Pomoć klinikama

Grad Rijeka i gradska komunalna društva donirali KBC Rijeka: Za uređenje kirurgije i interne dva milijuna kuna

Andrej Petrak

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić



RIJEKAGrad Rijeka i gradska komunalna društva Autotrolej, Rijeka plus, Čistoća, Kozala te Vodovod i kanalizacija riječkom KBC-u donirali su dva milijuna kuna za uređenje Klinike za kirurgiju te Klinike za internu medicinu, smještene u Krešimirovoj 42. Prema projektantskoj procjeni ukupni troškovi uređenja iznose oko 10 milijuna kuna.


Državna ingerencija


Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel poručio je da je ova donacija dio dugogodišnjeg angažmana Grada i komunalnog sustava na poboljšanju standarda i medicinske kvalitete KBC-a.


Grad Rijeka, dodao je, u proteklih desetak godina uložio je oko 12 milijuna kuna u opremanje KBC-a i uređenja prostora na različitim lokalitetima. Podsjetivši kako se KBC nalazi u državnoj ingerenciji, gradonačelnik je objasnio kako su ovakva gradska ulaganja potrebna zbog nepovoljne situacije i uvjeta rada u KBC-u Rijeka.


– Imamo namjeru i dalje pomagati riječki KBC kroz donatorske aktivnosti s ciljem podizanja kvalitete medicinske usluge za naše sugrađane, ali i za sve ostale – rekao je Obersnel.Najvažnijom aktivnošću ocijenio je izgradnju nove bolnice na Sušaku, za koju bi se uskoro trebao raspisati natječaj za nastavak gradnje. Grad Rijeka u projektu izgradnje nove bolnice zasad je sudjelovao s vrijednošću zemljišta i drugih aktivnosti u iznosu od 45 milijuna kuna. Ravnatelj KBC-a Rijeka Davor Štimac zahvalio je na donaciji bez koje ne bi bilo moguće financijski zatvoriti projekte uređenja dvaju klinika. Skrenuo je pozornost na to da se KBC trenutno nalazi u velikom investicijskom ciklusu izgradnje bolnice i uređenja prostora, ali da je u međuvremenu prijeko potrebno ulagati u postojeće prostore, u kojima uvjeti za pacijente nisu na zadovoljavajućoj razini.

Posebno je u tom smislu apostrofirao derutno stanje centralne zgrade na riječkom lokalitetu bolnice, izgrađene u 19. stoljeću, gdje su pacijenti smješteni u šesterokrevetnim i osmerokrevetnim sobama, često bez odgovarajućih sanitarnih čvorova.


Standard mora rasti


– Do otvaranja nove bolnice standard u postojećim klinikama i zavodima mora rasti. Do kraja tekuće godine očekujemo završetak radova na Zavodu za digestivnu kirurgiju. Tražimo načine prikupljanja sredstava i za uređenje ostalih odjela u idućem razdoblju, te se nadamo da će pacijenti dobiti civilizacijske uvjete liječenja kakve se očekuje u 21. stoljeću – rekao je ravnatelj KBC-a Rijeka. Direktorica KD-a Čistoća Jasna Kukuljan u ime gradskih komunalaca izrazila je zadovoljstvo što su bili u prilici sudjelovati u ovoj donaciji, a najavila je da će komunalna društva i nadalje sudjelovati u sličnim akcijama.