Fešta

Grad Grobnik poziva na Filipju

Helena Fogas

Kaštel će ugostiti vinare i vinoljupce na Danu vina i pršuta, a gostima i izvođačima bogatog zabavnog i gastroprograma pridružit će se i sudionici šetnje Hodeć do Grada Grobnika



ČAVLE Općina Čavle i ove će godine nizom manifestacija proslaviti blagdan sv. Filipa i Jakova – Filipju, zaštitnika istoimene župe u Gradu Grobniku, koji se obilježava 1. svibnja. Bogat program počinje uoči Prvog maja, u utorak 30. travnja u 19 sati kada će ispred Velikog doma na Platku svoju svirku započeti grupa Let 3.


»Svjetovni« dio


Kao i prijašnjih godina sva ostala događanja bit će održana na sam blagdan 1. svibnja, kada se obilježava i Međunarodni praznik rada, a uvod u sportske, zabavne, kulturne i gastromanifestacije bit će blagdanske svete mise u Župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova u Gradu Grobniku, jutarnja s početkom u 8 sati te u 10.30 sati s podjelom sv. krizme.


Najveći dio »svjetovnog« dijela programa bit će Dan vina i pršuta u predivnom grobničkom Kaštelu. Ovdje će četrdesetak ponajboljih hrvatskih vinara, od Istre do Slavonije, od Kvarnera do Dalmacije, predstaviti svoja vina pa će Kaštel biti pravi mali raj za »vinoljupce«. Posjetitelje će na Grobniku, uz eno i gastro ponudu, dočekati zabavno- glazbeni program te bogata sajamska ponuda, poručuje organizator Udruga Palentar, koja ima nesebičnu pomoć Općine Čavle, Turističke zajednice Općine Čavle i Caffe bara Castrum. Vrijedni članovi Udruge Palentar i ove će godine kuhati nezaobilaznu palentu kompiricu, a posjetitelji će imati jedinstvenu priliku vidjeti kako nadaleko poznati grobnički specijalitet paše s finim pršutom.




Sjajnu eno i gastroponudu zaokružit će šaroliki sajam domaćih proizvoda, rukotvorina i suvenira, koji je, zajedno s pratećim zabavno-glazbenim programom, jamstvo dobre zabave.


Hodeć do Grada


A za Filipju, ili Prvi maj, najavljena je još jedna manifestacija, šetnja nazvana »Hodeć do Grada Grobnika«. Turistička zajednica Općine Čavle, koja je organizator šetnje, poručuje kako ovom šetnjom želi promovirati Čavle i Grad Grobnik kao destinaciju koja nudi prekrasne šetnice s prekrasnim pogledom te kulturno povijesnim sadržajima.


Okupljanje će biti u 9 sati ispred Doma kulture Čavle otkuda se kreće pješice prema Rakovom Selu, starim putem prema Gradu Grobniku te se usput prolazi pokraj napuštenog sela Matelci od kojeg su ostale ruševine, zatim sirane i imanja Frankulin (imanje koje je pripadalo upravitelju grobničkog kaštela) gdje se proizvodi grobnički sir. Pri dolasku u Grad Grobnik, oko 11 sati, šetači će posjetiti kaštel i priključiti se manifestaciji »Dan vina i pršuta«. gdje će biti moguće kušati vino i domaće proizvode.