Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 0° 1n
Sutra: 0° 0° 1n
21. siječnja 2020.
Ispis članka: Izložba fotografija na Korzu: Nasmijana lica karnevalista za kupnju stroja za brajično pismo - Novi List

NoviList.hr

Izložba fotografija na Korzu: Nasmijana lica karnevalista za kupnju stroja za brajično pismo

Velika srca

15. veljača 2018 20:44

Napisao: Sanja Gašpert

Foto Ivica Tomić

RIJEKA Humanitarna izložba »Nasmiješena lica Riječkog karnevala«, sedma po redu, otvorena je  na panoima Grada Rijeke na riječkom Korzu, u organizaciji Foto studija Kurti i Turističke zajednice grada Rijeke.
– Iako je  spaljen pust, aktivnosti Riječkog karnevala još traju, a jedna od njih je i ova humanitarna izložba. Hvala Nikoli Kurtiju i njegovom timu koji je izradio sve ove krasne fotografije, čijom prodajom se ostvaruje humanitarni cilj. Vjerujem da će oni koji su uživali u Riječkom karnevalu imati jednako toliko volje i energije i u ovom humanitarnom dijelu te da će im se u kupnji fotografija pridružiti i građani – kazao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Humana namjena

Direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa istaknuo je kako Riječki karneval osim dobre zabave i puno ljudi dobre volje ima i humanitarnu notu, od humanitarnog karnevalskog bala, dobrovoljnog darivanja krvi, preko humanitarne jote i humanitarne maneštre do ove humanitarne izložbe.
Vlasnik Foto studija Kurti Nikola Kurti kazao je kako se izložba održava sedmu godinu za redom te se zahvalio Gradu Rijeci i riječkoj Turističkoj zajednici, ali i svim karnevalskim grupama. Otvorenju izložbe nazočili su i Meštar Toni, kao i predstavnici Osnovne škole Pećine i Riječkog srca, kojima su namijenjeni prihodi od prodaje fotografija s izložbe.

RI1502TI

Osam akcija

– Od prikupljenih sredstava cilj nam je kupiti stroj za brajično pismo za djecu s teškoćama vida, njih 22 s područja naše županije koji dolaze na produženi stručno-pedagoški postupak. Stroj stoji oko sedam tisuća kuna, a od ostatka sredstava započet ćemo opremanje senzorne sobe, prve takve vrste u Primorsko-goranskoj županiji, čije opremanje stoji više od sto tisuća kuna. Opremat ćemo je u fazama, koliko novaca budemo imali – kazala je ravnateljica OŠ Pećine Jasna Vukonić Žunić.

Riječki karneval ponovo je pokazao svoje veliko humanitarno srce u ukupno osam humanitarnih akcija, u koju je uključena i ova posljednja izložba Foto studija Kurti. Održana je humanitarna 6. Noć krinolina na brodu Marina, gdje su se prikupljala sredstva za Udrugu UZOR koja vodi Sigurnu kuću u Rijeci, a održano je tradicionalno dobrovoljno darivanje krvi kojim je prikupljeno ukupno 38 doza krvi. Karnevalska udruga Čiket organizirala je dvije humanitarne zabave pod zajedničkim nazivom »Čep po čep – kolica«. Ulaz na zabave naplaćivao se u plastičnim čepovima koji su donirani Društvu multiple skleroze PGŽ-a, a novac od otkupljenih čepova namijenjen je provođenju kvalitetnih aktivnosti čiji su korisnici osobe oboljele od multiple skleroze te članovi njihovih obitelji i volonteri.

ri1502ti2

Udruženje obrtnika Rijeke i VJ Primorski j.d.o.o. ponovno su zakuhale dvije najfinije humanitarne akcije u sklopu Riječkog karnevala – Humanitarna maškarana jota se prodavala u korist Centra za autizam Rijeka, a Humanitarna karnevalska maneštra za humanitarne aktivnosti Rotary kluba. I posljednja, najpoznatija karnevalska akcija, veliki Humanitarni karnevalski bal u Guvernerovoj palači na kojem su se okupili mnogi uglednici i diplomati, ove je godine prikupljala sredstva za Sportski savez osoba s invaliditetom, za financiranje projekta nabavke specifične sportske opreme za sportaše s invaliditetom.

Prošle godine 6.900 kuna za Kliniku za pedijatriju

Izložba »Nasmiješena lica Riječkog karnevala« ostaje otvorena na Korzu do 25. veljače, a od 15. veljače do 1. travnja na web stranicama www.fotokurti.com. Prošlogodišnjom izložbom prikupljeno je 6.900 kuna za Odjel za hematologiju i onkologiju Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka.