Ukorak s Finskom

INES STRENJA LINIĆ Osnovat ću nestranački Savjet za budućnost PGŽ-a

Darko Pajić

Saborska zastupnica i kandidatkinja Mosta za primorsko-goransku županicu Ines Strenja Linić / Foto Ivica TOMIĆ

Saborska zastupnica i kandidatkinja Mosta za primorsko-goransku županicu Ines Strenja Linić / Foto Ivica TOMIĆ

Svi se čude što u Finskoj postoji Ministarstvo budućnosti, a ja bih kao županica formirala Savjet za budućnost kao nestranačko tijelo, u kojem bi bili stručnjaci različitih profila. Zvala bih Snježanu Prijić Samardžija, Ivana Miloša, Mladena Blaževića, Jakova Karmelića, Borisa Popovića, Davora Štimca, Svena Maričića... Takav trust mozgova želim okupiti za simbolične naknade



Ines Strenja Linić pomalo je iznenada ušla u visoku državnu politiku nakon izvanrednog uspjeha Mosta na parlamentarnim izborima 2015. godine. Na predstojećim lokalnim izborima vraća se doma u Rijeku i kandidira za primorsko-goransku županicu.


Most se zalaže za ukidanje dijela županija. Dakle vi se zalažete i za ukidanje funkcije za koju se borite?


– Rijeka uvijek mora biti centar cijele regije bez obzira na to govorimo li o granicama današnje županije ili nekoj novoj regionalnoj podjeli, recimo zajedničke Ličko-senjske, Karlovačke ili Istarske županije. Ja sam Riječanka i ne mogu drugačije razmišljati. Uostalom Rijeci po njenom geografskom položaju te gospodarskom i intelektualnom potencijalu to mjesto pripada. Ovdje se ne govori o funkciji, već o reformi u smislu smanjenja broja županija. Želim da građani prepoznaju da imam viziju drugačije voditi ovu regiju. PGŽ već dulje vrijeme živi po inerciji što znači da se previše umirio i naoko izgleda dobro, ali nema dovoljno iskoraka. Ne vidim utjecaj župana Komadine na te iskorake, to su sve rezultati manjih gradova i općina, ne i njegovi.




Što najviše zamjerate županu Komadini u ovih 17 godina?


– Čak i da je najbolji na svijetu, dva su mandata dosta. To vrijedi za svakog načelnika, gradonačelnika, župana i saborskog zastupnika. To vrijedi i za Komadinu i Obersnela. Promjena je potrebna. Svatko tko ostaje duže od dva mandata u nastojanju da zadrži vlast postaje ovisan o onima koji ga okružuju, jer od njih živi. Nakon dva mandata živiš od politike, a ne za politiku u smislu djelovanja za opće dobro. Ne treba nam prigodničarski župan kao Komadina, koji će slaviti okolo uspjehe, već župan za inicijative i promjene u svakom gradu i općini.


Europska agencija za lijekove


Što mislite mijenjati?


– Župan Komadina sad spominje kako će pojačati odjel za apliciranje prema EU fondovima kako bi se uspješnije povlačila sredstva. Trebao je to odavno napraviti, jer imamo puno općina i gradova, koji svojim budžetom i kadrovima ne mogu odraditi posao na povlačenju europskih sredstava. To treba raditi županija i biti servis.



Bili ste aktivni u nastojanjima da se osigura izgradnja nove riječke bolnice. Što namjeravate raditi kao županica u tom segmentu?


– Bez obzira na sva moja prozivanja, župan je uvijek govorio da je bolnica državna, a oni trebaju uređivati županijske bolnice. Pitanje je tko se u tim bolnicama liječi, tko u njima radi? Pa, građani ove regije. Jedan Zadar sa svojim poslovnim subjektima može skupiti 80 milijuna kuna, a mi uz puno teškoća izvlačimo po milijun kuna za riječku bolnicu. Sad imamo odluku Županijske skupštine da će PGŽ financirati vertikalu za kanalizaciju na jednom krilu bolničke zgrade, dok za drugo krilo govore kako nema dovoljno novca.


Što se tiče nove bolnice na Sušaku svi koji su bili skeptični mogu se sami uvjeriti na licu mjesta kako su radovi na iskopima u punom jeku. Sredstva u proračunu za ovu i sljedeće 3 godine su osigurana i na nama je da svojim lobiranjem, nestranački, upremo svi zajedno da se odmah nastavi zadnja faza nakon koje slijedi preseljenje kompletnog KBC-a. Uvjerena sam da ćemo dobiti novu bolnicu, ali će postojeća služiti i dalje. Sve što se uloži nije bačen novac. Sada imamo derutne sobe za najteže pacijente, neuređene WC-e, trulež i nitko to ne smije gledati i ne činiti ništa.



Koje nove projekte zagovarate za Primorsko-goransku županiju?


– Treba nam hitno projektni tim u Rijeci i regiji koji će raditi na dovođenju Europske agencije za lijekove. EMA donosi 39 tisuća noćenja godišnje, ima godišnji budžet od 300 milijuna eura, oko 17.000 zaposlenih. Imamo šansu, ali treba početi raditi što prije, a ne gledati ono što pokušava napraviti Zagreb. Došlo je vrijeme i da jasno kažemo da županija treba preuzeti Zračnu luku na Krku, koju treba ubrzano razvijati, jer zračna luka može povući cijelu regiju. Uostalom svi ekonomski stručnjaci jasno kažu da smo malo zakasnili s nizinskom prugom. Transport budućnosti ići će kroz zračnu luku. Stoga je njen razvoj ključan za ovu regiju – i za gospodarstvo i za turizam. O LNG-u ne treba više govoriti, 158 milijuna eura povučenih iz EU fondova dok je na čelu bio Mostov ministar Slaven Dobrović, jasno pokazuje daljnji smjer.


Dojam je kako nedostaje i javnih rasprava o budućnosti Rijeke i PGŽ-a, razmjene ideja, konstruktivnih razgovora?


– Svi se čude što u Finskoj postoji Ministarstvo budućnosti, a ja bih kao županica formirala Savjet za budućnost kao nestranačko tijelo, u kojem bi bili stručnjaci različitih profila. Zvala bih rektoricu Sveučilišta Snježanu Prijić Samardžija, vrsnog prometnog stručnjaka Ivana Miloša, Mladena Blaževića za financije, budžet i poreze, Jakova Karmelića kao stručnjaka za kontejnerski promet, Borisa Popovića kao predsjednika Vijeća za konkurentnost aglomeracije ove regije, Davora Štimca kao ravnatelja najboljeg KBC-a u Hrvatskoj u smislu financijskog poslovanja ili ljude kao što je Sven Maričić, koji nažalost svoju vrhunsku 3D tehniku nije mogao razvijati ovdje, već je otišao raditi u Pulu. Takav trust mozgova želim okupiti, ali im ne bih plaćala više od simbolične naknade. U stvari sam sigurna da je njima dovoljna nagrada ako mogu iznijeti svoje ideje i raditi na njima za boljitak svoga kraja.


Pravo žene na izbor


Što očekujete od izbora?


– Po prvi put Komadina neće pobijediti u prvom krugu. Uvjerena sam da će ljudi prepoznati što sam radila na nacionalnoj razini, što sam radila u zadnjih 20 godina. Ući ću u drugi krug, a u njemu je sve moguće. Onda ću otrčati svoju dionicu najbolje što mogu u najviše dva mandata i ako pokažem rezultate u lokalnoj sredini, mogu se vratiti i nastaviti ono što sam i radila posljednjih 20-ak godina prije ulaska u Sabor, kao neurolog u KBC Rijeka. Možda uz aktivnosti na području humanitarnog rada i udomiteljstva.


Hajdemo na nekoliko brzopoteznih pitanja. Abortus, da ili ne?


– Ovo se pitanje uvijek postavlja pogrešno: ja nisam za abortus nego za pravo žene na izbor. Pravo žene je pravo na izbor. Ali društvo, država i svi ostali, trebaju pomoći da se to ne dogodi. Zabranom se ne postiže ništa, samo edukacijom i potporom budućim majkama.


Zdravstveni odgoj u školama?


– To apsolutno treba nastaviti. Svakom djetetu treba dati primjerenu informaciju ovisno o njegovoj dobi.


Vjeronauk samo u crkvi


Obvezan vjeronauk u školama?


– Bilo bi primjerenije da imamo edukaciju o svim religijama. Ovako u startu razdvajamo djecu po pitanju religije. Vjeronauk je dovoljan u crkvi i nije potreban u školi. Ja sam cijelo djetinjstvo išla na vjeronauk u crkvu u Kresnikovoj ulici i ne mislim da mi je nešto nedostajalo.


Ukidanje Titovog trga u Rijeci?


– Neka odluče građani, referendumom ili na neki drugi način. Meni Titov trg u Rijeci ne smeta. Nisam za to da nakon promjene vlasti skidamo glave, mijenjamo imena ulica i trgova.


Spomenik ili Trg Franje Tuđmana u Rijeci?


– Tuđman je jedan od stvaratelja hrvatske države, prvi hrvatski predsjednik. Ako može Tito može i Tuđman svakako. Ne vidim nikakvog razloga da se oko toga pravi pitanje.


Pratite li nogomet i navijate za Rijeku?


– Ne pratim toliko nogomet, kao muški članovi moje obitelji, ali mi je drago kad Rijeka pobijedi. Očekujem da joj titula prvaka ovaj put neće izmaknuti. Žao mi je što je su Armadu zloupotrijebili Obersnel i Komadina ovim događanjem u Guvernerovoj palači na kojem su se pojavili. Mislim da to nije primjereno, ovo je ipak vrijeme predizborne kampanje. Pripadnici Armade su se okupili oko zajedničke ljubavi prema svom klubu i gradu, među njima su glasači za sve opcije pa je ovakvo »prisvajanje« u svečanom trenutku proslave neprimjereno.