Očekuje pobjedu

HRVOJE BURIĆ ‘Grad Rijeka i povezana društva su mali Agrokor’

Damir Cupać

Nezavisni kandidat Hrvoje Burić s optimizmom čeka izbore u drugom krugu za riječkog gradonačelnika / Foto damir ŠKOMRLJ

Nezavisni kandidat Hrvoje Burić s optimizmom čeka izbore u drugom krugu za riječkog gradonačelnika / Foto damir ŠKOMRLJ

Tko je Todorić? Kao što će o Todoriću mnogo više reći Ante Ramljak, tako ćemo i o poslovanju grada moći reći puno više kada se stručno pročešlja ukupno stanje. Za sada znam da je na prvom mjestu Vojko Obersnel, a tu bih dodao i Sanjina Kirigina te Željka Smojvera



Nezavisni kandidat HrvojeBurić ušao je u drugi krug izbora za riječkoga gradonačelnika. Iako Vojko Obersnel ima veliku prednost, Burić uopće ne gubi optimizam jer je uvjeren da je drugi krug potpuno nova politička utakmica u kojoj će on, 4. lipnja 2017. godine, pobijediti.


Kako ste zadovoljni izbornim rezultatom?


– To sam očekivao, ulazak u drugi krug i pobjedu u drugom krugu. Očekivao sam i koji mandat više u Gradskom vijeću, ali birači su svoje rekli. Zadovoljan sam rezultatom za Županijsku skupštinu gdje imamo dva vijećnika.




Vaš ulazak u drugi krug je bio manje-više očekivan jer se pokazalo da su ankete bile točne, a Kristjan Staničić kao kandidat HDZ-a ipak nije uspio motivirati HDZ-ovo biračko tijelo da glasuje za njega. No, rezultat vaše kandidacijske liste za Gradsko vijeće je dosta loš jer je ona tek četvrta dobivši nešto manje od 11 posto glasova?


– Bitno je da kao gradonačelnik imam politički potencijal za formiranje većine u Gradskom vijeću, a moja je procjena da će me podržati preko 20 vijećnika što će jamčiti stabilnost vlasti.


Na koga sve računate?


– Prema inicijalnim razgovorima koje sam obavio, a razgovarao sam s Dankom Švorinićem iz Liste za Rijeku, Andrejom Briščikom iz Akcije mladih i Jurjom Bukšom iz HNS-a, vjerujem da neću imati nikakvih problema.


Demokratičnija rasprava


Zašto vam HDZ nije dao eksplicitnu podršku u drugom krugu?


– Logično je da stranka brine o sebi i svom kandidatu i nisam očekivao da će se oni određivati prema bilo kome drugom. Oni su učinili maksimum da Kristjan Staničić postigne što bolji rezultat. I ja sam bio koncentriran na kampanju i nisam previše razmišljao o protukandidatama.


Računam na potporu svih onih koji su zasmjenu Vojka Obersnela / Foto Sergej DRECHSLER


Računam na potporu svih onih koji su zasmjenu Vojka Obersnela / Foto Sergej DRECHSLER



Sve je to u redu, ali nakon objave rezultata HDZ se nije izjasnio da vas podržava. Konkretno, Staničić je čestitao i vama i Obersnelu te rekao da neka pobijedi bolji.


– Smatram da je to korektna izjava. Vjerujem da će i drugi protukandidati postupiti isto. Osobno bih bio najsretniji da u drugom krugu izađe preko 50 posto birača na birališta. Pa čak i ako ne budem gradonačelnik, to bi me ispunilo jer bi bio izabran gradonačelnik s demokratskim kredibilitetom.



Podržavate li projekt EPK 2020?


– Za Galeb znam da nema projektne dokumentacije i javnog natječaja. Nitko ne zna financijsku konstrukciju, niti smo vidjeli studiju koja bi opravdala dugoročnu isplativost projekta. To je infantilan pristup prema novcu i poslovanju. Isto mislim i za Rikard Benčić. Postoji vremensko ograničenje od dvije godine za završetak projekata. Izražavam sumnju da će to tako biti, poučen dosadašnjim iskustvom realizacije gradskih projekata. Skeptičan sam, ali s obzirom na to da ću ja biti gradonačelnik, sve ću napraviti da Rijeka zablista 2020. godine. Tako će i biti.



Bez obzira na rasplet situacije oko izbora gradonačelnika, jasno je da će se krojiti i prekrajati odnosi snaga u riječkom parlamentu. Obersnelu neće biti lako, a vama bi moglo biti još i teže s obzirom na rezultat vaše liste?


– Ne bih rekao da će biti problem kada sam ja u pitanju jer računam na preko 20 vijećnika. U konačnici će se u Gradskom vijeću napokon raspravljati demokratičnije nego do sada, prihvaćat će se amandmani na proračun, poslagat će se određeni prioriteti. Svega toga prije nije bilo jer je vladajuća većina nametala odluke bez puno rasprave.


Mislite li da je politička kultura u Rijeci takva da bi sve to skupa moglo proći bez prijevremenih izbora?


– Volio bih da ih ne bude. Rijeka nema vremena za čekanje. Izgubili smo 17 godina i to je rezultiralo depopulacijom, padom standarda i svim ostalim negativnostima. Moj je stav da bi novi izbori bili gubljenje dragocjenog vremena koje nemamo.


Računate li na podršku HDZ-a u Gradskom vijeću?


– Računam na podršku svih, Akcije mladih, Živog zida, Mosta, Liste za Rijeku, dakle, svih onih koji su mi bili protukandidati i koji su željeli smjenu Obersnela. Tko kaže da neke stranke iz SDP-ove koalicije neće također biti spremne na kvalitativan iskorak u radu i prikloniti se nama. Mislim da bi neki vijećnici mogli bez ikakvih problema podržati kvalitetan prijedlog proračuna jer takve odluke nemaju veze s političkim predznakom. Tko bi i zašto mogao ne podržati besplatne udžbenike, marinu u Rijeci, pojeftinjenje vrtića, realizaciju projekta Preluk…


Povećanje plaća


Već ste najavili da ćete i te kako razmisliti o sudbini pročelnika u Gradu Rijeci, o Vladimiru Bencu ste se izjasnili vrlo jasno da ne vidite ni jedan razlog da on ostane u gradskoj upravi, ali što je s direktorima komunalnih društava?


– Kao gradonačelnik imat ću ovlasti da predlažem članove nadzornih odbora koji će imenovati upravu gradskih poduzeća i sasvim je sigurno da će svi direktori biti promijenjeni. To se ne odnosi na službenike i djelatnike u gradskim poduzećima i gradskoj upravi. Rezultati poslovanja tih direktora su negativni. Na prvom je mjestu direktor Energa, Sanjin Kirigin. On mora otići s prvim danom imenovanja nadzornog odbora. To nije politički revanšizam već analiza poslovnih rezultata. Dobro sam upoznat s poslovanjem komunalnih i trgovačkih društava i tu su potrebni rezovi. Naglašavam da govorim o direktorima, a djelatnici mogu biti mirni. Dapače, upoznat sam s kolektivnim ugovorima i mislim da ima prostora za povećanje plaća. Bit ću maksimalno socijalno osjetljiv. Dolazim kao nezavisni kandidat i nemam nikakvih obveza prema bilo kojoj stranci. To znači da će se ljudi birati na javnom natječaju na temelju stručnosti, a ne na račun političke iskaznice.


Obećajem Armadi da ću u roku od dvije godine sagraditi stadion Kantrida / Foto Silvano JEŽINA


Obećajem Armadi da ću u roku od dvije godine sagraditi stadion Kantrida / Foto Silvano JEŽINA



Dosta ste smjelo najavili da ćete u roku od dvije godine pronaći investitora za gradnju stadiona i popratnih sadržaja na Kantridi?


– Razgovarao sam s investitorima koji dolaze iz Azije. Zainteresirani su za projekt, ali taj projekt treba još jednom razmotriti s investitorima. Sve to zavisi i od uprave nogometnog kluba s kojom treba vidjeti je li spremna investirati. Riječ je o ozbiljnim poslovnim razgovorima koji će odmah krenuti po završetku lokalnih izbora. Obećajem Armadi da ću, kad postanem gradonačelnik, u roku od dvije godine sagraditi stadion na Kantridi.


Rješenje za Preluk


Kako komentirate činjenicu da je Damir Mišković dao podršku Vojku Obersnelu?


– Ne znam, začudila me njegova izjava na Facebook profilu. Do sada se Mišković nije miješao u riječku politiku, ali su očito presudili i neki dogovori vođeni vlastitim interesima. Kakvi su razgovori vođeni ne znam, ali da me je to začudilo, je.


Spomenuli ste Preluk, projekt za koji Grad Rijeka godinama plaća milijune kuna da mu se kao čuva zemljište, a sve stoji netaknuto kao od pamtivijeka. Kako biste vi to riješili?


– Odradio sam projekt Portopiccolo u Italiji gdje su se izgradili hoteli visoke kategorije i marina. Riječ je o lokaciji koja je vrlo slična Preluku, s tim da je naše more puno ljepše. Jedan takav turistički centar itekako je izvediv s obzirom na naše prednosti. Naš je problem što imamo gradsku vlast koja ne zna privući investitore, ali to će se promijeniti.


Problem gradskoga proračuna je sve manje prihoda. Nekoliko puta ste napadali gradsku vlast da bi trebala uvesti komunalnu naknadu vlasniku poslovnog nebodera na Pećinama do Tower centra. Je li to zakonski moguće?


– Trenutno se donosi zakon o nekretninama koji će ukinuti komunalnu naknadu. Grad Rijeka mogao je donijeti gradsku odluku da onaj tko nije stavio poslovni prostor u funkciju plaća naknadu. Komunalna naknada ovisi o djelatnosti, a budući da je prostor prazan, nije se mogla odrediti komunalna naknada. To su oni tako tumačili. Ali mogla se naplaćivati temeljem nestavljanja prostora u funkciju.


Forenzičko istraživanje


Da osvojite vlast, kako mislite realizirati predizborna obećanja s obzirom na deficit proračuna od 250 milijuna kuna?


– Dolazim iz financijskog sektora i vladam tom materijom. Siguran sam da je deficit još i veći. Da će to biti problem, hoće, da ću morati razgovarati s mnogim bankama o refinanciranju obveza, morat ću. Ovakav deficit je neodrživ i ne može potaknuti razvoj. Riječ je o ozbiljnom problemu, tim više što ni bilance gradskih poduzeća nisu istinito prikazane. Napravit ću forenzičko istraživanje proračuna i poslovnih bilanci komunalnih i trgovačkih društava. Riječ je o metodologiji koja je drugačija od revizorske jer se ulazi u sve tijekove poslovanja. Očekujem da će otvoriti mnoge rupe, ali to je izazov jer se moramo suočiti s istinom. Mislim da se radi o malom riječkom »Agrokoru«.


Kao gradonačelnik neću imati službeno vozilo


Kao gradonačelnik neću imati službeno vozilo



Malom »Agrokoru«?


– Da.


A tko je tu Todorić?


– Kao što će o Todoriću mnogo više reći onaj tko ga je naslijedio, a to je Ante Ramljak koji je angažirao je dodatne revizore i ustanovljuje činjenično stanje, tako ćemo i o poslovanju grada moći reći puno više kada se stručno pročešlja ukupno stanje. Kada se činjenično stanje utvrdi, znat će se kakvo je poslovanje.


Pričamo li mi u Rijeci o Todoriću ili o više njih?


– Za sada znam da je na prvom mjestu Vojko Obersnel, a tu bih dodao i Sanjina Kirigina te Željka Smojvera.


Što mislite o projektu reorganizacije komunalnog sustava?


– Prvo ću skenirati cijeli taj projekt, a onda donijeti odluku. No, sigurno je da Poslovni sustavi kako sada funkcioniraju više neće. Nisam se složio s prebacivanjem obveza iz Rijeka prometa u Rijeka plus, prije svega garaže na Kantridi. Kada sam već spomenuo, podsjetio bih da cijena kvadratnog metra garaže iznosi 6.000 eura, što nije slučaj ni u jednoj od razvijenijih zemalja. Takvo ponašanje i takva bahatost su nečuveni u svjetskim razmjerima. To se mora prekinuti.


Najavili ste da ćete oko sebe okupiti ekipu stručnih ljudi. Znači li to novo zapošljavanje u gradskoj upravi i kako to mislite opravdati u kontekstu proračunskog deficita?


– Razgovarao sam s ljudima. Je li riječ o sreći ili ne, ne znam, ali neki su spremni raditi pro bono. Ne pada mi napamet angažirati ljude za basnoslovne plaće. Riječani su se već opekli kod autobusnog kolodvora kada je jednom savjetniku plaćeno 1,2 milijuna kuna za projekt javno-privatnog partnerstva, a od čega se na kraju odustalo. Vodit ću računa o svakoj lipi. Nama je potrebna racionalizacija u svakom smislu. Primjerice, ne vidim ni jedan razlog da ovoliki broj pročelnika vozi auto na račun proračuna svaki dan. To ću prvi dan ukinuti. Kao gradonačelnik neću imati službeno vozilo. Kada nešto budem racionalizirao, krenut ću najprije od sebe. Svi moramo dijeliti istu sudbinu.


Uvažavanje opozicije


Rekli ste da se autobusni kolodvor može izgraditi za dvije godine i tri milijuna eura. Je li to realno?


– Gledam taj projekt u širem kontekstu. Imamo putnički terminal na riječkom lukobranu koji je nefunkcionalan i protivan logici. Ideja je povezati De Franceschijev gat i zatvoriti Molo longo na tom dijelu, otvoriti ulaz na Molo longo i napraviti marinu. To bi bio punkt Putničkog terminala, autobusnog kolodvora i željezničkog. Što se tiče autobusnog kolodvora, u pravilu su investitori privatni. Nositelj posla bi trebao biti Autotrans.


Autotrans je privatna tvrtka. Što ako oni ne žele financirati tu investiciju?


– Investirat će jer će tako štititi svoju poziciju na tržištu. Nijedan privatnik ne želi to ugroziti. Mislim da će se promjenom političkog konteksta promijeniti investicijski i gospodarski kontekst.


Ako Obersnel pobijedi, jeste li spremni podržati njegove prijedloge u Gradskom vijeću, ili barem neke?


– Bit ću spreman prihvaćati prijedloge opozicije budu li dobri i konstruktivni, ali takve prijedloge uopće ne očekujem od samog Obersnela. Obersnel je imao 17 godina na raspolaganju i pokazao da ne zna i ne umije. Kada netko toliko godina obnaša istu funkciju, u njemu više nema ni entuzijazma ni emocije. Obersnel se pretvorio u umornog apartčika i krajnje je vrijeme da ga građani promijene. Evo, uzmimo za primjer autobusni kolodvor – izgradnju je prvo trebao financirati Grad, onda se pokrenulo javno-privatno partnerstvo pa se počelo pričati o EU fondovima, a sada se spominje Rijeka plus ili Poslovni sustavi. Tu više ne treba ništa reći.