Konferencija za novinare

Glavašević i Jakovčić dali podršku Obersnelu u drugom izbornom krugu

Hina

Vojko Obersnel i Bojan Glavašević / Snimio Sergej DRECHSLER

Vojko Obersnel i Bojan Glavašević / Snimio Sergej DRECHSLER

Bojan Glavašević je ocijenio da je Vojko Obersnel u Rijeci pokazao što socijaldemokracija kao ideja može postići. Rijeka je grad prepun mladih ljudi, koji tu dolaze i žele ostati i tu se njeguje vizija različitosti, kazao je



 RIJEKA Kandidatu za gradonačelnika Rijeke u drugom krugu Vojku Obersnelu u četvrtak su potporu dali član Predsjedništva SDP-a Bojan Glavašević, koji je na konferenciji za novinare rekao da je na svojem političkom putu Obersnela promatrao kao uzor, te zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić (IDS), koji »želi podržati koncept življenja u Rijeci kao otvorenog i slobodnog društva.»


Vojko Obersnel (SDP) dosadašnji gradonačelnik u više mandata, rekao je da projekt Europske prijestolnice kulture 2020 vrlo bitan čimbenik za potvrdu europskog usmjerenja Rijeke te zalaganja za europske vrijednosti.


Projekt među glavnim programskim pravcima ima propitivanje rada i novih radnih mjesta te migracija, te je mnogo širi od samog koncepta kulturnih događanja, a bavi se urbanim razvojem Rijeke u vremenu ostvarenja novih industrijskih koncepata oslonjenih na kreativne industrije i nove tehnologije, rekao je Obersnel.


U planu zapošljavanje 500 ljudi




Izravno putem investicija u nove objekte kulturnih institucija, poput muzeja i Gradske knjižnice, te programe poticanja kreativnosti mladih i start-up projekata, oslonjenih na EPK 2020, planira se zaposliti novih 500, pretežno mladih ljudi, rekao je Obersnel.


Istaknuo je odličnu suradnju sa Sveučilištem u Rijeci, koja je rezultirala planiranim otvaranjem novog znanstveno-tehnološkog parka na mjestu bivše rafinerije nafte na Mlaki. Za sve to je potrebna stabilnost i sigurnost vlasti u gradu, istaknuo je.


Bojan Glavašević je ocijenio da je Vojko Obersnel u Rijeci pokazao što socijaldemokracija kao ideja može postići. Rijeka je grad prepun mladih ljudi, koji tu dolaze i žele ostati i tu se njeguje vizija različitosti, kazao je.


Naglasio je da očekuje da birači u drugom krugu gradonačelničkih izbora zbog svega toga daju povjerenje Vojku Obersnelu. Ivan Jakovčić je ocijenio da se u Rijeci, kao i u Istri, njeguju najviše vrijednosti u društvu među kojima je najvažnija sloboda građana te da su ovi krajevi svjetionik za druge dijelove Hrvatske.


Naglasio je da su se upravo političari iz ovih krajeva najviše zalagali za ulazak Hrvatske u EU, a da je upravo članstvo u EU Hrvatskoj donijelo rast BDP-a, a ne djelovanja niti jedne vlade.


Glavašević: Nema razloga za zadovoljstvo u SDP-u -sad smo fokusirani na drugi izborni krug


Odgovarajući na pitanja novinara o tome hoće li se na sjednici Predsjedništva SDP-a govoriti o padu rejtinga stranke i o tome što treba poduzeti da se stanje poboljša, uključujući i moguće rasprave o smjeni predsjednika SDP-a, Glavašević je rekao da »uistinu u SDP-u nema mnogo razloga za zadovoljstvo ali da je odgovorno očekivati da o daljnjim potezima odlučuju tijela stranke.«


»Sad smo svi fokusirani na to da kandidatima za izvršne funkcije u drugom krugu damo maksimalnu podršku. Ne možemo imati polovne korake, sve što radimo morat će biti temeljito«, istaknuo je.


Komentirajući istup Miranda Mrsića, koji je ocijenio da su SDP-u hitno potrebne promjene prozivajući vodstvo stranke kao odgovorno za loše rezultat na izborima, Glavašević je rekao da »svatko ima pravo na slobodu mišljenja« te da ne doživljava taj istup toliko dramatičnim kao neki drugi članovi stranke. Volio bih da je pričekao završetak izbornog postupka, ali ne mislim da taj postupak treba sankcionirati, rekao je.


Ivan Jakovčić upitan o mogućnostima koaliranja IDS-a i SDP-a na sljedećim parlamentarnim izborima, naveo je da on o tome ne može govoriti te da o tome trebaju odlučiti čelništva obaju stranaka. Vojko Obersnel je u drugom krugu gradonačelničkih izbora u Rijeci s nezavisnim kandidatom Hrvojem Burićem.