Gospodarsko središte regije

INDUSTRIJSKA ZONA Na Kukuljanovu svaka treća tvrtka proizvođačka, 800 milijuna kuna investicija u dvije godine

Aneli Dragojević Mijatović

Industrijska zona Kukuljanovo / Foto Damir Škomrlj

Industrijska zona Kukuljanovo / Foto Damir Škomrlj

Drugu trećinu čine uslužne djelatnosti, od prijevozničkih do logističkih, dok preostalih 30-ak posto otpada na trgovinu, koja je nekad dominirala. Trend porasta proizvodne komponente naglašen je u zadnje dvije godine, kada je u Zonu došlo 12 novih proizvodnih tvrtki, kaže Irvin Badurina, predsjednik Uprave



RIJEKA Industrijska zona Bakar premeće se u gospodarsko središte regije, budući da iz godine u godinu na području Zone raste broj tvrtki, investicija i zaposlenih, a trend koji zavrjeđuje pažnju je da raste udio proizvodne komponente. Zona je 2016. krenula u novi desetogodišnji investicijski ciklus, a da se mijenjaju omjeri između proizvodnje, usluga i trgovine, i to u korist proizvodnje, pa tako zona de facto sve više opravdava naziv »industrijska«, potvrdio je predsjednik Uprave Irvin Badurina koji kaže da je trenutno jedna trećina, od ukupno 200 tvrtki koliko ih posluje na području Zone, sada iz proizvodnog sektora, što je porast u odnosu na ranije godine. Drugu trećinu čine uslužne djelatnosti, od prijevozničkih do logističkih, dok preostalih 30-ak posto otpada na trgovinu koja je nekad dominirala, a riječ je, kaže Badurina, mahom o poznatim trgovačkim centrima u koje dolaze stanovnici iz cijele županije. Badurina dodaje da se porast proizvodnih djelatnosti posebno bilježi zadnje dvije godine, kada je u zonu došlo 12 novih proizvodnih firmi.



Industrijska zona Bakar brendira se kao najopremljenija zona u Hrvatskoj, a uz prometne i logističke prednosti, dodatne pogodnosti koje nude investitorima su, tumači Badurina, kompletna infrastruktura dovedena do svakog platoa, poravnata građevinska parcela, mogućnost otkupa ili mogućnost prava građenja, mogućnost obročnog plaćanja zemljišta, moguće poslovanje u režimu slobodne zone, dodatne pogodnosti proizvodnim djelatnostima, te posebne olakšice pri plaćanju komunalnog doprinosa i komunalne naknade. Grad Bakar umanjuje komunalni doprinos za investitore u proizvodne poslovne objekte, ovisno o broju zaposlenih i volumenu objekta, do 50 posto ukupnog iznosa.



Zaposleno 4.000 ljudi




– Iznimno nas veseli taj trend jer je proizvodnja najvažnija, bez nje je gospodarski razvoj utopija, ocjenjuje Badurina. Tumači kako na području zone posluje 200-tinjak tvrtki, no kada se pribroje njihovi kooperanti, odnosno tvrtke koje zoni gravitiraju, nema ih, kaže, manje od 300-tinjak. Isto tako, stalno zaposlenih je čak 4.000, no ukupno se, ako se pribroje spomenuti suradnici i kooperanti, u zoni na dnevnoj bazi »vrti« bar 6.000 ljudi. Uz dakle Kukuljanovo kao bazu, na području Bakra otvaraju se još dvije manje zone na dvije lokacije: prva je na Hreljinu, koja je u postupku formiranja, te jedna mikrozona na području bivše Koksare, na platou od oko 100 tisuća kvadrata, za koju je predviđeno da bi bila pretežito za maritimne i njima kompatibilne poslovne sadržaje. No, zemljište je u državnom vlasništvu pa Bakar još čeka odgovor Ministarstva državne imovine, kojem je lani upućeno pismo namjere da mu se ustupi taj prostor za korištenje za potrebe nove zone. Industrijska zona Bakar osnovana je 1997., a vlasnik je Grad Bakar sa 96,32 posto udjela, dok znatno manje, 3,63 posto, ima Općina Čavle te Grad Rijeka sa »simboličnih« 0,04 posto udjela. U Zoni navode kako je veliki investicijski ciklus krenuo 2005. godine, 2012. je izgrađena upravna zgrada zone, dok je novi desetogodišnji investicijski ciklus započeo 2016. Od 2016. do 2018., dakle u dvogodišnjem razdoblju, u Industrijskoj zoni Bakar su realizirani ili su u tijeku investicijski projekti teški više od 800 milijuna kuna, naglašava Badurina. Vrijednošću se ističe investicija novog terminala Škrljevo, vrijedna 350 milijuna kuna, investitora Luke Rijeka. Riječ je o oko 150 tisuća četvornih metara skladišnih objekata.


Brojni investitori


Od većih investitora treba spomenuti Oradu Adriatic, Cres, koja je izgradila proizvodni pogon, odnosno gospodarsku građevinu za preradu ribe. Investicija je teška oko 44 milijuna kuna. Nadalje, MEP Energetski inženjering i trgovina, iz Rijeke, gradi gospodarsku građevinu za proizvodnju, projektiranje i distribuciju raznih energetskih uređaja (UPS sustavi, baterije i baterijski sustavi, diesel električni agregati, precizna klimatizacija, podatkovni centri, simulatorski sustavi za navigaciju u pomorstvu…). Riječ je o investiciji većoj od 10 milijuna kuna. Signalinea (Rijeka) završila je izgradnju skladišne i upravne hale, vrijedne oko 10 milijuna kuna, a ove će godine započeti gradnju još jedne takve zgrade iste vrijednosti na susjednom platou. Brtvaplast je realizirao investiciju u gospodarsku građevinu za proizvodnju plastičnih proizvoda. Investicija je također vrijedna oko 10 milijuna kuna. Nove investicijske projekte u Industrijskoj zoni Bakar u dvogodišnjem razdoblju od 2016. do 2018. realizirali su Montcommerce, Kimi Commerce, PK d.o.o, Vodovod i kanalizacija, Euromodul, Adriačelik, Manšped, RALU Logistika, Kaltenberg Adria, a u u tijeku su projekti tvrtki Elektroprimorje, Vargon, Plodine, GP Krk, Hrvatska pošta, Riven, Strabag, Oreco, Rijeka trans, Frozen Food International, Panex i Bertone.