Sporazum o izvlaštenju

Gradnja čvora Trinajstići počinje za šest mjeseci

Darko Pajić

Matej Mostarac, Mario Ćiković, Josip Šala, Tomislav Mihotić i Petar Mamula, Foto: R. BRMALJ

Matej Mostarac, Mario Ćiković, Josip Šala, Tomislav Mihotić i Petar Mamula, Foto: R. BRMALJ

Troškove izvlaštenja procijenjene vrijednosti 8 milijuna kuna zajednički će financirati Autocesta Rijeka-Zagreb, Primorsko-goranska županija, Općina Matulji i Grad Kastav. Sama izgradnja koja će stajati 35,3 milijuna kuna predviđena je tijekom 2018. i 2019. godine



RIJEKA Kvalitetnije cestovno povezivanje područja Matulja i Kastva sa riječkom obilaznicom najvažniji je cilj projekta izgradnje čvora Trinajstići, koji će omogućiti i rasterećenje raskrižja u Matuljima i ostale lokalne cestovne mreže, a riječ je prije svega o državnoj cesti D8 i županijskim cestama na području Matulja i Kastva.


U petak je u sjedištu Primorsko-goranske županije potpisan Sporazum o financiranju postupka izvlaštenja čvora Trinajstići, kojim se utvrđuje da će troškove izvlaštenja procijenjene vrijednosti od 8 milijuna kuna zajednički financirati »Autocesta Rijeka-Zagreb« sa 4 milijuna kuna, Primorsko-goranska županija sa 2 milijuna kuna, Općina Matulji sa 1,33 milijuna kuna i Grad Kastav sa 666.400 kuna. 


Duge pripreme


Sporazum su potpisali direktor ARZ-a Josip Šala, zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula, načelnik Općine Matulji Mario Ćiković i gradonačelnik Kastva Matej Mostarac.




Direktor ARZ-a Josip Šala naglasio je zadovoljstvo dobrom suradnjom s jedinicama lokalne samouprave, koje su pomogle financiranje troškova izvlaštenja te dodao kako postoji realna mogućnost da se za šest mjeseci ostvare uvjeti za početak izgradnje čvora Trinajstići, projekta čija vrijednost prema procjeni glavnog projektanta iznosi oko 35,3 milijuna kuna. Sama izgradnja predviđena je tijekom 2018. i 2019. godine, što je u skladu s planom građenja za razdoblje od 2017. do 2020. godine.


Načelnik Općine Matulji Mario Ćiković kazao je kako je riječ o dugo pripremanom poslu, jer su prvi pregovori oko realizacije projekta čvora Trinajstići započeli prije osam godina.


Spoj s autocestom


– Realizacijom projekta dobit ćemo novi prometni spoj Općine Matulji sa riječkom obilaznicom i to na području na kojem djeluju tri radne zone, koje su zasad polovično popunjene, dijelom i zato što nemaju dobar prometni spoj sa autocestom. Ujedno će ovaj čvor preuzeti dio prometa na lokalnim cestama, kazao je Ćiković. 


Zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula ocijenio je kako Sporazum predstavlja ulazak u završnu fazu projekta čvora Trinajstići, koji će omogućiti bolju povezanost Matulja i Kastva s Rijekom i autocestovnim pravcima, čime se potiče i važan strateški cilj stvaranja boljih uvjeta za gospodarski razvoj PGŽ-a. Gradonačelnik Kastva Matej Mostarac također je naglasio važnost prometnih projekata za podizanje kvalitete života svih građana, te dodao kako će Grad Kastav takve projekte i dalje podupirati.