Odbor za kulturu

Grad Rijeka osniva radnu skupinu koja će pripremati prijedloge i projekte za EPK

Damir Cupać

Protiv izvješća o radu HNK-a Ivana pl. Zajca u 2016. četiri člana Odbora, dok je jedan bio za / snimio M. ANIČIĆ

Protiv izvješća o radu HNK-a Ivana pl. Zajca u 2016. četiri člana Odbora, dok je jedan bio za / snimio M. ANIČIĆ

Gradski vijećnici trebaju dobivati informacije što prije kako bi se pročistili komunikacijski kanali, što će pomoći da projekt bude uspješan. To je intencija osnivanja radne skupine, pojasnio je Zvonimir Peranić



 Odbor za kulturu Gradskoga vijeća vrlo bi brzo trebao osnovati radnu skupinu zbog razmatranja pitanja i priprema prijedloga iz djelokruga projekta Europska prijestolnica kulture (EPK). Predsjednik Odbora za kulturu Zvonimir Peranić (Most) podsjetio je da je u zadnje vrijeme bilo polariziranih stavova u javnosti u vezi s EPK-om te da su iznesene optužbe da se propitivanjem poslovanja ugrožava projekt, a iznesena je i teza da neizglasavanje proračuna znači usporavanje jednog od najvažnijih riječkih projekata.


Kanali komunikacije


– Mi želimo postavljati pitanja i dobiti na njih odgovore i to je jedina intencija. Na neka od njih do danas nismo dobili odgovore. Dvojba je treba li se politika miješati u projekt EPK-a, ali nadzorna skupina Europske komisije jasno je navela u evaluacijskom materijalu u jednoj od 10 preporuka da je odgovornost za provedbu infrastrukturnih projekata na Gradskom vijeću, dok su programi nadležnost gradskog poduzeća Rijeka 2020. Gradski vijećnici trebaju dobivati što prije informacije kako bi se pročistili komunikacijski kanali, što će pomoći da projekt bude uspješan i da nakon 2020. godine Rijeka ima ostavštinu koja će je promijeniti nabolje. To je intencija osnivanja radne skupine, pojasnio je Peranić. Osnivanje radne skupine trebalo bi se operacionalizirati nakon što se o prijedlogu izjasne klubovi vijećnika i gradski vijećnici.


Pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar ocijenio je da je primjedba u evaluaciji broj pet možda stvar lošeg prijevoda, dodavši da nema ništa protiv da se sve informacije vezane za projekt dostavljaju, tim više što su one javno dostupne jer se kvartalna izvješća podnose ministarstvu.


HNK u plusu




– Ne vidimo nikakav problem u tome da gradski vijećnici imaju uvid u sve što ih zanima. Ali moje je mišljenje da radna skupina mora imati točno određene nadležnosti, dok je sama ideja o osnivanju radnog tijela dobra – izjavio je Šarar.


Odbor za kulturu razmatrao je izvješća o radu gradskih ustanova za kulturu. Protiv izvješća o radu HNK Ivana pl. Zajca u 2016. bila su četiri člana odbora, dok je jedan bio za. Intendant Marin Blažević pojasnio je da se prekasno raspravlja o izvješću o radu za 2016, naglasivši da je u 2017. anuliran manjak od 800.000 kuna. On je najavio da bi HNK 2017. godinu moglo završiti nakon dugo vremena s oko milijun kuna u plusu. Podsjetio je da je bivša intendantica u 2014. zatajila oko 1,2 milijuna kuna poslovnih obveza, čime se trenutno bavi DORH. Na pitanje predsjednika Odbora za kulturu Zvonimira Peranića kakvo je stanje s radnim sporovima, Blažević je odgovorio da je dobro i da ne bi trebalo biti ozbiljnijih financijskih reperkusija na poslovanje kazališta. Do polemike je došlo između gradske vijećnice HDZ-a Ivone Milinović i intendanta Blaževića. Milinović je bila nezadovoljna načinom na koji se Blažević obraća predsjedniku Odbora, a samim tim i gradskim vijećnicima, dok ju je Blažević pitao što je jučer navečer bilo na repertoaru kazališta, aludiravši na činjenicu da gradski vijećnici nisu učestali kada je riječ o odlasku u riječki teatar. Intendant je pojasnio da je poslovanje kazališta jako teško staviti u formu na kojoj inzistira zakonodavac, a upravo je prezentacija izvješća o poslovanju najviše zasmetala gradskoj vijećnici HDZ-a.


Prihvaćena su i izvješća drugih ustanova u kulturi, a načelno i osnivanje nove ustanove – HKD-a na Sušaku, uz zaključak da oko toga treba više komunicirati.