Svečana akademija

Hrvatski branitelji i antifašistički borci borili su se za svoj narod, svoju zemlju i za život dostojan čovjeka

Damir Cupać

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza



RIJEKA – Sloboda čovjeka ne ogleda se u tome da može činiti sve što želi, nego u tome da ne mora činiti ono što ne želi. Da se ne mora pokoravati drugima, da ima pravo na svoje ime, svoj narod i svoju zemlju, na život dostojan čovjeka. Upravo su se za to borili naši branitelji u Domovinskom ratu i antifašistički borci u Narodnooslobodilačkoj borbi, poručio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na svečanoj akademoji koja je u Guvernerovoj palači održana u povodu obilježavanja Dana Državnosti i Dana antifašističke borbe. On je podsjetio da su prije gotovo 80 godina na vrata Europe zakucale ideologije koje su nosile brojne oblike mržnje, ugnjetavanja, rasizma i velike netolerancije.


– Europa se našla oči u oči s moćnim neprijateljem – fašizmom. Tada, prije 77 godina Hrvatska je odgovorila – osnovavši prvi partizanski odred, prvu antihitlerovsku postrojbu. Među prvima osnovane su i postrojbe na Tuhobiću i Viševcu. Otpor protiv fašizma u našem kraju, od svojih početaka, uhvatio je duboke korijene i izrastao u važan i prepoznatljiv dio našeg identiteta. Želim podsjetiti da je, dvadesetak godina prije toga, Rijeka imala nesretnu povijesnu priliku okusiti krvave začetke fašističke ideologije i na ulicama vidjeti prve crnokošuljaše u D’Annunzijevom pohodu na Rijeku. I ta se tragična povijesna epizoda duboko urezala u povijest i pamćenje našeg grada. I zato, kada je fašizam i nacizam buknuo opet zapalivši europska ratišta, Rijeka i Riječani znali su kojim putem treba krenuti. Hrvatska je odgovorila otporom koji je, izmiješan sa ponosom, odjeknuo snažno i pokazao snagu naroda koji odbija bilo kakvu vrstu netolerancije, mržnje, rasizma i svega onoga što predstavlja fašizam, kazao je Obersnel, izrazivši žaljenje zbog pogibije tisuća i tisuća boraca i zbog nezamislivog razaranja. Riječki gradonačelnik naglasio je da svaki dan treba svjedočiti istinu o tome kakva bi Europa bila da su pobijedili Hitler, Musolini ili Pavelić.


– Naša djeca možda bi išla u odvojene škole. Židovi, koji bi preživjeli, možda ne bi smjeli jesti u istim restoranima kao i mi. A Hrvati, kao slavenski narod bili bi preodređeni za poslove niže vrijednosti. Jer ipak, mi Slaveni, u ideologiji fašizma nismo dorasli nacističkoj čistoj arijevskoj rasi. Pitat ću vas već sada prepoznajete li neke glasove i ideje iz današnjice koji u biti šalju iste poruke, prepoznajete li nastojanja da se manjinama u svakom smislu te riječi ukinu ili umanje prava koja imaju, tako da postanu građani drugog reda. Kao što su to trebali biti Slaveni u Trećem Rajhu, pa prema tome i mi Hrvati, upozorio je Obersnel. Dodao je da se nažalost povijest 50 godina kasnije ponovila.



Predsjednik Skupštine Primorsko-goranske županije Erik Fabijanić kazao je da slaveći Dan antifašističke borbe odajemo počast i priznanje ratnoj generaciji hrvatskih antifašista koji su na hrvatskom tlu zaustavili zlo što je ispisalo najmračnije stanice povijesti naše civilizacije. – Ponosni smo na činjenicu što je upravo iz Hrvatske krenuo antifašistički pokret koji je ubrzo ujedinio civilizirani svijet u borbi protiv nacističke okupacije i njihovih zločina, promijenio tijek povijesti, otvorivši širom vrata demokraciji, toleranciji, zajedništvu te omogućio demokratsku budućnost modernoj Europi. Hrvatski antifašizam povijesna je baština čitavog hrvatskog naroda i časno ispisana stranica hrvatske povijesti. Tu povijest ne može se mijenjati i to treba jasno poručiti svima koji relativiziraju ili čak negiraju doprinos antifašista očuvanju slobode hrvatskog naroda i očuvanje teritorija današnje Republike Hrvatske čije su granice i državnu suverenost očuvali naši branitelji u Domovinskom ratu. I hrvatski antifašisti i heroji Domovinskog rata stali su u obranu ljudskog dostojanstva i pravednijeg društva, poručio je Fabijanić.


– JNA i srpske hegemonističke snage odlučile su jednostrano prekrojiti granice i izbrisati Hrvatsku s karte. Hrvati su u njihovoj ideologiji bili manje vrijedan narod. Bilo je važno samo da Hrvatska nestane, da se osvoji Slavonija, dalmatinsko zaleđe, Lika, Kordun… Sve to, našu slobodu i neovisnost obranili su hrvatskih branitelji u Domovinskom ratu. I jednako tako tu istinu treba glasno govoriti svakoga dana. U krvavim godinama Domovinskoga rata, samo iz našega kraja, bez svojih najdražih ostalo je 230 obitelji. Više od 1000 branitelja je ranjeno, mnogi s trajnim posljedicama. Zahvaljujući njihovoj žrtvi i žrtvi svih naših hrvatskih branitelja zaustavljene su na ratištima širom naše zemlje težnje onih koji su Hrvatsku silom htjeli zaustaviti da u miru ostvari svoje povijesno pravo na vlastite granice. Hrvatska se u Domovinskome ratu branila jer rat nije bio naš izbor. Velik doprinos su u toj pobjedi dale su tisuće i tisuće Riječana, Primoraca, Gorana i otočana, u 111. i 128. brigadi, u Ajkulama i mnogim drugim postrojbama i ratištima širom Hrvatske. Životi poginulih hrvatskih branitelja i hrabrost onih koji su izborili pobjedu, izgradili su slobodu koju mi danas uživamo u Rijeci, na Kvarneru, u cijeloj Primorsko – goranskoj županiji, u Hrvatskoj i u Europi kojoj oduvijek pripadamo. Želio bih naglasiti još jednu činjenicu. Nepobitna je istina da je pobjeda u Domovinskom ratu izvoljevana pod vodstvom dr. Franje Tuđmana. Ali jednako tako, je nepobitna činjenica da je pobjeda u Narodnooslobodilačkom ratu izvoljevana pod vodstvom Josipa Broza Tita – i nije mi jasno zašto se mi u Hrvatskoj to ustručavamo reći ili, što je još gore, tu činjenicu negiramo, izjavio je Obersnel.


Riječki gradonačelnik upozorio je da sloboda koju imamo mora biti poticaj da ne ignoriramo, odšutimo ili okrenemo glavu nad onim što se u hrvatskom društvu događa danas.– Moje je čvrsto uvjerenje da Hrvatska danas svjetonazorski klizi unatrag, da su ljudska prava opet predmet rasprave, da pričamo o građanima prvog i drugog reda. Ponovit ću pitanje koje sam postavio na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća u povodu Dana grada prije nekoliko dana. Ako većina ima pravo oduzeti prava manjini, upitajte se, jeste li vi baš u svemu većina. Je li u redu da svaka maturijada u zadnjih nekoliko godina završi ustaškim pozdravima dijela učenika koji zapravo ni ne znaju što to znači, jer ih nismo naučili. Je li u redu da naši učenici imaju diskriminatorne stavove prema Romima ili Srbima? To je ono što nam govori kako borba za slobodom nije završena, niti će ikada završiti, ukoliko ne poduzmemo sve što možemo kako bismo vratili razum, toleranciju, razumijevanje svojeg i poštivanje tuđeg. To je odgovornost koju imamo. Ne samo ja, ne samo političari, nego svatko od nas. Zato u škole uvodimo građanski odgoj koji se širi Hrvatskom. Jer djeca koja razumiju i znaju neće postati ljudi koji vrijeđaju i napadaju, uvjeren je Obersnel. On je na kraju pozvao sve da ne šute, ne ignoriraju da reagiraju kako bi bili sigurni da će svi i sva djeca živjeti u humanom, otvorenom i tolerantnom društvu, društvu koje poštuje druge i drugačije, društvu koje pomaže onima koji pomoć trebaju. – Rijeka već dugo ima takav identitet i to je važan razlog radi kojeg ćemo 2020. godine biti Europska prijestolnica kulture. Važno je da u tom projektu budemo zajedno, da to bude naš projekt. To zajedništvo bilo je najvažnije i onima radi kojih smo danas ovdje – antifašističkim borcima i braniteljima u Domovinskome ratu, zaključio je Obersnel.