Aktualni sat

Gradski vijećnici Obersnelu: ‘Što ćete napraviti u vezi vrijeđanja Rijeke i Riječana?’

Damir Cupać

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Osudio sam predsjedničine izjave, ali je indikativno da se svako malo netko spotakne o Rijeku. Ne znam zašto uvijek nekome smetamo i predmet smo čudnih konstatacija, rekao je Vojko Obersnel



RIJEKA – Aktualni sat riječkoga Gradskoga vijeća na današnjoj sjednici nije bio previše polemičan jer su se vijećnici očito ispucali na temi obnove “Galeba” pa su malo posustali. Ipak, nekoliko je pitanja bilo vrijedno pažnje.


Marinko Koljanin (nezavisni) pitao je riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela što će napraviti u vezi s vrijeđanjem Rijeke i njezinih građana od predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i što će napraviti kada je riječ o vrijeđanju grada i građana na stadionima.


– NK Rijeka je sportsko društvo koje ima upravu i ja se ne miješam u operativne poslove. Osudio sam predsjedničine izjave, ali je indikativno da se svako malo netko spotakne o Rijeku. Ne znam zašto uvijek nekome smetamo i predmet smo čudnih konstatacija. Najbolje je da građani ostanu onakvi kakvi su uvijek bili, svoji, i nastave razmišljati svojom glavom. Riječani nikada nisu nasjedali na provokacije i tako će biti i ubuduće, uvjeren je Obersnel.


Neprimjereni grafiti




Tea Mičić Badurina (PGS) upozorila je da je sve više neprimjerenih grafita po gradu, a Obersnel je kazao da je svjestan toga i da Grad Rijeka radi sve što može napraviti.


– Nismo zadovoljni aktivnostima policije po tom pitanju. Kao što ste i sami rekli, autori neprimjerenih grafita ostavljaju svoj rukopis i trebalo bi ih pronaći. Osobno sam protiv nadgledanja svega, ali iskustvo nas uči da su kamere jedini način borbe protiv ovakvog oblika vandalizma, rekao je Obersnel. On je najavio da će Grad Rijeka osigurati prostor u sklopu projekta EPK za iscrtavanje umjetničkih grafita.


Petra Mandić (Most) pitala je što će Grad Rijeka i Komunalno društvo Čistoća napraviti da zaštite građane od najavljenog enormnog poskupljenja odvoza otpada.


– Spornu uredbu donijela je Vlada i resorno ministarstvo i tiče se svih gradova. Radi se o ishitrenom rješenju i mi ćemo to pokušavati osporiti. No, prema toj uredbi do sredine prosinca ove godine moramo uskladiti poslovanje prema novim pravilima. Napravit ćemo sve da ne dođe do drastičnog povećanja cijena, obećao je riječki gradonačelnik.


Hrvoje Burić (Bura) prozvao je gradonačelnika da je ostavio minus od 15 milijuna kuna u gradskoj blagajni jer nije aktivirao zadužnice za naplatu duga komunalne naknade od Uljanika, a optužio ga je da će stvoriti dodatni minus od pet milijuna kuna zbog duga Brodokomerca koji opet ne želi naplatiti.



– Vaš je stav klasičan za nekoga tko se bavi faktoringom. Ja iza novca vidim ljude koji rade i koji primaju plaću. Najlakše je trgovačko društvo odvesti u stečaj. Dug Brodokomerca je nešto manji od pet milijuna kuna, a za dug za poslovni prostor postoji bankarska garancija pa ćemo naplatiti potraživanja. U dnevnim smo kontaktima s upravom Brodokomerca kako bi se naša potraživanja naplatila, ali ne želimo ugroziti poslovanje tvrtke, pojasnio je Obersnel.


Gradske tvrtke


Gradski parlament raspravljao je o poslovanju gradskih poduzeća. Prema izvješćima direktora, pozitivno su poslovali Čistoća (15 milijuna kuna dobiti), Energo (1,1 milijun kuna), Kozala (300.000 kuna), Rijeka promet (300.000 kuna dobiti), Poslovni sustavi (600.000 kuna), Rijeka plus (šest milijuna kuna), dok su u minusu Autotrolej (10 milijuna kuna), Vodovod i kanalizacija (4,5 milijuna kuna).


Riječka je oporba nezadovoljna radom gradskih tvrtki, a najviše zamjerki bilo je na rad Autotroleja i Energa. Hrvoje Burić zatražio je da Čistoća smanji cijene s obzirom na golemu ostvarenu dobit. Vijećnicima nije dobro sjela ni informacija koju je iznio direktor Energa Sanjin Kirigin koji je naveo da je promijenio mišljenje i da će tvrtka razmisliti o potrebi investiranja u benzinsku postaju na Krnjevu. Izvješća o poslovanju su prihvaćena zahvaljujući volji većine, dok su vijećnici oporbe bili uglavnom protiv.


Kukuljan: KD Kozala mora dovršiti krematorij


Gradski vijećnik Mosta Josip Kukuljan sazvao je konferenciju za novinare uoči sjednice Gradskoga vijeća kako bi podsjetio da Rijeka ima izgrađeni, ali nikada opremljeni krematorij na groblju Drenova u koji je uloženo 33 milijuna kuna.



– Zainteresiranih u Primorsko-goranskoj županiji za takav način sahrane ima, kao i u susjednoj Istarskoj županiji. Dokaz je to što je naša županija poslije zagrebačke druga po korištenju zagrebačkog krematorija. Prema podacima iz 2016. godine broj kremacija s pokojnicima iz naše županije iznosio je 439, unatoč skupoj cijeni prijevoza koja iznosi pet kuna po kilometru. Zašto se ljudima ne omogući izbor i znatno povoljniji način sahrane koja bi koštala ispod 3.000 kuna.


Drugi razlog za opremanje riječkoga krematorija je podatak da je u 2018. godini na Drenovi na općem polju izvršeno 160 sahrana. Radi se o velikoj površini koja će za desetak godina biti ponovno prekopana kako bi se dobio prostor za komercijalnu izgradnju grobnica, izjavio je Kukuljan.


Dodao je da direktorica KD-a Kozala Nives Torbarina ima izgovor da Rijeka ima premali broj zahtjeva. Kukuljan je zatražio ostavku direktorice KD-a Kozala zbog toga što naplaćuje dvostruko jednokratnu grobnu naknadu, zbog toga što se hvali da njezini djelatnici imaju prosjek plaće manji od uobičajenog prosjeka hrvatske plaće, a i svojevremeno je na trošak komunalnog društva kupila skupocjeni automobil od 240.0000 kuna.