelu kompanije Magnitogorsk Metallurgical Enterprise. On je, vjerojatno u društvu uže obitelji, prošetao Opatijom i večerao u jednom poznatom opatijskom restoranu, a njegova se jahta, usidrena ispred opatijske luke, preksinoć odlično uklopila i u gradsku ceremeniju blagoslova mora i brodova.


Na odgovor koliko je vrijedna i na kojem se mjestu po veličini ova jahta trenutno nalazi na svjetskim listama, nije lako odgovoriti, jer su podaci različiti iz različitih izvora. Izvjesno je tek da se »Ocean Victory« trenutno pozicionira između 10. i 12. mjesta po veličini na svijetu, dok minimalna procjena vrijednosti ovog broda iznosi oko 120 milijuna dolara, vjerojatno i daleko više ukoliko se uzme u obzir vrijednost njezine luksuzne opreme, namještaja, umjetnina i ostalih dragocjenosti. Ujedno je riječ o najvećoj jahti izgrađenoj 2014. godine i svojom veličinom čak i premašuje manje brodove na kružnim putovanjima, koji dolaze na Jadran.


»Ocean Victory« pokreću 2 agregata od 3.400 konjskih snaga te može ploviti brzinom od 25 čvorova. Na jahti potpuni komfor može pronaći 26 gostiju, koji su smješteni u ukupno 13 kabina. O njima brine oko 50 članova posade. Na brodu se nalazi čak šest bazena, teretane, kino dvorana, beauty salon, restoran, opservatoriji, knjižnica, brojni saloni te mnoštvo drugih prostorija opremljenih raznim luksuznim sadržajima. Osim toga na jednoj od paluba nalazi se i helidrom, privezište za gliser dužine 14 metara, nekoliko jet skija te oprema za vodene sportove.




Jahtu je projektirao Espen Oeino dok je za interijer zaslužan poznati dizajner Alberto Pinto u suradnji sa Sessom Romboli. Jahta je izgrađena u skladu s najvišim standardima i pravilima SOLAS konvencije (Safety Of Life At Sea) kao i pravilima za zaštitu okoliša te je opremljena tehnologijom »zero speed« stabilizatora koja jahtu održava stabilnom u svim uvjetima.