Nova vizura grada

Igra čelika, svjetla i mora na Riječkom lukobranu

Marinko Glavan

Nakon obnove dizalica, koja je završena potkraj prošle godine, napravljen je projekt njihovog osvjetljavanja, pa je na svaku dizalicu postavljeno više reflektora, koji mogu stvarati svjetlost u raznim bojama i različite jačine



RIJEKA U igri čelika, svjetla i mora zasjale su  obnovljene lučke dizalice na jednoj od najpopularnijih riječkih šetnica – Molo longu. Svečano predstavljanje posebne rasvjete čiji je autor Dejan Skira privuklo je u večernjim satima stotinjak Riječana, redom oduševljenih projektom osvjetljenja koji dizalicama daje sasvim novi izgled u večernjim satima, ujedno ih čineći neizostavnim dijelom vizure grada noću.


– Prebacile su tone i tone tereta, a pod njima su radile tisuće lučkih radnika. Iako danas imamo nove tehnologije i nove lučke dizalice, poput onih na Brajdici ili Orlandovom gatu, ove dizalice zaslužile su biti obnovljene, a sada i osvijetljene. Odlučili smo ih osvijetliti čitavim spektrom boja, a ta različitost dokaz je da i u identitetu našeg grada postoji puno boja, na što smo posebno ponosni, istaknuo je na predstavljanju riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.


Obnova lučkih dizalica na riječkom lukobranu započela je još 2010. godine, a ukupno je investirano tri milijuna i 600 tisuća kuna iz proračuna Grada Rijeke i Lučke uprave Rijeka.



Rasvjeta na dizalicama izvedena je LED tehnologijom, uz mogućnost osvjetljenja različitog intenziteta i boja koje su za blagdane, vjerske praznike i dane koji se posebno obilježavaju u Rijeci posebno unaprijed određene, dok će se ostalim danima boje i intenzitet svjetla izmjenjivati.Područje riječkog lukobrana je u nadležnosti Lučke uprave Rijeka, kao i dizalice koje se na njemu nalaze. Također je i dio zaštićene urbanističke cjeline grada Rijeke, pa podliježe Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara