Svima isto

IZJEDNAČAVANJE CIJENA Od iduće godine u Rijeci će privatni i gradski vrtići koštati jednako

Damir Cupać

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Od 1. siječnja roditelji djece koja idu u privatne vrtiće plaćat će  kao i roditelji djece upisane u Dječji vrtić Rijeka, a to je 720 kuna. Grad Rijeka uplaćivat će ostatak iznosa do pune mjesečne cijene programa utvrđene u prošloj pedagoškoj godini



RIJEKA Pročelnica Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo Sanda Sušanj najavila je da će od 1. siječnja 2019. godine roditelji čija djeca idu u privatne vrtiće plaćati istu cijenu kao i roditelji djece upisane u Dječji vrtić Rijeka, a to je 720 kuna. Ova odluka operacionalizirat će se kada Gradsko vijeće prihvati program javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju te skrbi o djeci rane i predškolske dobi Grada Rijeke za pedagošku 2018./2019. godinu.


– Ovim Programom definiran je novi način sufinanciranja redovitog programa predškolskih ustanova u vlasništvu drugih fizičkih i pravnih osoba, kojih je na području grada Rijeke ukupno deset. Roditelji s područja grada Rijeke koji upisuju dijete u jedan od vrtića drugih osnivača na području grada Rijeke plaćat će istu cijenu redovitog vrtićkog ili jasličkog programa, bez obzira u koji vrtić će dijete upisati. Na taj način roditeljima će se pružiti mogućnost izbora dječjeg vrtića, a pritom će cijena redovitog programa biti jednaka cijeni u gradskim vrtićima. Roditelji će mjesečno sudjelovati u cijeni redovitog programa iznosom od 720 kuna.


Iznimno, za roditelje koji su u prošloj pedagoškoj godini za redoviti cjelodnevni ili poludnevni program plaćali manji iznos od gore navedenog, njihov udio u mjesečnoj cijeni neće se povećavati. Grad Rijeka uplaćivat će dječjim vrtićima ostatak iznosa do pune mjesečne cijene programa utvrđene u prošloj pedagoškoj godini – pojasnila je Sušanj.


Povećanje




Primjena novog načina sufinanciranja započet će 1. siječnja 2019. godine, a do tada će se redoviti program ranog i predškolskog odgoja sufinancirati istim iznosom po djetetu kao u prethodnoj pedagoškoj godini.


– Grad Rijeka sufinancirat će boravak u vrtiću samo ako oba roditelja i dijete imaju prebivalište na području grada Rijeke. U Proračunu Grada Rijeke za 2019. godinu za sufinanciranje predškolske djelatnosti drugih osnivača osigurat će se oko 6,5 milijuna kuna, što je u odnosu na prethodnu povećanje za oko 1,8 milijuna kuna. Na taj način ćemo povećati obuhvat djece predškolskog uzrasta u vrtićima. Povećali smo kapacitete Dječjeg vrtića Rijeka, ali to je još uvijek nedostatno. Vjerujemo da će se ovaj problem umanjiti prihvaćanjem nove odluke, izjavila je pročelnica Sušanj.