Kako ćemo se grijati

Gdje je zapelo? Sezona grijanja je pred vratima, a na drva u Rijeci se mora čekati – 45 dana

Marija Duvnjak

Ogrjevnog drva na tržištu je malo – tvrde dobavljači / Snimio Vedran KARUZA

Ogrjevnog drva na tržištu je malo – tvrde dobavljači / Snimio Vedran KARUZA

Jedan dobavljač je objasnio kako drva nema već dulje vrijeme jer je tržište u prilično lošem stanju, dok drugi kaže kako je jedva moguće nabaviti nešto drva, no na njih se mora čekati oko 45  dana



RIJEKA Kako se kolovoz bliži svojem kraju, počinjemo razmišljati o zimi pri čemu se nameće i  slika ugodnog sjedenja u fotelji pred kaminom s nekom dobrom knjigom u ruci i šalicom vrućeg čaja.


Ta slika nas podsjeti kako je za njeno ostvarenje potrebno naručiti i drva za ogrjev, u slučaju da se grijemo na drva. Zato smo odlučili provjeriti ponudu drva u Rijeci i okolici, i rezultati su blago zabrinjavajući.


Naime, dva privatna dobavljača koja se već dulje vrijeme bave nabavkom i prodajom drva za ogrjev odgovorila su nam kako drva nemaju, točnije jedan nam je objasnio kako drva nema već dulje vrijeme jer je tržište u prilično lošem stanju što onemogućava nabavku, dok je drugi rekao kako je jedva moguće nabaviti nešto drva, no mora se čekati oko 45 radnih dana za dostavu.


drva, ogrjev, zima, Snimio Marko GRACIN


drva, ogrjev, zima, Snimio Marko GRACIN





– Trenutačno se ogrjevno drvo teško nabavlja. Kod nas je situacija takva da se na isporuku čeka oko 45 radnih dana, a sada u ponudi imamo metrice po cijeni od 400 kn/m. Upravo zbog takve situacije svima koji se kod nas interesiraju za ogrijevno drva nudimo alternativu u briketima – prešani drvni ostaci koje možemo isporučiti kroz 3-4 dana, a koji su više nego dostojna zamjena za drva. Čak je sve veći broj onih koji su još prethodne sezone prepoznali njihovu prednost te su se u potpunosti prebacili na ovaj energent, najprije zato što je svake godine sve teže nabaviti drva za ogrjev, ali i zbog toga što je »čišći« energent kojim se lakše manipulira i jednostavnije skladišti, objasnio nam je vlastitu situaciju Igor Luković, vlasnik obrta Intenso, koji u svojoj djelatnosti uključuje i drvene pelete, prodaju i nabavku drva za grijanje.


I odgovor drugog poduzetnika bio sličan.


– Već duže vremena nemam drva za ogrjev, generalno ga je jako malo na tržištu, a potražnja je velika. Cijeli sustav nabave ogrjevnog drva je zakazao.  Ukratko, velik problem koji nije lako riješiti – poručuju iz Bendre.



Na području Gorskog kotara poteškoća s opskrbom ogrjeva bilo je samo početkom ljeta, kad su mnogi Gorani bili nervozni budući da svi koji na ovom području žive vole drva za zimu spremna imati već s prvim danima jeseni. No, ti su problemi, ističe voditeljica UŠP Delnice Ivana Pećnik Kastner, bili vezani uz činjenicu da se na terenu najprije morao obaviti posao saniranja oštećenja nastalih nakon olujnog vjetra koji je poharao dio goranskih šuma početkom ove godine: »Sredinom srpnja krenulo se s isporukom i ona se realizira bez većih poteškoća i zastoja. Drva stižu nekoliko dana nakon što se uplate i koliko je meni poznato, dužih zastoja i čekanja na naručena drva nema«, rekla je Pećnik Kastner. (M. K.)



Potragu smo proširili i potražili odgovor u internetskoj prodaji Bauhausa i Peveca koja nam nije donijela ništa bolje rezultate. Naime, Bauhaus je na kraju svojih zaliha, dok Pevec u svojoj ponudi niti ne nudi drva, već samo drvene brikete za ogrjev.


Konkretnije, u Bauhausovoj ponudi ostalo je još samo nekoliko metara miješanog drva bukve i graba, dok je samo bukovo drvo rasprodano. Cijena paketa bukva-grab u dimenzijama 1 x 1 x 1,8 m,  dužine 25 cm, košta popriličnih 969 kuna, a u riječkom centru ih je ostalo samo sedam.


U Pevecovoj ponudi niti nema drva, već nude samo brikete kojih više nema u poslovnici na Škurinjama nego samo u web shopu po puno razumnijoj cijeni od samih drva. Čak 10 kilograma košta 16,99 kn, što ih stvarno čini boljom opcijom, ako odaberete ovaj način grijanja.


Čini se kako je situacija daleko od one prvotno opisane slike pred kaminom, ako niste dovoljno unaprijed razmišljali. No, ovogodišnju situaciju možda i mogu spasiti briketi, pri čemu očito nema tolikih problema u nabavci, a ni cijena im nije nedostižna.


drva, ogrjev, zima, Snimio Marko GRACIN


drva, ogrjev, zima, Snimio Marko GRACIN