Brod u punom sjaju u drugoj polovici 2020.?

IDE NOVI NATJEČAJ Cijena obnove Galeba bit će svakako viša nego se očekivalo. Ovo su razlozi

Damir Cupać

Za obnovu Galeba i šećerane  Gradu Rijeci bespovratno odobreno gotovo 69 milijuna kuna iz fondova Europske unije / Snimio Vedran KARUZA

Za obnovu Galeba i šećerane Gradu Rijeci bespovratno odobreno gotovo 69 milijuna kuna iz fondova Europske unije / Snimio Vedran KARUZA

Razlozi su lošije stanje broda uzrokovano protokom vremena, a koje sugerira neke dodatne radove koji ranije nisu bili predviđeni, zahtjevi Hrvatskog registra brodova (HRB) koji brod tretiraju kao plovilo koje mora imati propisane sve mjere sigurnosti iako će brod biti u režimu plutajućeg objekta te specifične okolnosti na tržištu brodograđevne i brodoremontne industrije



 


RIJEKA Nakon što je pao prvi natječaj za obnovu broda Galeb koja se financira europskim sredstvima, probijen je i najavljeni rok za raspisivanje novog natječaja. Gradonačelnik Vojko Obersnel na sjednici gradskog parlamenta najavio je da će se natječaj uskoro raspisati i da će Titov brod do početka ljeta 2020. godine biti u funkciji.


U Odjelu gradske uprave za kulturu očekuju da će obavezno prethodno savjetovanje biti otvoreno do kraja sljedećeg tjedna, a odmah zatim bit će otvoren natječaj. To znači da bi natječaj mogao biti raspisan najkasnije do kraja travnja ove godine.




Procedura je takva da će nakon raspisa trebati čekati mjesec i pol dana za otvaranje ponuda, a onda teče žalbeni rok pa bi u optimalnoj varijanti Galeb mogao otploviti na obnovu početkom ljeta. A zasjati u punom sjaju kao dio Europske prijestolnice kulture u drugoj polovici 2020. godine.


Zanimalo nas je što će se napraviti kako cijena obnove ne bi prelazila dogovorene financijske okvire, a koje je probila ponuda Viktora Lenca na prvom natječaju. Procijenjena vrijednost radova bila je oko 28 milijuna kuna, a Lenac je ponudio na oko 60 milijuna kuna.


Brod Galeb / Snimio Marko GRACIN


Brod Galeb / Snimio Marko GRACIN



– Tvrtka DIV M.e.s., koja je izradila projekt rekonstrukcije broda izrađuje novi troškovnik radova. Procijenjena vrijednost bit će viša od prethodne, proizišle iz idejnog rješenja iz 2016. godine. Razlozi više očekivane cijene su lošije stanje broda uzrokovano protokom vremena, a koje sugerira neke dodatne radove koji ranije nisu bili predviđeni, zahtjevi Hrvatskog registra brodova (HRB) koji brod tretiraju kao plovilo koje mora imati propisane sve mjere sigurnosti iako će brod biti u režimu plutajućeg objekta te specifične okolnosti na tržištu brodograđevne i brodoremontne industrije, navode u Odjelu gradske uprave za kulturu. Prema našim informacijama u Gradu Rijeci ovaj put očekuju da bi nakon raspisivanja natječaja moglo stići nekoliko ponuda, a ne samo ona Viktora Lenca što bi jamčilo da će se posao odraditi u skladu s najavama gradonačelnika Obersnela gradskim vijećnicima. S natječajem se još čeka budući da je na novi troškovnik potrebno ishodovati niz suglasnosti.


– Troškovnik se izrađuje uz kontinuirane konzultacije sa konzervatorskim odjelom u Rijeci, stoga očekujemo da će dobiti njihovu suglasnost. HRB je odobrio svu dokumentaciju, izuzev djela dokumentacije koji je vezan za tretman i očuvanje jednog drvenog brodskog stubišta za koje je Ministarstvo kulture zatražilo zaštitu i izuzeće od propisa HRB-a. Sa Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje smo započeli konzultacije odmah po okončanju prethodnog, poništenog natječaja, stoga ne očekujemo nikakve proceduralne poteškoće, optimistični su u Odjelu gradske uprave za kulturu.


VIŠE MOŽETE PROČITATI U TISKANOM IZDANJU NOVOG LISTA!