Ulaganja

Iako se ulaže preko 200 milijuna eura, Kvarner će u iduću turističku sezonu bez novih hotela

Andrea Bralić

foto: Marin Aničić

foto: Marin Aničić

Radovi su na nekim objektima već počeli, pa je tako u Opatiji zatvoren hotel Ambasador, jedini petozvjezdani hotel u sastavu Liburnia Riviera Hotela. U planu je povezivanje hotela s vilom Ambasador, a radovi će trajati nešto više od pola godine, te će hotel i vila Ambasador ponovo biti otvoreni i primiti goste u lipnju 2019. 



RIJEKA – U pripremu turističke 2019. u Hrvatskoj će se uložiti oko milijardu i 50 milijuna eura, a prema podacima o investicijama iz ankete Ministarstva turizma, najveći iznos ukupnih investicija planiran je u Primorsko-goranskoj županiji s ukupno 203 milijuna eura. Iz Ministarstva nismo uspjeli dobiti podatke o konkretnim projektima, no oni se naziru iz prethodnih najava vlasnika hotela i kampova. Na području Kvarnera uglavnom je riječ o podizanju kvalitete i novim zvjezdicama jer je i ova sezona pokazala da objekti najviše kategorije imaju najbolju popunjenost.


Radovi su na nekim objektima već počeli, pa je tako u Opatiji zatvoren hotel Ambasador, jedini petozvjezdani hotel u sastavu Liburnia Riviera Hotela. U planu je povezivanje hotela s vilom Ambasador, a radovi će trajati nešto više od pola godine, te će hotel i vila Ambasador ponovo biti otvoreni i primiti goste u lipnju 2019. Hotel Ambasador će nakon temeljitog preuređenja dobiti i novu kongresnu dvoranu. U najvećoj opatijskoj hotelskoj tvrtki planiraju i manja ulaganja u ušminkavanje hotela Admiral i Istra, te Marina i Mediteran u Mošćeničkoj Dragi. Dodatne turističke postelje Opatija bi trebala dobiti i u hotelu Paris koji će nositi četiri zvjezdice i imati 110 soba, restoran, wine bar i shop, spa i wellness dio s bazenom, garažu i casino. Otvaranje je također planirano za iduće ljeto.


Bazenski kompleks


Crikvenički Jadran proteklih je dana napravio velik iskorak potpisavši ugovor za kupnju tvrtke Club Adriatic. Ova hotelska tvrtka prvi put širi poslovanje izvan lokalnih granica, no ove se zime očekuju investicije i u neke njihove objekte u Crikvenici. Prema riječima predsjednika Uprave Gorana Fabrisa, prva velika investicija je ulaganje u Ad Turres, koji bi trebao biti kompletno obnovljen, a u planu je i završetak ciklusa obnove hotela Omorika, koji je započeo još ranije. Sobe bi trebale biti gotove do sezone 2019., a bazen i wellness do 2020. Ad Turres će nakon investicije nositi tri zvjezdice, a Omorika četiri plus. U njihovom kampu Selce očekuje se izgradnja bazenskog kompleksa, a manji investicijski zahvati očekuju i hotel International u središtu Crikvenice.




Najveća hrvatska turistička kompanija Valamar Riviera planira ulaganja i projekte vrijedne ukupno 616,5 milijuna kuna, a prema saznanjima planiraju manje investicije u hotele Padova i San Marino na Rabu, te u kamp Ježevac na Krku. Ulaganja u bazenski kompleks kampa Kovačine, koji je dobio visoke ocjene gostiju, planira i Cresanka d.d. Radovi bi trebali završiti do travnja 2019. godine.


Osim privatnog sektora, investicije se očekuju i od javnog sektora, županije, gradova i općina. Na području Primorsko-goranske županije svakako valja izdvojiti Centar za posjetitelje o velikim zvijerima u Staroj Sušici vrijednog osam milijuna kuna. U prvoj fazi centar će biti edukativnog karaktera i posjetiteljima će pokazati sve što moraju znati o tri najveća europska predatora – vuku, medvjedu i risu.



Globalnom trendu rastuće zajednice trkača priključuju se i hotelijeri sa svojom ponudom, pa tako od iduće sezone Falkensteiner Hotel Park Punat postaje prvi Run Friendly hotel na jadranskoj obali. Ovaj hotel, idealan za obiteljski odmor, sa šest staza koje povezuju dva grada, Krk i Punat, postaje mjesto za aktivne obitelji, roditelje i djecu.


Najkraća staza duga je jedan kilometar, najduža 14 kilometara, a dostupne su i dvije trail staze. U ponudi Falkensteiner Hotela Park Punat bit će paketi koji će uključivati sve osnovno za trening, prije i poslije treninga. Pravilna prehrana uz zdravi doručak, zdrave obroke i pića, karte s ucrtanim stazama, vremenske prognoze na dlanu, masaže, sportski i zabavni programi za odrasle i djecu samo su dio buduće ponude. Ovaj projekt plod je sinergije Falkensteiner hotela Park Punat i Run Croatia Teama.



Nositelj Projekta je županijska Javna ustanova »Priroda«, a partneri Općina Ravna Gora i Turistička zajednica općine Ravna Gora. Tu je i vrijedan projekt Interpretacijskog centra prirodne baštine PGŽ-a »težak« 16,17 milijuna kuna, a riječ je o parku s 11 interpretacijskih točaka na riječkom Kampusu te staklenicima za proizvodnju i pohranu sjemena, kao i postavu interpretacijskih točaka na odredištima prirodne baštine u Rijeci i diljem Županije. Nositelj projekta je Grad Rijeka, a partneri su Primorsko-goranska županija, Javna ustanova Priroda i TZG Rijeke.


Vrijedni projekti


U pripremi projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, uložit će se više od 30 milijuna eura u infrastrukturu, a riječ je svakako o objektima poput, primjerice, obnove bivšeg industrijskog kompleksa Rikarda Benčića i broda Galeb, koji imaju turistički značaj.


Među investicijama koje će poboljšati turističku ponudu Kvarnera svakako je Regionalni sportsko-rekreacijski i turistički centar Platak u kojem se planiraju ulaganja u sustav za zasnježenje. Riječ je o 22,5 milijuna kuna vrijednom projektu koji će omogućiti skijanje na Platku tijekom čitave zimske sezone, a krajnji rok za izvođenje svih radova je 2020. godina. Radovi bi trebali započeti krajem ove godine, a od iduće skijaške sezone Radeševo bi trebalo biti pod umjetnim snijegom, dok će se u drugoj fazi izvesti sustav zasnježenja Pribeniša i baby lifta.


Unatoč činjenici da se na Kvarneru ulaže više od 200 milijuna eura u pripremu iduće turističke sezone, ne planira se izgradnja niti jednog novog hotela. Osim ako se ne obistine namjere Ypsilon Immobilien, berlinske agencije za promet nekretninama čiji je vlasnik Izraelac Amir Yazkan, a koji na Porozini namjerava izgraditi hotel s pet zvjezdica.