Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. studenoga 2019.
Ispis članka: Hrvoje Štefan napušta SDP i osniva Radničku frontu za Rijeku i PGŽ - Novi List

NoviList.hr

Hrvoje Štefan napušta SDP i osniva Radničku frontu za Rijeku i PGŽ

Politički transfer na ljevici

26. siječanj 2015 09:48

Napisao: Tihana Tomičić

SDP je u hibernaciji, to je paralizirana stranka u kojoj baza, članstvo, više nema nikakve veze sa stranačkim liderima što pomoviraju neoliberalne koncepte. Nitko u SDP-u ni ne pokušava gurati bilo kakvu drugu platformu, kaže Štefan

Hrvoje Štefan napušta SDP i osniva Radničku frontu za Rijeku i PGŽ

RIJEKA » Ovoga tjedna riječki SDP-ovac Hrvoje Štefan uputit će se u sjedište stranke na Korzu 6 i tajniku stranke Walteru Volku predati svoju člansku iskaznicu SDP-a, koju je posjedovao od 1999. godine. Štefan je u nacionalnim okvirima poznat po tome što je na zadnjim unutarstranačkim izborima u SDP-u Rijeke bio protukandidat Vojku Obersnelu i dobio nezanemarivih 36 posto glasova, ali sada je odlučio definitivno napustiti SDP i postati povjerenik Radničke fronte za Rijeku i PGŽ

   Radnička fronta je organizacija koja je predala zahtjev za registraciju Ministarstvu uprave i vrlo vjerojatno će nastupiti na narednim parlamentarnim izborima kao nova stranka ljevice, a upravo Štefan bit će njihov prvi čovjek na ovom području, mada oni imaju specifičnu organizaciju s rotacijom lokalnih čelnika tako da se ne može govoriti o klasičnom lokalnom predsjedniku. Stranka nema ni predsjednika, ni predsjedništvo već koordinatore koji se rotiraju, a zasad ih se u prvom redu povezuje s Matom Kapovićem kao neformalnim liderom organizacije.

Povremeni bljeskovi

– SDP je u hibernaciji, to je paralizirana stranka u kojoj baza, članstvo, više nema nikakve veze sa stranačkim liderima što pomoviraju neoliberalne koncepte. Nitko u SDP-u ni ne pokušava gurati bilo kakvu drugu platformu, a ako nezadovoljstava i ima, sve se svodi na personalne kritike aktualnog vodstva. Zlatko Komadina povremeno nastupa protiv neoliberalne i tehnokratske politike, no to su samo bljeskovi. Nema istinske volje da se platforma SDP-a mijenja, da se legitimira neki alternativni pravac u stranci. Netko će srušiti Zorana Milanovića zbog njegovog posezanja za unutarstranačkim obračunima, ali što će time SDP dobiti? Ostat će isto što je i danas. Na idejnoj razini razlika nema. Zato sam zaista odlučio otići, i to u Radničku frontu koja je antikapitalistička partija i koja surađuje i sa grčkom Syrizom, i sa slovenskom Združenom levicom i španjolskim Podemosom. Atmosfera je zdrava, energija dobra, polemizira se. U SDP-u toga nema. SDP tone – kaže Hrvoje Štefan.

   Po njemu, Radnička fronta prirodno se nastavlja na trend jačanja ljevice u Europi, radi se o internacionalnom pokretu jer se s kapitalizmom ne može boriti na periferiji, trend mora biti širi i veći. U Europi se upravo to događa, kaže Štefan.

   On nema koncept po kojem bi ga trebalo slijediti puno riječkih SDP-ovaca, ne radi na tome da »uzima« dio članstva za sobom: »Mislim da će se to prirodno dogoditi. Puno ljudi iz Zagreba iz SDP-a nam je već prišlo«, kaže.

Grčki scenarij

Na pitanje hoće li njegov bivši protukandidat Obersnel biti sretan da ga se konačno rješava, s obzirom da je Štefan bio najavljivao i osnivanje lijeve frakcije u SDP-u, odgovara:

   – Ne znam hoće li biti sretan ili ne, možda i hoće. No i u riječkom SDP-u trend je potpuno isti kao i u nacionalnom – nažalost, stranka je paralizirana, u njoj se doslovno ništa ne dešava. Nakon naših internih izbora Obersnel je dvaput na sjednicama Gradskog odbora spominjao da će osnovati savjete, angažirati širi broj ljudi, no eto vidimo da se to ne događa i dalje. Stranka stalno funkcionira na isti način. Čeka se da Milanović izgubi izbore za Sabor da ga se može rušiti, a onda pokuša instalirati neke nove ljude. Besperspektivno je to – zaključuje Štefan.