Borba se nastavlja

HDZ zadovoljan prvim krugom, SDP čeka drugi: U PGŽ u drugi krug ide 21 od 36 lokalnih jedinica

Tihana Tomičić

Prvi krug izbora riješio situaciju u 15 od 36 gradova i općina u PGŽ-u / Foto Damir ŠKOMRLJ

Prvi krug izbora riješio situaciju u 15 od 36 gradova i općina u PGŽ-u / Foto Damir ŠKOMRLJ

HDZ je od 36 lokalnih jedinica u PGŽ-u osvojio 11, jednu više nego 2013. godine, a u drugom krugu očekuju pobjedu u još četiri ili pet, SDP je pobijedio u bitno manjem broju jedinica u prvom krugu, ali je puno više mjesta gdje se još bore za izvršnu vlast



RIJEKA – Prvi krug izbora riješio je situaciju u 15 od 36 gradova i općina u Primorsko-goranskoj županiji – to znači da će birači morati ponovno na izbore 4. lipnja u čak 21 lokalnoj jedinici u PGŽ-u. U prvom krugu pobjedu su ostvarili kandidati u Bakru, Kraljevici, Čavlima, Rabu, Omišlju, Malinskoj, Puntu, Malom Lošinju, Lokvama, Brod Moravicama, Ravnoj Gori, Skradu i Vrbovskom te naravno u Mošćeničkoj Dragi, Krku i Dobrinju, gdje su se Riccardo Staraj, Darijo Vasilić i Neven Komadina natjecali kao jedini kandidati. Najbolji postotak u prvom krugu od svih zabilježio je Damir Grgurić iz HDZ-a sa 78,1 posto u Skradu, a visoke postotke imali su i HDZ-ov Tomislav Klarić sa 70 posto, Robert Anton Kraljić kao nezavisni u Malinskoj sa 67 posto, SDP-ova Mirela Ahmetović u Omišlju sa 62 posto, a bilo je i onih koji su pobjeđivali vrlo tijesno, poput Josipa Borića u Loparu ili Ane Kučić u Malom Lošinju.


HDZ zadovoljan


No, broji se samo pobjeda, i zato su u HDZ-u vrlo zadovoljni ovim rezultatima – od 36 lokalnih jedinica u ovoj županiji HDZ je osvojio 11, odnosno jednu više nego 2013. godine, ali u sredinama gdje se održava drugi krug očekuju pobjedu u barem još četiri ili pet jedinica, primjerice u Baški, Vrbniku, Mrkoplju itd. Ako u tome uspiju, bit će to najbolji rezultat HDZ-a u PGŽ-u dosad na lokalnim izborima, no to prvo građani moraju još reći u drugom krugu.


Za njih je, kako kažu, najvažnije da su povezali pobjede HDZ-a svugdje istočno od Rijeke – doslovno, HDZ će biti na vlasti od Bakra preko Kraljevice, Crikvenice i Novoga te Senja sve do Zadra, što se smatra uspjehom županijskog čelnika HDZ-a Olega Butkovića. Oni su zadovoljni što je HDZ u drugom krugu čak i u sredinama gdje dosad nisu igrali važniju ulogu, poput Matulja, Viškova ili Cresa.


Nezavisni slabiji




S druge strane, SDP je pobijedio u bitno manjem broju jedinica u prvom krugu – u Lokvama, Puntu, Omišlju, s koalicijskim partnerima u Malinskoj, Krku, Mošćeničkoj Dragi itd., ali je puno više mjesta gdje se još bore u drugom krugu, od Viškova, Matulja do Cresa i Fužina itd.


Nezavisni su na ovim izborima zapravo prošli slabije nego 2013. godine, kad se tek pojavio trend jačanja vanstranačkih kandidata, a najjači je Hrvoje Burić koji se u Rijeci sada bori protiv SDP-ovog Vojka Obersnela. Ovi izbori donijeli su i nekoliko iznenađenja koja treba posebno istaknuti, kao što su situacije u Opatiji, Kastvu, Kraljevici, Loparu i Jelenju.


OPATIJA: Ljevica protiv ljevice


Najzanimljiviji izbori odvijaju se u Opatiji – tu je podijeljeni SDP točno raspolovio glasove između SDP-ovca Fernanda Kirigina i sada nezavisnog Ive Dujmića, koji u drugi krug ulaze s točno jednim glasom razlike za Kirigina. Što je najzanimljivije, iako je iza Kirigina sedam stranaka, on je u Gradskom vijeću dobio svega jedan mandat više od Dujmića, za kojega se mislilo da ga lista neće uspjeti pratiti – no sada je na šest mandata, i to je objektivno uspjeh za nezavisnog kandidata.


SDP-ov kandidat u Opatiji Fernando Kirigin s jednim glasom više ulazi u drugi krug / Foto Vedran KARUZA


SDP-ov kandidat u Opatiji Fernando Kirigin s jednim glasom više ulazi u drugi krug / Foto Vedran KARUZA



Do drugog kruga očekuje se nastavak prljave kampanje koja je obilježila dosadašnje opatijske izbore, a hoće li pobijediti snaga velike SDP-ove koalicije s mladim kandidatom ili dugogodišnji gradonačelnik koji ima iza sebe i ponešto uspjeha, uskoro ćemo vidjeti. U svakom slučaju, da je SDP ostao jedinstven u Opatiji, pomeo bi sve na ovim izborima, pa je odgovornost na objema stranama podjednako.


Nezavisni kandidat Ivo Dujmić u borbi za novi gradonačelnički mandat / Foto Marin ANIČIĆ


Nezavisni kandidat Ivo Dujmić u borbi za novi gradonačelnički mandat / Foto Marin ANIČIĆ



KASTAV: Slab kandidat – drugi krug


Da politika ne podrazumijeva prijelaznu krunu i rukopolaganje nasljednika, pokazuje primjer Kastva – uspješni SDP-ov gradonačelnik Ivica Lukanović odlučio se povući jer mu se tako hoće, te je istaknuo kandidaturu mladog 29-godišnjeg Mateja Mostarca kao nasljednika, dok je plan da on vlada iz sjene kao predsjednik Gradskog vijeća. No, čak i u Kastvu, crvenijem od Rijeke, SDP ne prolazi u prvom krugu automatizmom ako nema dovoljno jakog kandidata, a to mladi Mostarac očito nije.


Iznenađenje je i drugi krug, a još više postotak Davora Jurčića iz Akcije mladih s respektabilnih 29,7 posto. Ako Jurčić uspije u drugom krugu uzeti glasove birača HDZ-a, koji su svojoj listi dali oko 25 posto, Mostarac i SDP mogli bi se preznojiti 4. lipnja, a gubitak Kastva za SDP bi bio veliki udarac.


LOPAR: SDP ojačao u utvrdi HDZ-a


Utvrda HDZ-a na otoku Rabu i ovoga puta je osvojena – ali, toliko tijesno da je to za HDZ gotovo ravno porazu. Naime, Josip Borić dobio je tek 0,6 posto ili doslovno četiri glasa više od SDP-ovog kandidata Vladimira Škarića, iza kojega je i PGS, HNS i HSS, gotovo cjelokupna oporba. SDP je na čelu s lokalnim predsjednikom Marinom Lazarićem dobro prošao i u Općinskom vijeću sa četiri mandata, dok je HDZ na pet, ali nezavisni Modes sa dva mandata je skloniji SDP-u.


Broj glasova pokazuje da Loparani žele promjene jer je HDZ ukupno na 340 glasova, a SDP-ova koalicija i Modes ukupno na 486 glasova. Pokazalo se da su afere koje su pratile HDZ ostavile traga, pa je Lopar gdje je HDZ uvijek premoćno pobjeđivao sada trajno ugrožen. Zanimljiv je pritom i podatak da je 2013. godine Lopar bio jedino mjesto gdje SDP-ov Zlatko Komadina nije pobijedio na izborima za župana, a danas je i tu prvi po broju glasova.


JELENJE: Braco i seka


Nema samo Split »bracu i seku« sa Željkom Kerumom i sestrom Nevenkom Bečić – i Jelenje ima Ervina Radetića i njegovu sestru Vandu Radetić-Tomić, koji se u drugom krugu bore za ponovnu pobjedu nasuprot PGS-ovog Roberta Marčelje koji u nastavak izbora ulazi s premoći od četiri posto. Doktor Radetić pobijedio je 2013., a onda se neočekivano povukao s mjesta načelnika nakon doista živopisnog mandata, iako se zapravo ne zna je li na kruzer bio otišao zbog zarade ili je rješavao stanovite zdravstvene probleme.


Sada se na neki način vraća kroz kandidaturu svoje sestre Vande Radetić-Tomić koja je u prvom krugu osvojila 27 posto, dok PGS ide u nastavak borbe sa 31 posto glasova. Jelenje je specifično po tome da se PGS pokušava vratiti na vlast nakon što je do 2013. dugo vladao tom općinom, a nezavisna brat-sestra kombinacija jedna od specifičnijih u Hrvatskoj na ovim izborima.


KRALJEVICA: Nada Turina-Đurić vraća se u Sabor


Poraz HNS-ove gradonačelnice Nade Turine-Đurić veliko je iznenađenje, posebno zato jer je HDZ-ov Dalibor Čandrlić »rasturio« već u prvom krugu. No, poznavatelji prilika kažu da to nije toliko čudno – prvo, HDZ je uvijek relativno dobro stajao u Kraljevici, a s druge strane u ovoj kampanji odrađeno je jako puno.


Poraz HNS-ove gradonačelnice Nade Turine-Đurić veliko je iznenađenje / Foto Ivica TOMIĆ


Poraz HNS-ove gradonačelnice Nade Turine-Đurić veliko je iznenađenje / Foto Ivica TOMIĆ



Šef županijskog HDZ-a i ministar prometa bio je u Kraljevici, pobrojili su znalci, čak 17 puta u zadnjih nekoliko tjedana i mobilizirane su sve snage na terenu jer je za njih bilo jako bitno dobiti cijeli istočni dio prstena. Nada Turina-Đurić ostaje saborska zastupnica, no da pobjeda Čandrlića nije slučajna, pokazuje rezultat u vijeću, gdje je HDZ na sigurnih 52 posto i imat će komotnu većinu.